• Haberler
  • Gündem
  • 1 Haziran Dünya Çocuk Günü: Çocuk işçiler, hak ihlalleri ve daha fazlası…

1 Haziran Dünya Çocuk Günü: Çocuk işçiler, hak ihlalleri ve daha fazlası…

1 Haziran Dünya Çocuk Günü, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1954 yılında kabul edilerek kutlanan uluslararası...

1 Haziran Dünya Çocuk Günü, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1954 yılında kabul edilerek kutlanan uluslararası bir etkinliktir. Bu önemli gün, dünya genelinde çocukların haklarına ve refahına dikkat çekmek amacıyla düzenlenmektedir.

Dünya Çocuk Günü’nün amacı; çocukların fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığının korunması, eğitim imkanlarının geliştirilmesi, eşitlik ve adaletin sağlanması, çocuk işçiliği ve çocuk istismarı gibi sorunlarla mücadele edilmesidir.

Aynı zamanda bu günde, çocukların oyun, eğlence ve kültürel etkinliklere katılımını teşvik etmek, onların özel bir günlerinin olduğunu ve değerli olduklarını hissettirmek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Dünya Çocuk Günü, çocukların haklarını vurgulamak ve onları koruma, eğitim ve refah konularında desteklemek için önemli bir fırsattır. Aynı zamanda toplumun çocuklara olan sorumluluğunu hatırlatmakta ve çocuklara güvenli, sağlıklı ve destekleyici bir ortam sağlama konusunda bilinç oluşturmaktadır.

Türkiye’deki çocukların durumu 

Türkiye’de yaşayan çocukların çoğu küçük yaşta “çocuk işçi” olarak çalışmak zorunda kalmakta, hak ihlalleri, eşitsizlik, adaletsizlik ve çocuk istismarı gibi birçok sorunla da karşı karşıya kalmakta.

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından çok sayıda çocuğun depremden kaynaklı olarak hak ihlallerine maruz kaldığını da vurgulamak gerekmektedir.

Çocukların hakları ve özgürlükleri noktasında da politika eksiklikleri olduğu açıktır. Özellikle çocukların temel haklarının takip edilebileceği bir sistem bulunmamaktadır. Günümüzde çocuk yoksulluğu, çocuk işçiler, çocuk gelin ve çocuk istismarları noktasında net bir veri elde etmek de mümkün olmamaktadır. Bu nedenle, söz konusu politikaların acilen üretilmesi, belirtilen konulara yönelik net bilgilerin kamuoyu ile paylaşılması önem arz etmektedir.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme