Turgay Kılıç

Aday seçiminde 'mülakat' hamlesi

Turgay Kılıç

Yerel seçimlerde bir ilk yaşanıyor. Yerel seçimler yaklaşırken her siyasi parti, illerdeki adaylarını seçerken; CHP’nin İzmir’deki aday adaylarından bir ‘aday’ seçemediler. Belli ki, İzmir’i AK Parti’ye ve diğer partilere kaptırmaktan korkuyor; seçecekleri adaydan da pek kararsız kalıyorlar.

Çünkü CHP’nin bir yanlış hamlesi, İzmir’le birlikte ilerleyen seçimlerde ilçeleri de teslim edebilir.

4,5 yıllık Tunç Soyer’in yönetiminde birçok proje hayata geçse de temelde çok sorun cereyan etti, ediyor. Kaldırımlar, yolların çökmesi, su birikintisinin çokça yaşandığı viraj ve yol kenarlıkları, suyu çekmeyen mazgallar, otopark ve trafik sorunu… Gözle görünür cinsten bir veba gibi… Yarım saatlik yağış, şehri felce uğratıyor.

Nitekim bunların bazıları mevcut Başkan Tunç Soyer’in değil; yönetimin de beceriksizliği. Oysaki güler yüzlü, sevecen ve sıcak kanlı bir belediye başkanı, tüm İzmirliler’in de istediği bir kişilik. Ama etrafındakilerin bu ‘güler yüzlülüğü’ biraz fırsata çevirmesi pek de halkın işine yaramıyor.

Aday adaylarına gelince…

Urla ve Menemen’de AK Parti’nin etkileri varken; İzmir Büyükşehir Belediyesi için seçilen adayın, ilerleyen süreçlerde Urla ve Menemen’i de partiye katması en büyük başarı olur; aksine CHP’nin kalesine bir çelik top daha atılır.

Urla gibi küçük bir ilçede 47 aday adayının çıkması bölgedeki ‘rant’ ve ‘kayyımdan’ kaynaklanan boşluğu doldurma hevesi; şehrin yönetimi için değil. Tamamen koltuğun yumuşaklığını sevmekten geliyor.

Tüm illerdeki ‘Büyükşehir Belediyesi’ adayları partililer tarafından açıklanırken İzmir’in adayının hâlâ askıda kalması çok düşündürücü olduğu gibi kafa karışıklığına da yol açıyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise CHP İzmir İl Başkanlığı’na yaptığı ziyarette, İzmir’e ek bir ayrıcalığın olmadığını ve diğer adayların seçilmesi gibi bir yol izleneceğini belirtti. Pekâlâ, aday neden açıklanmadı?

Bu kadar beklenecek ne var?

AK Parti, yıllardır ‘Adayımız bu’ diyerek aradan çekilirken; İzmir’de neden yıllar sonra bu kadar geç bir süreç izlenmeye başlandı?

Çünkü CHP’de temayül yok. Ve önüne gelen bastı parayı, aday adayı oldu. Onlarca aday adayının çıkması, seçmende kafa karışıklığına yol açarken henüz adayın belirlenmesi de aday adayları arasında bir karışıklığa yol açıyor.

Tabii ki ufak bir bilgiyle ‘mülakat’ yapılacağı belirtiliyor.

Söylenenlere göre, dört aday adayı belirlenecek ve bu dört aday adayı mülakata alınarak içlerinden iki aday adayı seçilecek. Bu iki kişinin dosyası da Özgür Özel’in önüne gidecek. Ve seçim o iki kişi arasında gerçekleşecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi için seçilecek aday, İzmir’i ya kale olmaktan çıkarıp AK Parti’ye veya İYİ Parti’ye teslim edecek ya da harbe uğramış kaleyi yeniden diriltecek!

Ayrıca İzmir’deki birçok toplantı ve yürüyüşlerde birlik içinde ve kol kola yürüyen il ve ilçe belediyesi başkanları; bu yarışta birbirlerine düşman olmuş gibiler. İşte bu yarışta, en zorlusu yine Özgür Özel’e kaldı.

Ya seçimi yapacak ve tüm bulanıklığa son verecek ya da CHP’nin il başkanlığı ve delege seçimlerinde olduğu gibi bir büyük karmaşa daha doğacak!

Umalım ki bu karmaşadan İzmir ve İzmirli zarar görmez!

Yazarın Diğer Yazıları