1.7 milyar dolarlık dev ihale: TÜVTÜRK dönemi sona erdi!
Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren büyük değişim! 1.7 milyar dolarlık dev ihale sonuçlandı, yeni işletmeci belli oldu. Peki, TÜVTÜRK neden devreden çıktı? Araç muayene ücretlerinde değişiklik olacak mı? Yeni şirket hangi illerde hizmet verecek? İşte merak edilen tüm detaylar…
Türkiye’de araç muayene hizmetlerinin yeni işletmecisi, bugün gerçekleştirilen ihale ile belli oldu. 20 yıllık süreci kapsayan ihalede en yüksek teklifi veren MOI Ortak Girişim Grubu (OGG), 1. bölge için 830 milyon dolar, 2. bölge için ise 890 milyon dolar ödeme taahhüdünde bulunarak ihaleyi kazandı. Böylece, 2007’den bu yana hizmet veren TÜVTÜRK’ün mevcut ortakları olan Doğuş Grubu, Bridgepoint ve TÜV SÜD’ün yolları ayrıldı.
İHALEYE ÜÇ ORTAK GİRİŞİM GRUBU KATILDI
Mevcut imtiyaz sözleşmeleri 14 Ağustos 2027’de sona ereceği için düzenlenen ihale sürecinde Türkiye, iki bölgeye ayrıldı. Birinci bölgede 45 il, ikinci bölgede ise 36 il yer alıyor. İhaleye üç ortak girişim grubu teklif sundu:
• Doğuş Tem OGG (Doğuş Holding AŞ - Tem Kocaeli Araç Muayene İstasyonları İşletim ve Ticaret AŞ)
• AGTT OGG (Aktur Araç Muayene İstasyonları İşletmeciliği AŞ - GGK Yapı Gayrimenkul Enerji Turizm İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. - TÜV SÜD Aktiengesellschaft - Test Taşıt Muayene İstasyonları Yapım ve İşletim AŞ)
• MOI OGG (Met-Gün İnşaat Taahhüt ve Ticaret AŞ - Itversia Gestion S.L. - Opus Group AB - VTV Norte SA)
İhalenin ilk aşaması, 10 Şubat’ta kapalı zarf usulü ile tekliflerin alınmasıyla başladı. Bugün gerçekleştirilen açık artırma sonucunda, en yüksek teklifi sunan MOI Ortak Girişim Grubu, araç muayene hizmetlerini devralmaya hak kazandı.
İHALE SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?
İhalenin teknik olarak tamamlanmasının ardından, ihale komisyonunun devir kararı alması durumunda süreç şu şekilde ilerleyecek:
1. Rekabet Kurulu İncelemesi: İhale sonuçları önce Rekabet Kurulu’na iletilecek ve buradan alınacak olumlu görüş beklenecek.
2. Özelleştirme Yüksek Kurulu Onayı: Rekabet Kurulu’nun onayının ardından ihale sonuçları, Özelleştirme Yüksek Kurulu’na sunulacak.
3. Resmî Gazete’de Yayınlanma: Onayın ardından karar, Resmî Gazete’de yayımlanacak.
4. Danıştay Görüşü: Resmî Gazete yayımı sonrası Danıştay’dan görüş alınacak.
5. Sözleşme İmzalama: İhaleyi kazanan yatırımcılar, kendilerine tanınan sürede yükümlülüklerini yerine getirdikten sonra sözleşmeler imzalanacak.
“ÖNCELİKLE REKABET KURULUNA İLETİLECEK”
Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı ve İhale Komisyon Başkanı Murat İbrahim Çelebi, ihale sonucunda elde edilen gelirin, yasalar çerçevesinde belirlenen oranlar doğrultusunda Hazine’ye aktarılacağını vurgulayarak, “Son teklifin alınmasını müteakip ihale, teknik olarak sonuçlanacak. İhale komisyonumuzca devir kararı alınması durumunda ihale sonuçları, öncelikle Rekabet Kuruluna iletilecek.
Oradan alınacak olumlu görüşü takiben Özelleştirme Yüksek Kuruluna onaya sunulacak.
Resmî Gazete’de kararın yayımlanmasını takiben Danıştay görüşü alınacak ve sonrasında da verilen süreyi takiben yatırımcılar yükümlülüklerini yerine getirdikten sonra sözleşme imzalanacak” ifadelerini kullandı.