14 Mayıs seçimlerinde 6 adımda oy kullanma rehberi!
14 Mayıs 2023 Pazar günü gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde seçmenlerin oylarını...
14 Mayıs 2023 Pazar günü gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde seçmenlerin oylarını kullanırken aşağıda yer alan 6 adıma dikkat etmesi gerekmektedir.
Seçmenlerin 6 adımda gerçekleştireceği oy kullanma işlemleri ise şu şekilde:
1- Oy kullanacağınız yeri ve saatleri önceden öğrenin: Seçmenler, oy kullanacakları yeri ve saatleri öğrenmelidir. Seçmen bilgi kağıdı eline ulaşmayanlar, YSK’nın internet sitesi, e-Devlet kapısı veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacakları yer ve sandık numarasını öğrenebilirler. Seçmen bilgi kağıdı getirilmesi zorunlu değildir. Tüm yurtta oy verme saatleri 08.00-17.00 arasındadır. Oy vermenin bitiş saati geldiğinde sandık başında bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı sırayla oylarını kullanmalarına izin verecektir. Saat 17.00’den sonra gelen seçmenler oy kullanamazlar.
2- Kimlik belgenizi unutmayın: Seçmenler oy kullanırken, üzerinde T.C. kimlik numarası olan resmi nitelikteki belgelerden birini (nüfus cüzdanı, kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, mesleki kimlik kartı vb.) sandık başkanına vermelidir. Kimlik belgesi olmayan seçmenler oy kullanamazlar.
3- Cep telefonu ile kabine girmeyin: Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasaktır. Bu tür cihazlar oy verme işlemi bittikten sonra sandık kuruluna iade edilmelidir.
4- Oy pusulasına sadece mührü basın, başka işaret koymayın: Seçmenler, birleşik oy pusulalarında tercih ettikleri aday, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölüme “TERCİH” veya “EVET” mührünü basarak oylarını kullanabilirler. Oyun geçerli sayılması için oy pusulasının herhangi bir yerine imza atılmamalı veya işaret konulmamalıdır. Yanlış oy kullandığını düşünen seçmenler yeni bir oy pusulası talep edemezler.
5- Pusulaları tek zarfa koyun: Seçmenlere, cumhurbaşkanı seçimi ve milletvekili genel seçimi için iki ayrı oy pusulası verilir. Tüm oy pusulaları tek zarfa konulmalıdır.
6- Oy kullandıktan sonra imza atın: Seçmenler oy pusulasını zarfa koyduktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yere imza atmalıdırlar.
Haber Merkezi