.1’lik deprem 6.4’lük depremin öncüsüdür'
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) açıkladığı bilgiye göre, saat 10.42’de Marmara Denizi Gemlik Körfezi'nde...
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) açıkladığı bilgiye göre, saat 10.42’de Marmara Denizi Gemlik Körfezi’nde 5,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan İstanbul’da hissedilen depremin ardından önemli açıklamalarda bulundu.
EN GÜVENLİ YER
Beklenen İstanbul depremine ilişkin tarih vererek açıklamada bulunan Ercan, “2045’ten önce beklemiyorum. Hatta bu 2075 yılına kadar kayabilir. Yaklaşık 24 yıldır bu konuda yanılmadım. Deprem, İstanbul’un Avrupa Yakası bölümünde olacaktır. Özellikle Fatih ilçesi başta olmak üzere, Zeytinburnu, Bakırköy, Esenler, Küçükçekmece, Avcılar, Büyükçekmece, Beylikdüzü, Kumburgaz ve Silivri’yi etileyecek. İstanbul’un en güvenli yeri Anadolu Yakası’dır” diyerek İstanbul’da tehlike altında bulunan ilçelere dikkat çekti.
‘BÜYÜK BİR DEPREMİ TETİKLEMEZ’
5.1 büyüklüğündeki depremin İstanbul’da büyük bir depremi ise tetiklemeyeceğini aktaran Ercan, “İstanbul’daki kuzey, bu ise güney kod. Kuzey kod şu anda büyük bir deprem üretecek gerginlikte değildir. Kuzey kod üzerinde de ileride ana deprem gelmeden önce 5’lik, 5.5’lik, 6’lık depremler bekleyeceğiz” açıklamasında bulundu.
‘SİLİVRİ YÖNÜNDE 7.3’LÜK DEPREM BEKLİYORUM’
Silivri’de meydana gelecek olası depreme ilişkin uyarıda bulunan Ercan, “6.4’lük deprem İstanbul’da çok yıkıcı olmaz. İstanbul’un yıkımı 6.5’ten sonra başlar. İstanbul’un Kuzey Marmara kırığının kuzey kolunun Küçükçekmece’de 6.4’lük bir deprem olmasını bekliyorum. Daha büyüğünü yapacak bir kırık yok ama Silivri yönünde 7.3’lük bir deprem bekliyorum. Depremin hangi mevsimde ve saatte olacağı da hasarı belirler” dedi.
‘ÇELİK YAPILI SİSTEME GEÇMEMİZ GEREKİYOR’
İlerde yaşanacak olası depremin yıkıcı etkisini önlemek için alınması gerekn tedbirleri dile getiren Ercan, “Kötü yerde yapılaşmış yapıların sağlam yerlere aktarılması gerekiyor. Kent taşımak için de yeterli ormansız alan olması ve ulusal ekonominin güçlü gerekiyor. Gemlik, dağlara doğru kaldırılmalı. İlerde olacak bir deprem Gemlik’te yıkıcı olacaktır. Aynı olayı Mudanya ve Bandırma için de söyleyebiliriz. Bizim çelik yapılı sisteme geçmemiz gerekiyor. Çünkü çelik yapılar depreme karşı en dayanıklı yapılardır. Bunun yanısıra Marmara’da göç akınını durdurmamız gerekiyor. Nüfus artışı yetmiyormuş gibi bir de bunların üzerine sığınmacılar ve şimdi de Filistinliler yığılıyor. Yani burası ipi koparılmış bir şehir artık. İstanbul’un kurtarılması çok zor” diyerek sözlerini noktaladı.
Haber Merkezi