20 yılda sektör haline geldi
Özel güvenlik hizmetleri sektörü temsilcilerinin, İzmir Ticaret Odası'nda İçişleri Bakanlığı ve emniyet mensuplarıyla düzenlediği çalıştay başladı
İzmir Ticaret Odası, TOBB Sektör Meclisi, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sektör temsilcileri, özel güvenlik sektörünün gelişimi ve geleceğini konuşmak üzere düzenlenen çalıştayda buluştu. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı ve İzmir Ticaret Odası işbirliğiyle düzenlenen“Güvenlik Sektörünün Dünü, Bugünü, Yarını” başlıklı çalıştaya Özel Güvenlik Denetleme Başkan Yardımcısı, emniyet müdürleri, dernek ve sendika temsilcileri, akademisyenler katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve TOBB Özel Güvenlik Hizmetleri Sektör Meclisi Başkanı Serdar Gökhan Arıkan, 26 Haziran 2004 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren, 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'un, 20. yılı geride bıraktığını hatırlatarak, güvenliğin artık tüm dünyanın önem verdiği bir konu haline geldiğini, dijital çağın gerekliliklerinin, sektörde de değişim ve gelişimleri beraberinde getirdiğini vurguladı.
Sektör büyüdükçe düzenleme ve denetim ihtiyacının arttığını belirten Serdar Gökhan Arıkan, "Dünyanın pek çok yerinde, özel güvenlik şirketlerinin devlet tarafından denetlenmesi ve lisanslanması gerekliliği öne çıkıyor. Bu düzenlemeler, şirketlerin, hizmet verdikleri alanlarda güvenliği sağlamak için belirli standart ve kuralları takip etmelerini zorunlu kılıyor. Ülkemizde, İçişleri Bakanlığımıza bağlı hizmet veren Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığımız, sektör faaliyetlerinin etkin, verimli, sürdürülebilir ve ölçülebilir planlaması, düzenlemesi ve denetlemesinde önemli sorumluluk üstleniyor" dedi.
Başkanlığın önemli projelerinden biri olan Özel Güvenlik Bilgi Sistemi Otomasyon Projesi (ÖGNET) ile tüm işlemlerin elektronik ortamda yapılmaya başlandığını belirten Arıkan, "Kurulan güvenli ağ üzerinden Jandarma Genel Komutanlığı ve bağlı birimlerinin projeye erişimi sağlanmış oldu. Genel Kolluk - Özel Güvenlik İşbirliği ve Entegrasyonu (KAAN) Uygulaması ülkemizin tamamında uygulanan tek milli uygulama olma özelliği taşıyor. Hepimizin çok önemsediği Özel Güvenlik Eğitimlerini Geliştirme Alan/Branş Eğitimleri Projesi (ÖZGE) ise, 2025 yılı itibariyle hayata geçecek. Bu proje ile özel güvenlik eğitim sistemi büyük ölçüde değişecek, branşlaşma ve uzmanlaşmaya imkân verecek alan eğitimleri hayata geçirilerek,özel güvenlik görevlileri, yalnızca eğitim almış olduğu alanda görev alabilecek" diye konuştu.
İzmir Ticaret Odası bünyesinde kurdukları Güvenlik ve Destek Hizmetler Çalışma Komitesi'nin çalışmaları hakkında bilgi veren Arıkan, şöyle devam etti; "Güvenlik ve Destek Faaliyetleri Grubu Meslek Komitemiz ile İçişleri Bakanlığı,İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, SGK ve İŞKUR temsilcileri, akademisyenler, özel güvenlik şirketleri ve bu alanda eğitim veren firmaların temsilcileri, hizmet alan firma temsilcilerinden oluşan komitemiz, sektörün gelişimine katkıda bulunmak adına faaliyetlerini sürdürüyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Türkiye Özel Güvenlik Hizmetleri Sektör Meclisi ve Özel Güvenlik Hizmetleri Derneği'nde de sektörümüzle ilgili konuları takip ediyoruz.TOBB bünyesinde sektörümüze yönelik meclis kurulması çok önemli bir gelişme."
3 gün sürecek çalıştayda sektör paydaşlarının katılımıyla özlük ve mali haklar, izinler, aranacak şartlar, yetkiler, üniforma ve teçhizat, eğitimler, yasaklar, ceza hükümleri ve denetim gibi çeşitli konularda paneller düzenlenecek. Oturumlarda geçmişteki güvenlik anlayışından günümüzdeki teknolojik gelişmelere kadar sektördeki dönüşümler anlatılacak. Güvenlik sektöründe sürdürülebilir çözümlerin ve yenilikçi yaklaşımların geliştirilmesinin önü açılacak. Sektör dünü, bugünü ve yarını ile ele alınacak.