1 milyon çocuğumuz kanser hastası olacak

Depreminin ardından devam eden kontrolsüz yıkımlar, halk sağlığını tehdit ediyor. Uzmanlar, yıkımlarda ortaya saçılan asbeste dikkati...

1 milyon çocuğumuz  kanser hastası olacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Depreminin ardından devam eden kontrolsüz yıkımlar, halk sağlığını tehdit ediyor. Uzmanlar, yıkımlarda ortaya saçılan asbeste dikkati çekiyor.

İzmir’de yaşanan depremin ardından dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılan, İzmir Valiliği yerleşkesinde yer alan binaların yıkımı son aşamasına gelirken, Konak Atatürk Meydanı adeta şantiyeye döndü. Bornova, Karşıyaka ve Bayraklı’da kontrolsüz bir şekilde devam eden yıkımlar, çevre esnafına ve vatandaşlara zor anlar yaşatmaya devam ediyor. Yıkım esnasında, çevreye yayılan katil tozlar (asbest) ise adeta kansere davetiye çıkartıyor. İşin uzmanı, 4,5 milyon nüfuslu İzmir’de yaşayan 1 milyona yakın çocuğun 30’lu yaşlarda kanser vakalarıyla karşı karşıya kalacağı konusunda uyarıyor.

“İzmirliler ölümü soluyor” diyen Asbest Söküm Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, “Binaların yıkılması hakkında yayınlanan yönetmeliğe rağmen bakanlık ve  belediyeler halen kontrolsüz yıkımlara müdahale etmiyor. Yüz binlerce insanımız kanser hastası adayı olacaktır, benim en çok üzüldüğüm konu ise bugün İzmir sokaklarında oyun oynayan 10 yaşındaki çocuğun 30’lu yaşlarda kanser olma riskidir” dedi.

TEHLİKE BÜYÜK

İzmir’deki yıkımların sadece asbest tozlarını değil civa, kurşun, pcb, pbb, kadmiyum, cr6, küf mantarı ve silika tozları gibi tehlikeli atık partiküllerini de ortama saldığını ifade eden Ensari, “Yıllar sonra aynı Çernobil faciası gibi ve daha büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalacağımız kesindir. Tozun solunması başta yıkımda kullanılan iş makinası operatörleri, söküm işçileri gibi gerek yıkım firması çalışanları gerek yıkımı denetlemekle görevli teknik personel gerekse de komşu binalarda yaşayan masum insanlar ve yıkımı izleyenler için solunum sistemi hastalıkları ve akciğer kanserine kaynaklık edebilir. Öte yandan tozlar uygun rüzgâr koşullarında yıkım mahallinden daha uzak bölgelere rahatlıkla ulaşabileceğinden riskleri bölgelere de taşıyabilmektedir” dedi.

VATANDAŞ RAHATSIZ

Yıkım sırasında çevreye yayılan tozdan günlerce etkilendiklerini ve bir an önce tüm binaların yıkılıp molozların kaldırılmasını beklediklerini belirten vatandaşlar ‘ Yıkımlar bitip alan temizleninceye kadar bu toz çilesini çekmek zorunda kalacağız. Günlerdir toz soluyoruz.  Fakat çevreye yayılan tozlara karşı önlem alınabilirdi. Olumsuz yönde etkilendik. Yıkım sırasında binada kopan, yere düşen parçalar yaralanma tehlikesi yarattı” dedi.

Asbestten korunmak için neler yapılmalı?

1-Öncelikle bölgeden uzaklaşalım, yıkım süresince imkanımız varsa başka semtlerde kalalım.

Eğer böyle bir imkanımız yoksa;

2- Yıkımların yakınına gidip izlemeyelim.

3- Mümkün mertebe dışarı çıkmayalım.

4-Evimizin pencerelerini açmayalım.

5-Tek kullanımlık FFP3 toz maskesi kullanalım.

6-Evimizdeki masum insanlara sevdiklerimize asbesti taşımayalım.

Kıyafetlerimizi binamıza girmeden çırpalım, eve girince banyoda çıkaralım, ters çevirelim ve bir poşete koyalım tozun ev ortamına yayılmasını önlemiş oluruz. Bundan sonra makinede yıkayalım.

7- Yıkım süresince evimize girmiş olan tozları hepa filtreli elektrik süpürge ve ıslak bezle (bezi tekrar kullanmamak gerekir) temizleyebiliriz.  MUSTAFA OĞUZ – ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme