• Haberler
  • Ekonomi
  • 42. kez af çıktı, iş dünyası tepkili: Yüzsüzler ödüllendiriliyor

42. kez af çıktı, iş dünyası tepkili: Yüzsüzler ödüllendiriliyor

  TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen vergi borcu yapılandırma kanunu teklifi, Ege İhracatçı Birlikleri’nin düzenlediği bir...

42. kez af çıktı, iş dünyası tepkili: Yüzsüzler ödüllendiriliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen vergi borcu yapılandırma kanunu teklifi, Ege İhracatçı Birlikleri’nin düzenlediği bir seminerde detaylarıyla ele alındı. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 7440 Sayılı Yapılandırma Kanunu’nun 42. af yasası olduğunu belirtti.

Eskinazi, af yasalarının sık sık çıkmasının, düzenli ödeme yapanları cezalandırıp ödeme yapmayanları ödüllendirdiğini söyledi. Vergi sisteminin beyan esasına dayandığını ve mükelleflerin yükümlülüklerini kendiliklerinden yerine getirmeleri gerektiğini vurgulayan Eskinazi, af yasalarının vergi adaleti noktasında da sorgulanır hale geldiğini ifade etti. Eskinazi, vergi borcu yapılandırma kanununun kamu maliyesi ve makro ekonomi açısından da yararlı olduğunu sözlerine ekledi. 

Haber

Başkan Eskinazi, “Özellikle 2023 yılının ilk iki ayından merkezi yönetim bütçesinin 202,8 milyar TL açık verdiği dikkate alındığında, 7440 sayılı Kanunun sağlayacağı tahsilatlar bütçe açıklarının finansmanının makro ekonomiye olumsuz etkilerinin azaltılması için önemli hale gelmektedir.” diyerek sözlerini noktaladı.

TARTIŞMALI DEPREM VERGİSİ

Eskinazi, “Deprem vergisi olarak adlandırılan 7440 sayılı Kanun ile getirilen ek vergide 100 milyar civarında bir tahsilatın beklendiği Maliye Bakanlığı yetkilileri tarafından açıklanmıştı. Bu deprem vergisi geçmiş dönemkilerden farklı, anayasaya uygunluğu tartışılıyor.” diye konuştu.

TAHSİLAT PERFORMANSI DÜŞÜK OLUR

Türk Eximbank Eski Genel Müdürü ve Ekonomi Eski Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, “Kanunun işletmeler bakımından finansmana erişimin sınırlı olduğu bir döneme ve deprem felaketine sonrasına denk gelmiş olması, tahsilat performansı bakımından talihsizlik oldu. Tahsilat performansı önceki benzer düzenlemelerden düşük olacaktır. İşletme kayıtlarının düzeltilmesini umuyorum son kez yapılır, kayıtlı ekonomiye geçiş çabalarını olumsuz etkiliyor.” diye konuştu.

Vergi Dairesi Başkanı Ömer Alanlı ve Mali Danışman Mustafa Bulut da kanunun kapsam ve yapılandırması ile ilgili sunum yaptılar.

Bakmadan Geçme