1 haftada 3 üniversite öğrencisi intihar etti
Yeni İzmir Gazetesi’nden Semi Tektaş’ın haberine göre, üniversitelerin açılmasıyla beraber öğrenciler içinden çıkılamaz sorunlar ile mücadele...
Yeni İzmir Gazetesi’nden Semi Tektaş’ın haberine göre, üniversitelerin açılmasıyla beraber öğrenciler içinden çıkılamaz sorunlar ile mücadele ediyor. Barınma, yemek, giyim, kitap, kira derken öğrencileri sorunların çözemiyor. Bu sorunların çözülmemesiyle beraber son zamanlarda intihar vakalarıda artmaya başladı. Uzmanlar bu intiharların aslında birer yardım çığlığı olduğunu söylüyor. Geçtiğimiz günlerde Eskişehir’de intihar eden 2 üniversite öğrencisinin ardından bir haberde Çanakkale’den geldi.
ESKİŞEHİR
Eskişehir Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü öğrencisi S.N.R. kaldığı Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurdunda yaşamına son verdi. Eskişehir’de önceki hafta R.A. isimli öğrenci yaşamını sonlandırmış ve cebinden çıkan notta ekonomik sorunlar yaşadığını belirttiği iddia edilmişti. Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Eskişehir’deki öğrenciler çarpıcı iddialarda bulundu. Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi İbrahim Demiryürek, “Olay üzerine biz yurtta kalan arkadaşlarımızla görüşmeye gittik. Ancak yurt yönetimi öğrencilerin odasından çıkmasını yasakladılar” dedi.
ÇANAKKALE
Eskişehir’de iki öğrencinin intihar ettiği haberlerinin ardından bir intihar vakası da Çanakkale’de yaşandı. Çanak kale Merkez İsmetpaşa Mahallesi’nde yer alan Kerime Sultan KYK Erkek Öğrenci Yurdu’nda bir öğrenci bu gece geç saatlerde kendini yurdun yedinci katından boşluğa bıraktığı öğrenildi. İsminin S.A. olduğu öğrenilen öğrencinin hayatını kaybettiği belirlendi. Olayla ilgili yetkililer tarafından geniş kapsamlı soruşturma başlatıldı.
İNTİHAR VAKALARI NEDEN ARTTI?
Psikolog Hazal Sansür konuya ilişkin yaptığı açıklamada intiharın bir yardım çığlığı olduğunu söylerken, “Üniversitelerin açılmasıyla öğrenciler arasındaki intihar haberleri maalesef ki arttı. Öncelikle bilmek gerekir ki intihar bir yardım çığlığıdır. Bireyler, davranışı ile birçok konuşması bunu belli eder “kendime zarar vermekten korkuyorum” “yaşamak anlamsız geliyor” gibi. Yapılan araştırmalara göre ise, genç yetişkinlik döneminde erkeklerin intihar eğilimleri daha fazladır. Öğrenciler arasındaki intihar nedenleri arasında ekonomik sıkıntı, zorbalık ve gelecek kaygısının payı büyük. Kendilerini yetersiz, eksik, çaresiz, değersiz, umutsuz veya karamsar hisseden öğrencilerin uykularının, yaşam biçiminin, beslenme alışkanlıklarının ve sosyal çevreleriyle ilişkilerinin bozulmasıyla intihar düşünceleri artıyor. Umutsuzluk, karamsarlık, değersizlik, yetersizlik gibi negatif duygulara sahip kimi öğrencilerin intiharı, acı veren duygu ve düşüncelerinden bir kurtuluş yolu olarak görüyorlar. Eğer böyle bir davranış gözlemleniyorsa arkadaşları tarafından mutlaka bulundukları üniversitenin ruh sağlığı uzmanıyla görüşmesi gerekiyor. Bu süreçte arkadaşlarını yalnız bırakmamak gerekir. Sosyal ağını, arkadaşlık ilişkilerini güçlendirmeye çalışılmalıdır. Aile içinde alınan kararlarda bireyin rolüne önem verilmelidir” değerlendirmesinde bulundu.
Haber Merkezi