30 yaş üstü öğrenciler ulaşımda eşitlik istiyor

Önce İzmir sonra İstanbul'da başlayan toplu taşıma fiyatlarında 30 yaş üstü öğrencilere yapılan farklı uygulamaların geri çekilmesi için Change.org platformunda 9 farklı imza kampanyası başlatıldı

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kararıyla İzmir'de 1 Haziran itibariyle 30 yaş üzeri kişilerin öğrenci kartları, tam bilet olarak basılmaya başlandı. Hemen akabinde benzer bir değişiklik İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden geldi. Yeni uygulama ile 29 Temmuz’dan itibaren 30 yaş üstü öğrencilerin indirim oranı %10’a çekildi. Belediyeler tarafından verilen bu kararlara, İzmir ve İstanbul’da yaşayan 30 yaş üstü öğrenciler tepkilerini Change.org platformunda açtıkları 9 kampanya ile gösterdiler. Kampanyaların her birinde öğrenciler yaşadıkları mağduriyeti farklı şekillerde anlatarak ulaşım indirimlerinden adaletli şekilde faydalanmayı talep ediyorlar.

İNDİRİMDEN YARARLANAMIYORLAR

İzmir’de öğrenciler toplu taşımada tarifeye göre farklılık gösteren %50’nin üstündeki indirimlerden faydalanırken 30 yaş üstü öğrenciler bu avantajdan faydalanamıyor. İzmir’de  30 yaş üstü öğrenciler için indirimli toplu taşıma hakkının devam etmesi için imza kampanyası başlatan öğrencilerden biri Mustafa Remzi Barlas. Emekli olduktan sonra boşa çıkan zamanını değerlendirmek için üniversite eğitimine dönmüş. “Bu eğitimde elde ettiğim yeni yeteneklerle gönüllü faaliyetlerinde daha etkin olabileceğimi ve topluma daha yararlı olacağımı düşünüyorum. Dar gelirli olduğumdan ve harç ödediğimden, indirimli ulaşım imkanlarından yararlanmak benim için önem taşıyor.” diyerek mağduriyetini dile getiriyor. 

Ayşe Çalışkan, Onur Çimen, Semih Tırnova ve Erdem Metin  benzer sorunlar yaşayan öğrenciler ve her biri kampanyalarında yaşadıkları maddi sıkıntılara değinerek eğitimde fırsat eşitliğini vurguluyor ve ulaşım indiriminde yaş sınırlamasının kaldırılmasını istiyor. 

Fatma Cerrah’ın İstanbul'da başlattığı kampanyada  249 lira olan aylık öğrenci abonmanı, 30 yaş üzeri için mevcut düzenleme ile 1.413 liraya çıktı ve bunu yüksek lisans, doktora ve örgün öğretim öğrencileri için “negatif ayrımcılık” ve “dışlama” olarak tanımlıyor. Aynı konuda kampanya başlatan bir diğer öğrenci, Zeynep Kılıç da örgün eğitime giriş ve eğitimini devam ettirme yükünün, oldukça zorlu bir süreç olduğunu ve  aynı durumdaki öğrencilerin bu indirime muhtaç olduğunu anlatıyor. Ayça Yüksel  başlattığı kampanyada İBB’ye “İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne Açık Mektup: Öğrenci Ulaşımında 30 Yaş Sınırını Geri Çek” diye sesleniyor. Yüksel bu uygulamanın etkisini “30 yaş üstünde olan öğrencilere “Kütüphaneye, okula gitmeyin, kentteki hareketliliğe katılmayın, toplumsal yaşama karışmayın, sosyalleşmeyin ve tezinizi evde yazın” denilmektedir. Oysa 30 yaş üstü öğrencilerin de bu şehrin imkanlarından yararlanmaya hakkı vardır. Verilen karar, hızla yoksullaşan öğrencileri daha da kırılganlaştıran, yaşamlarını olumsuz etkileyen bir karardır. Öğrenciler zaten bir barınma krizi içindeyken, kiralarını ve gıda gibi temel masrafları üyük güçlükler içinde güç bela denkleştirirken,  indirimli ulaşım hakkından menedilerek darbe vuruluyor” diye özetliyor.

Öznel İşli  kararın, okuma, evde otur, eğitimine devam etme demekten  farkı olmadığını dile getirirken, 30 yaş üstü öğrencilerin ortak talebi ulaşımda öğrenci indiriminden eşit yararlanmak. 

KAMPANYALAR:

İstanbul
30 yaş üstü öğrencilerin ulaşımda öğrenci hakları geri verilsin
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden 30 Yaş Üstü Örgün Öğrencilere İndirim Hakkı
Öğrenci Akbiline Yaş ve Fiyat Sınırlamasına Son Verilsin
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne Açık Mektup: Öğrenci Ulaşımında 30 Yaş Sınırını Geri Çek

İzmir
30 yaş üstü öğrenciler İçin İndirimli Toplu Taşıma Hakkı Devam Etmeli
İzmirim Kart Öğrenci 30 Yaş Sınırı Kaldırılsın
30 Yaş ve Üzeri Öğrenciler İçin Eshot Kartlarında İndirim
İzmir'de 30 Yaş Üstü Öğrencilere Ulaşım İndirimi Devam Etmeli
İzmir Kart'ta Öğrenci 30 Yaş Sınırını Kaldır

Bakmadan Geçme