’ün üzerinde ilave arama kurtarma ekibini Hatay’a gönderiyoruz”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, tüm ülkeyi derinden etkileyen depremlerin ardından bölgede görev almak üzere 1600’ün üzerinde ilave arama kurtarma ekibinin Hatay’a gönderileceğini açıkladı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AFAD Koordinasyon Merkezi’nde, merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlere ilişkin açıklamalarda bulundu.
Arama kurtarma çalışmalarının aralıksız bir şekilde devam ettiğini vurgulayan Oktay, zorlu mevsim şartlarında diğer bölgelerde de gece boyunca tipinin etkisiyle yolların kapandığını ve bir taraftan afetle diğer taraftan da hava şartlarıyla mücadele edildiğini ifade etti.
Oktay, sözlerinde şunları kaydetti: “Arama kurtarma sayıları itibariyle bugün, şu an itibariyle tüm illerimizde 12 bin 181 arama kurtarma personelimiz mevcuttur. Bunlardan 4 bin 60’ı Kahramanmaraş’ta, 2 bin 465’i Hatay’da, 1314’ü Gaziantep’te, 1721’i Adıyaman’da, 687’si Osmaniye’de, 119’u Adana’da, 562’si Diyarbakır’da, 100’ü Şanlıurfa, 41’i Kilis ve 1912’si Malatya’da… Özellikle Kilis, Şanlıurfa ve Diyarbakır’daki çalışmalar oldukça başarılı şekilde yürütüldü. Bu illerimizdeki durum oldukça iyi. Diğer illerle alakalı yine bu arama kurtarma çerçevesinde sağlıkla ilgili 946 ambulans, 239 UMKE timi ve yine ambulans uçaklar ve ayrıca 1947 UMKE personeli de toplam 4 bin 785 sağlık personelimiz görev yapmaktadır sahada. An itibariyle toplam sahada fiilen çalışan personel sayımız 24 bin 443’tür. Tabii iş makinaları konusu son derece önemli, kritik. Arama kurtarma ekipleriyle ilgili burada da 5 bin 19 iş makinemiz fiilen sahada. Arama kurtarma ekiplerimizle birlikte faaliyet halindedir.”
ADANA HAVALİMANI LOJİSTİK ÜSSÜ OLDU
“6 A400 M, 6 C-130, 19 CN-235 ki bunlardan 4’ü ambulans uçaktır… Sağlık Bakanlığımızın ambulans uçaklarına ilave olarak 4 KC-135 tanker uçağı ve 26 helikopter…Helikopterleri hava şartları çerçevesinde son derece dikkatli değerlendiriyoruz. Özellikle şu anda Adana Havalimanı lojistik üssü haline gelmiş durumda. Özellikle yurt dışından gelen, bölgeye ulaşan arama kurtarma ekiplerini çok hızlı şekilde Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman başta olmak üzere Malatya’ya çok hızlı şekilde sevk ediyoruz. Hava araçları konusunda da iyi bir çalışma an itibariyle devam ediyor.
“YOLLARI AÇIK TUTMAK ÇOK ÖNEMLİ”
Oktay, Hatay-Reyhanlı Devlet Yolu’nun ulaşıma kapalı olduğunun altını çizdi. Oktay, “Burada alternatif yol kullanılmakta, kapalı alanlarda yine geçişi kontrollü olarak sağlayalım diye… Osmaniye- Antep yolu üzerinde Nurdağı mevkisinden dolayı orada yine tek yönlü geçiş imkanı sağlandı. Özellikle görevli araçlar için açılmış durumda burası…Malatya-Maraş arasında bir sıkıntı vardı. Orada da yine alternatif güzergah kullanılmaktadır. Özellikle Kayseri, Pınarbaşı ve Göksun yolu çerçevesinde o bölgede de afetten kaynaklı değil de tipiden kaynaklı sıkıntılar gece boyu da devam etti. Ama zorunlu geçişler için buralar açılmış durumda” diye konuştu.
“BÖLGELERE AKARYAKIT VE JENARATÖR YAKITI SEVKİYATI DEVAM ETMEKTE”
Özellikle afet bölgelerinde ulaşımın son derece önemli ve kritik olduğunu vurgulayan Oktay, ulaşımın zamanında sağlanabilmesi, afetle mücadele eden araçların ve ekiplerin sahada çalışmalarını çok hızlı yerine getirebilmeleri için bu yolları açık tutmanın son derece önemli olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “Hatay’a ve Reyhanlı’ya bugün elektrik verilecek. Gaziantep’te İslahiye ve Nurdağı’na henüz elektriğin verilmedi. Aynı zamanda elektrik Malatya’ya da verildi. Enkazın olduğu bölgelere ise kontrollü olarak elektrik ulaştırılmakta. Osmaniye ile Bahçe ve Kadirli ilçelerine tüm alan kontrol edildikten ve riskin olmadığına onay verildikten sonra elektrik verilecekti. Bu durum tamamlandı ve bölgeye elektrik verilmeye başlandı. Kahramanmaraş’a kontrollü, Elbistan’a ise kısmen elektrik verilmeye başlandı. Pazarcık’a ise elektrik verilemiyor, diğer ilçelerle ilgili çalışmalar devam etmekte” dedi.
Doğal gaz ana hattında 6 noktada ise sorun olduğunu dile getiren Oktay, “Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş’a gaz verilebilmesi için ekipler çalışmaya başladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koordinasyonunda bölgeye akaryakıt ve jeneratör yakıtı sevkiyatı da devam etmekte. Diğer ülkelerden 3294 arama kurtarma personelinin Türkiye’ye geldi. 70’in üzerinde ülke talepte bulundu, 14’ü fiilen sahada. 1600’ün üzerinde ilave, hem yurt dışından gelen hem bizdeki arama kurtarma ekiplerini Hatay’a gönderiyoruz” diye konuştu.