16 yaşındaki Tolga, babasının böbreğiyle hayata tutundu!
16 yaşındaki Tolga Can Yüksel, hayata tutun mu ? Tüm detaylar haberimizde...
Kayseri'de 16 yaşındaki Tolga Can Yüksel, babasının böbreğiyle hayata tutundu. Organ Bağışı Haftası kapsamında yaptığı açıklamada, 6 yıl boyunca diyaliz tedavisi gördüğünü ve son çare olarak babasının böbreğiyle sağlığına kavuştuğunu söyledi. Yüksel, organ bağışının önemine dikkat çekerek, başkalarına da hayat verme çağrısında bulundu.
BABASIYLA DOKUSU UYUŞTU, HAYATINA DEVAM EDİYOR
Tolga Can Yüksel, Kayseri Şehir Hastanesi Fizik Tedavi Hastanesi Konferans Salonu'nda düzenlenen Organ Bağışı Haftası etkinliğine katıldı. Burada yaptığı konuşmada, 6 yıl boyunca diyaliz tedavisi aldığını ve 3 yıl boyunca kadavradan böbrek beklediğini belirtti. Sonunda babasından böbrek nakli için onay alarak hayata tutundu. Yüksel, “Artık eskisi gibi hayatıma devam ediyorum, istediğim gibi geziyor, dışarı çıkıyor, oynuyorum” dedi.
"ORGAN BAĞIŞLAMAK İSTEYENLER VASİYET ETSİN"
Organ bağışının önemine dikkat çeken Tolga, organ bağışlamak isteyenlerin vasiyet bırakmalarını önerdi. “Organ bağışlamak isteyenler, vasiyet etsin. O kadar çok hasta böbrek bekliyor ki, ölmeden hayatlarını kurtarabilirler” diye konuştu.
BABA DURSUN YÜKSEL: "70 GÜN OLDU, HİÇBİR FARKLILIK YOK"
Tolga'nın babası Dursun Yüksel ise oğluna böbreğini veren bir baba olarak, nakil sürecini anlattı. “Böbreğimi verdikten sonra hiçbir sağlık sorunum yok. 70 gün oldu, hayatıma devam ediyorum” dedi. Dursun Yüksel, nakil için sıraya yazıldıklarını ancak sonuç alamayınca bu kararı aldıklarını söyledi.
ANNE ZEYNEP YÜKSEL: "OĞLUMUZUN SAĞLIĞINA KAVUŞTUĞUNA ŞÜKÜR"
Tolga’nın annesi Zeynep Yüksel ise oğlunun sağlığına kavuştuğunu belirterek, nakil ve diyaliz sürecinde destek olan doktorlara teşekkür etti.
ÇOCUKLARDA BÖBREK YETMEZLİĞİ: ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. Sibel Yel, Tolga Can Yüksel'in böbrek yetmezliği belirtileri ile 1 yaşında hastaneye getirildiğini söyledi. Yel, Yüksel’in küçük yaşta böbrek yetmezliği geliştirdiği ve 6 yıl boyunca periton diyalizi tedavisi gördüğünü belirtti. Yel, böbrek nakli sonrası Tolga'nın sağlığının düzeldiğini ve şu an takibinin devam ettiğini söyledi.
"KADAVRA NAKİLLERİ ARTIRILMALI"
Organ Nakli Merkezi Müdürü ve Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tutkun Talih, Türkiye'de organ bağışının hala istenilen seviyede olmadığını vurguladı. "Türkiye'de 30 bin insan organ bekliyor. Kadavra nakillerinin artması gerektiğine dikkat çekiyoruz. Birçok beyin ölümü gerçekleşiyor, ancak organ bağışı yapılmıyor" diye konuştu.
ORGAN BAĞIŞI KONUSUNDA FARKINDALIK ARTIRILMALI
İl Sağlık Müdürü Mehmet Erşan, organ bağışı konusunda yanlış inanışlar ve bilgi eksikliklerinin halen engel teşkil ettiğini belirtti. Erşan, "Kamuda 13 bin sağlık çalışanı var, organ bağışına öncülük etmesi gereken grup bizleriz. 2024 yılı itibarıyla ilimizde sadece 71 kişiden organ bağışı yapılabildi. Bu sayı çok düşük" dedi.
NAKİL SÜREÇLERİ HIZLANMALI
Kayseri Şehir Hastanesi Üroloji Kliniği ve Böbrek Nakli Sorumlusu Doç. Dr. Mert Ali Karadağ, hastaların böbrek nakli süreçlerinin hızlandırılması gerektiğini ifade etti. Şehir Hastanesi’nde 2022’den itibaren başlatılan böbrek nakil programında, 6 başarılı nakil gerçekleştirildi.
TÜRKİYE’DE ORGAN BAĞIŞI İÇİN DAHA FAZLA ÇABA GEREKİYOR
Organ bağışının önemine dikkat çekilen bu özel günde, Tolga Can Yüksel’in babasından aldığı böbrekle yeniden hayata tutunması, organ bağışının hayati önemini bir kez daha gözler önüne serdi.