50 yılın ardından 14 kültürel eser anavatanına döndü

Türkiye, yasa dışı yollarla yurtdışına çıkarılan 14 kültürel mirası geri getirdi.

Türkiye, 50 yıl süren bekleyişin ardından 14 kültürel mirası ülkesine geri kazandırdı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanlığı, Manhattan Bölge Savcılığı ve Amerikan İç Güvenlik Soruşturma Birimi (HSI) ile iş birliği içinde yürüttüğü çalışmalar sonucunda, eserler New York'taki Türk Evi'nde düzenlenen bir törenle Türkiye'ye teslim edildi.

İade edilen eserler arasında Burdur iline ait Boubon Antik Kenti kökenli iki bronz heykel başı, anıtsal boyutlarda bir bronz kadın heykeli, çeşitli dönemlere ait seramikler, madeni paralar, bir mücevher parçası ve Osmanlı dönemine ait iki hançer bulunuyor. Ayrıca, M.Ö. 1. yüzyıla tarihlenen bir bronz heykel başı ve M.S. 3. yüzyıla ait sakallı erkek başı da Türkiye'ye döndü.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, eserlerin iadesiyle ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: "14 tarihî eserimiz yeniden vatan topraklarında. Kültürel mirasımızın nadide parçaları, Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanlığı'nın özverili çalışmaları sayesinde ülkemize döndü. Bu eserler, Türkiye'nin tarihî zenginliklerini koruma kararlılığımızın bir göstergesi olarak, ait oldukları topraklarda korunarak gelecek nesillere aktarılacak."

Ersoy, iade sürecinde emeği geçen tüm görevlilere teşekkür ederek, Türkiye'nin kültürel mirasını koruma ve tanıtma kararlılığını vurguladı.

Bakmadan Geçme