500. jeneratöre Bakan'lı kutlama
Bergama'da bulunan Ateş WindPower üretim tesislerinde tamamlanan 500. jeneratör, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın da katıldığı törenle teslim edildi
Ateş Wind Power, ürettiği 500. Jeneratörü Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katıldığı törenle teslim etti. Bergama’da Ateş Wind Power tesisinde Ateş Wind Power Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Güldoğan ev sahipliğindeki törene Bakan Kacır'ın yanı sıra Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, İzmir Valisi Süleyman Elban, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, AK Parti, MHP İzmir milletvekilleri, Bergama Belediye Başkanı Prof. Dr. Tanju Çelik, Bergama Kaymakamı Avni Oral, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney ve iş dünyası temsilcileri katıldı.
Törende konuşan Ateş Wind Power Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Güldoğan, sadece jeneratör teslim töreni değil, çok önemli başarıyı ve geleceğe olan inancı kutlamak için toplandıklarını söyledi. 500. jeneratör ünitesini teslim etmenin gururunu yaşadıklarını vurgulayan Güldoğan, “Bizim için rakamdan ibaret değil. Her ünitenin arkasında, yılların emeği, gayreti, bilgi birikimi ve kararlılığı var. Bakanımıza sektöre olan desteği, çevre dostu enerji yatırımlara verdiği önem nedeniyle teşekkür ederim" dedi.
Bu fabrikada sadece üretim yapmadıklarını, toplumsal sorumluluklarını da yerine getirdiklerini dile getiren Güldoğan, “Her jeneratör ünitesi, aynı zamanda çevreye ve ekonomiye sunduğumuz katkıların birer göstergesi. Ülkemizin enerji geleceğine olan inancımızın somut ifadesi. Bu projede iş ortağımız ENERCON firması ve yöneticilerine teşekkür ediyorum. Grup Şirketlerimiz ile birlikte, büyüme, üretim, istihdam ve ihracat olarak çizilen sanayi rotamızda yürümeye devam edeceğiz” diye ifade etti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır yenilenebilir enerji ve ülkelerin stratejik enerji kaynakları üretmedeki önemine vurgu yaptı. Mevcut tablonun dünya enerji pazarını, sürdürülebilirlik, kaynak çeşitliliği ve öz yeterlilik ile yeniden şekillendirdiğinin altını çizen Kacır, “Enerjide dışa bağımlılığı azaltacak büyük hamleler gerçekleştirdik. Attığımız kararlı, uzun vadeli adımlarla kurulu elektrik gücü içinde yenilenebilir enerjinin payı yüzde 58’e ulaştı. Azımsanmayacak bir oran. Rüzgâr enerjisindeki güçlü üretim altyapımızı enerji ihtiyacımızı yerli üretim yeteneklerimizle karşılayan değil, inovasyona katkı sağlayan, nitelikli istihdam oluşturan ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine hizmet eden bir ekosistem olarak konumlandırdık” diye konuştu.
Tamamı yerli sermaye ile 3 ayrı tesiste, 950 kişiye istihdam sunan Ateş WindPower’ın başarıyla üretim gerçekleştirerek sektöre öncülük eden firmalar arasında yer aldığına işaret eden Kacır, “Ülkemizin ilk doğrudan sürüşlü teknolojisine sahip jeneratörünü üreten firmamızın, küresel rüzgâr enerjisi tedarik zincirinde elde ettiği güçlü ve saygın konumundan gurur ve memnuniyet duyuyoruz" dedi.
TÜRKİYE’NİN TEK DOĞRUDAN SÜRÜŞLÜ JENERATÖR FABRİKASI
Ateş Wind Power Ar-Ge Direktörü Erman Erek 2012'de rüzgâr türbin kulesi üretimi ile sektöre girdiklerini 2019'da jeneratör fabrikasını devreye aldıklarını belirterek, Türkiye’de doğrudan sürüşlü jeneratör üretebilen tek fabrika olduklarının altını çizdi. Her biri 4.2 MWgücesahip 500. ünitenin tesliminin sayısal başarı değil, özverili çalışma, hassas mühendislik, iş ortakları ve paydaşlarının sürekli desteğinin sonucunu simgelediğini vurgulayan Erek, şu bilgileri verdi: “Her biri 4.2 MW’lık güce sahip 500 jeneratörümüz, iklim değişikliğiyle mücadelede kritik rol oynuyor. 4.2MW’lık 1 jeneratör yılda 12 Milyon 800 Bin kWh temiz elektrik yani sıfır emisyon, sıfır karbon dioksit salımına yolaçan elektrik üretir. Bugün teslim ettiğimiz 500. ünite ile 500 adet jeneratör yılda 6 Milyar 400 Milyon kWh temiz elektrik üretecek. 1 hanenin yılda 4 bin 250 kWh elektrik tükettiğini kabul edersek 500 jeneratör her yıl 1 Milyon 360 bin hanenin elektrik ihtiyacını temiz elektrik ile karşılar. Yüzde 75’i ülkemiz enerji sisteminedahil olduğuna göre ülkemizde 1 Milyon haneye temiz elektrik ulaştırılmış oluyor. Yüzde 25’i de Avrupa Birliği ağırlıklı olmak üzere Kanada’dan Vietnam’a uzak coğrafyalara kadar ihraç edilmiş ve yurt dışında 360 bin haneye sıfır emisyon elektrik sağlıyor.”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, teslim edilen 500. jeneratörün üzerine imzasını attı, işçilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.
ATEŞ WİNDPOWER
2007'de kurulan Ateş Çelik, 2013'de rüzgar enerji santralleri için kule üretimine başladı ve 2019'da Türkiye’nin doğrudan sürüşlü teknolojisine sahip ilk jeneratör fabrikasını kurarak Ateş Wind Power adını aldı. Bergama’daki yerleşkesinde, dünyanın dört bir yanındaki rüzgar enerjisi projelerine üretim yapan şirket, 2023'de Bergama OSB’deki 3. fabrikasına yatırım yaptı. Bu yatırım tamamlandığında, modüler kule ve çelik aksamların hassas işleme süreçleri gerçekleştirilecek. 2018'den bu yana Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde yer alan Ateş Wind Power, 2023’te ikinci 500 listesinde 33. sırada yer aldı. 500. jeneratörünü başarıyla üreten şirket, yeni projeleriyle büyümesini sürdürerek Türkiye’ye katma değer kazandırmayı hedefliyor.