47 yıllık tecrübeyle gençlere iş tavsiyeleri

Mimarlık alanında 47 yıllık tecrübesiyle saygın bir yere sahip olan BASİFED Başkanı Semiha Güneş, herkesin girişimci olmasına karşı olduğunu, kendini yetiştirmenin, tecrübe kazanmanın, yapılan işi sevmenin önemini anlattı

“Ben herkesin girişimci olmasına karşıyım aslında” diyen Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanı Dernekleri Federasyonu Başkanı Semiha Güneş,  tecrübe edinmek, işinde iyi olmak, kendini yetiştirmek gibi süreçlere dikkat çekerek, amacın para kazanmak olduğu hiçbir işte başarı kazanılmayacağını söyledi. 

Yeni mezun bir gencin çok büyük bir işi alıp yapamayacağını hatırlatan BASİFED Başkanı Mimar Semiha Güneş, “Bizde herkes her işi yapar pozisyonda. Kendimizi eğitmemiz, yurtdışına açılmamız gerekir. Aslında birleşmekle olacak bu. Ben herkesin girişimci olmak için debelenmesini istemiyorum. Yeterli donanıma sahip olmayı beklemek lazım. Yüzmeyi bilmeden denize atlamamak gerekiyor. Atlayıp öğrenmek, yorucu ve sonucu öngörülmez bir durum. Kendimizin niteliğini arttırırken işin de niteliğini arttırmak gerekiyor” dedi. 

KRİZDEN GÜÇLENEREK ÇIKMAYI BİLMEK LAZIM

Aslında ülkenin ekonomik anlamda hangi alanda ilerleyeceğinin belirlendiği politikalar uygulanması gerektiğini da vurgulayan Güneş, “Bizim yurtdışı ile rekabetimiz nasıl olacak. Hammadde üreterek mi işlenmiş ürün üretecek mi yoksa teknoloji geliştirerek mi? Bütün bunlar için kendimizi geliştirmemiz lazım. Uzmanlaşmak şart. Geniş düşünerek bir yol bulmalıyız. Her krizi fırsata çevirmeliyiz. Ben bunu yaşadım. 2001 krizinde 12 kişilik bir ofistik ve işler durdu. Oturuyoruz. Dönüp, daha önce çalıştığımız problemli projelere baktım. O projelerin sorunlarının nasıl çözüleceğine çalıştım. Kendime iş yarattım. Hukuksal mücadelede çözüm yollarını açıkladım. Davaların hepsini kazandım ve sorunlarını çözdüğüm tüm şirketlerin bugüne kadarki bütün işlerini aldım. Herşeyi kuralına uygun yapıyorum. Krizden çok güçlenerek çıktım. Yasalar, yönetmelikler konusunda uzmanlaşmış biri oldum bir anda. Pandemide evde çalıştık. Ofiste bölünebiliyorsunuz. Evde kendi programınıza göre çalışabiliyorsunuz. Yaşar Üniversitesi binasının projesinde, bir türlü çözemediğim bir konu vardı. 10 tane etüd çıkardım. Onlara bakıp ne olduğunu anladım. Bu iş fırsatıydı. Ofiste bunu daha uzun zamanda çözerdim” diye konuştu.

Güneş, mevcut ekonomik süreçte gençlerin gelecek kaygısı ve umutsuzluk yüzünden kendini geliştirmekten vazgeçtiğini da vurgulayarak, “Ancak çalışarak kalkınırız. Biz kısa yoldan kolaydan para kazanma derdinde olmamalıyız. Bilgisayar kullanmayı bilmem, T cetveli ile çiziyorum ama arkadaşlar için üç boyutlu çizim programı kurdurdum, 1 ay ofisi kapatıp eğitimini aldık. Bu da bizim verimliliğimizi arttırtıp, maliyetimizi düşürdü. Mevcut koşullarda gençler çalışarak bir yere varamayacakları umutsuzluğunda. Bu yüzden kendilerini mesleki anlamda geliştirecek çabalardan vazgeçtiler. Bu umutsuzluk hali hiçbir işe yaramaz” dedi.

Bakmadan Geçme