• Haberler
  • Gündem
  • 187 kadın 7 sığınma evinde yaşam mücadelesi veriyor

187 kadın 7 sığınma evinde yaşam mücadelesi veriyor

Şevvalnur Arıkan-Kadınların gündeminde ekonomik kriz ve ÇEDES'in yanı sıra kendi hakları da vardı. İzmir Konak İskelesi'nde...

Şevvalnur Arıkan-Kadınların gündeminde ekonomik kriz ve ÇEDES’in yanı sıra kendi hakları da vardı. İzmir Konak İskelesi’nde bir araya gelen Mor Dayanışma İzmir Şubesi üyeleri, merkez sağın kadın politikalarını eleştirerek, “AKP-MHP-HÜDAPAR ve Yeniden Refah Partisi iktidarının tüm kadın düşmanı politikalarının karşısında ‘Yalnız Değilsin, Mor Dayanışma Var!’ diyerek cevap veriyoruz. Yıllarıdır haklarımıza, hayatlarımıza, bedenimize, kimliğimize, yaşam tarzımıza yönelik saldırılar karşısında susmadan, korkmadan ve itaat etmeden büyüttük mücadelemizi! Sokak sokak, mahalle mahalle, ilçe ilçe bir kere daha bu sesi örgütlemek için buradayız!” dedi.

‘Yüzde 70’i açlık sınırı altında’

Ülke gündemini de yakından takip eden kadınlar, asgari ücretin ve yoksulluk sınırlamalarının verdiği yaşamı ele aldı. Ülkenin yüzde 70’inin açlık sınırı altında olduğuna işaret eden Mor Dayanışma İzmir, “Ekonomik kriz hayatımızı sarmalıyor. Açlık sınırı 12 bin 918 TL iken milyonlarca insan 10 bin TL asgari ücretle yaşamaya zorlanıyor. Ülkenin yüzde 70’i açlık sınırı altında asgari ücretle geçim telaşında. Hakları için direnen işçiler ise karşılarında her zamanki gibi devleti buluyor. Zengini daha fazla zengin yapma derdinde olan devlet tüm gücüyle işçinin, emekçinin karşısına dikiliyor. Burada yanı başımızda Agrobay işçilerinde olduğu gibi hakları için direnen işçiler işkence görüyor, gözaltına alınıyor” dedi.

İstanbul Sözleşmesi’nden 6284’e

Basın açıklamasını okuyan Didar Gül, kadınların ve aile içi şiddetin önüne geçebilen ve Mart 2021’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın attığı imzayla feshedildiği İstanbul Sözleşmesi’ne de değinerek, “İstanbul Sözleşmesini kadınların tüm itirazlarını yok sayarak elimizden alan iktidar şimdi de 6284’e saldırıyor. Bu erkek egemenliğine karşı feminist mücadelemizi/kadın mücadelemizi sokak sokak örgütleyen biz kadınları gözaltı-tutuklama saldırısı ile susturmaya çalışıyor. Her gün kadın cinayetleri ile uyanırken erkek-yargı ile failler aklanıyor, ödüllendiriliyor. LGBTİ+ fobisi ile nefret kusuyorlar. ÇEDES gibi projelerle laikliğe saldırı büyütülüyor. Ekonomik krizle kadınları, gençleri, emekçileri açlığa sürükleniyor. Büyük sermayedarlar için Akbeleden’den Dikmece’ye doğa talanı büyütülüyor” dedi.

187 kadın için sığınma talebi

Erkek şiddetinden kaçarken sığınma evlerinde kalmak zorunda kalan kadınlar için sığınma yerleri talep eden Mor Dayanışma İzmir Şubesi, İzmir’in birçok ilçelerinde toplamda 7 sığınma evinin olduğunu ve toplamda 187 kadının sığınma talebi olduğunun altını çizdi. Konuyla ilgili açıklamayı sürdüren Didar Gül, “İzmir’de, Aliağa’da, Menemen’de, Çiğli’de, Karşıyaka’da, Bornova’da, Buca’da, Narlıdere’de, Balçova’da ve Konak’ta mahallelerde örgütlenme çalışmamızı yaparken bir yandan da Hukuk, Psikososyal Destek, Kültür-Sanat, Sağlık Komisyonlarımızı güçlendirecek, Emek Komisyonunu kuracağız! Kadınların acil taleplerini güncelleştirecek ve mücadelemiz ile kazanacağız. Sığınma evlerinin yetersizliği ve güvensizliği herkes için malum bir gerçekken İzmir’de bulunan 7 sığınma evinin toplam kapasitesinin 187 kişi olduğunu biliyor muydunuz? İşte bu ihtiyaçla yola çıkarak Karşıyaka ve Konak belediyelerine sığınma evi açtıracağız. Bunu sokak sokak topladığımız imzalarla, bulunduğumuz her yerde yaptığımız çağrılarla başaracağız! Şimdi güçlü bir adım atma zamanı. Sosyalist Feminist mücadelemizde yerin hazır! Gelin birlikte başaralım” dedi.

Haber

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme