• Haberler
  • Genel
  • 17. Uluslararası Türkiye Tiyatro Buluşması’nda önemli farkındalık

17. Uluslararası Türkiye Tiyatro Buluşması’nda önemli farkındalık

Bu yıl ödül, 6 Şubat Depremi’ne dikkat çekmek ve önemli bir farkındalık oluşturmak amacıyla verildi. Ödül...

Bu yıl ödül, 6 Şubat Depremi’ne dikkat çekmek ve önemli bir farkındalık oluşturmak amacıyla verildi.

Ödül töreni öncesinde konuşma yapan Efes Selçuk Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Güzel, bir toplumun gelişmişlik düzeyini ölçen kriterlerden birinin, o toplumun doğal afetlere karşı gösterdiği direnç olduğuna dikkat çekti. Güzel, “Doğa olaylarını afete dönüştüren insanın yaptıklarıdır. Toplumların gelişmişliğine göre de bunun sonuçları farklıdır. Türk Tiyatrosu’nun çok kıymetli oyuncusu Orhan Aydın, 6 Şubat 2023’te kızı Eylem Şafak Aydın’ı kaybetti. Onun anısına Dayanışma Ödülü’nü, depremi tüm ayrıntılarıyla, ihmalleriyle, hırsız müteahhitleriyle ve sorumsuz yöneticileriyle aktaran Gazeteci İsmail Saymaz’a veriyoruz” dedi.

“BEN O GÜNLERDE SADECE GAZETECİLİK YAPMADIM”

Gazeteci İsmail Saymaz, 6 Şubat Depremi’nden sonra Hatay’da yaşadıklarını anlatarak, “Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri maalesef yerle bir oldu. Ben o günlerde sadece gazetecilik yapmadım. Çok sayıda felaket takip ettim ama bunda taraf oldum. O günlerde Orhan abiyle sadece haber yapmadık. Orhan abinin kızını aradık. Orhan abinin kızı Eylem Şafak’ı maalesef sağ çıkaramadık. Onun gibi sadece Hatay’da yüzlerce insanımızı kaybettik. Benim şehadetim sadece okurlarıma anlattığım bir hikaye olmasın. Gelecekte hayatını kaybeden on binlerce insanımızın öbür dünyada değil bu dünyada mahkemesi kurulduğunda onlar için bir tanıklık tutanağı olsun. İçerisinde bürokrat olan, hırsız müteahhit olan birileri yargılandıkları gün çağrılırlarsa ben de bu ödülle birlikte gitmeyi düşünüyorum. Beni bu ödüle layık gördükleri için ödül komitesine, Orhan Abi’ye ve Filiz Başkan’a teşekkür ederim” dedi.

“KARANLIĞIN ORTASINDA SESİN YÜKSELMESİ GEREKİORDU”

Tiyatro Sanatçısı Orhan Aydın, 6 Şubat Depremi’nin 11 ilde 15 milyon insanı etkileyen bir gerçeklik olduğunu belirterek, “Vicdanı ölmeyen insanların, yaşadıkları bütün ahlaksızlıklara direnen insanların, geleceği kuracak sanat emekçilerinin görevlerinden biridir diye düşünüyorum bu gerçekliği anlatmak. İsmail tam o günlerde Murat Ağırel kardeşimle karanlıkta el yordamıyla geldi beni buldu. Karanlığın ortasından bir sesin yükselmesi gerekiyordu ve gazeteci arkadaşlarım işlerini çok zor yapıyorlardı. Kent tepeden tırnağa ölüm kokuyordu. Çocuklarımıza söylüyorum; ‘Sakın annenizden babanızdan önce ölmeyin.’ Bütün anne ve babalara da söylüyorum, ‘Sakın çocuklarınızın sizden önce ölmesine izin vermeyin.’ Bu ödülü İsmail Saymaz’a vermekten onur duyuyorum” dedi.

TİYATRO PERFORMANSI 

Ödül töreninin ardından, Yunan Tiyatro Sanatçısı Sofia Kapsourou, “Karaiskakena Efsanesi” adlı oyunu ile izleyicilerle buluştu. Bu performans, izleyicilere hem sanatsal bir şölen sunarken hem de deprem gibi toplumsal travmalara dikkat çekti. Tiyatro buluşması, sanatın birleştirici ve farkındalık yaratıcı gücünü bir kez daha gözler önüne serdi.

HÜSNİYE SEVAL ACUN 

Bakmadan Geçme