Balıkesir, İzmir ve Muğla’nın kıyı ilçelerinde deniz çekildi
İzmir, Balıkesir ve Muğla'da 20 ila 30 metre kadar geri çekilen deniz, vatandaşları korkutması üzerine bilim...
İzmir, Balıkesir ve Muğla’da 20 ila 30 metre kadar geri çekilen deniz, vatandaşları korkutması üzerine bilim insanlarından açıklama geldi. Yapılan açıklamada her yılın bu zamanları yüksek basınç ve kuzeyden esen rüzgarlardan dolayı bunun sıklıkla görüldüğünü söyledi. Sözlerine: “Endişelenelecek bir durum yok” diye devam ettiler.
İzmir sahillerinde, deniz suyunun poyraz ve gelgit nedeniyle kıyıdan çekildiği görüldü. Kentte bir haftadır etkili olan şiddetli poyraz, deniz suyunun çekilmesine neden oldu. Denizin çekilmesi, iç körfez dahil birçok noktada gözlendi. Bazı yerlerde 20 metreyi bulan çekilme sebebiyle denize kurulu iskeleler karada kaldı. Seferihisar’da suyun çekilmesi 30 metreyi buldu. İzmir Seferihisar’ın Sığacık Mahallesi’nde de deniz çekildi. Çekilen denizin üzerine adacıklar oluştu. İskeleler karada kaldı, deniz kenarındaki tesisler denizden uzaklaştı. Sığacıklı vatandaşlar da yıllardır böyle bir deniz çekilmesi olayını yaşamadıklarını, tedirgin olduklarını söyledi. Bazı vatandaşlar, deniz çekilmesi nedeniyle teknelerini taşıdı. Benzer bir görüntü Muğla’nın Datça ilçesinde de oluştu.
DENİZİN GERİ ÇEKİLMESİYLE ANTİK LİMAN ORTAYA ÇIKTI
Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde denizin çekilmesiyle 2 bin 500 yıllık antik Adramytteion Limanı da ortaya çıktı.
Limanın taşları birer birer ortaya çıkarken, çekilmenin deprem habercisi olabileceği görüşü endişeye sebep odu.
“ENDİŞELENECEK BİR DURUM YOK”
Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, hafta içinden bu yana devam eden deniz suyundaki çekilmenin sert poyraz ve gelgite bağlı basınçtan kaynaklandığını ifade etti.
Bu durumun neredeyse her yıl şubat ve mart aylarında tekrarlandığını vurgulayan Yaşar, “Poyraz başta olmak üzere biraz gelgit ve biraz da yüksek basınç nedeniyle ama asıl neden kuzeyli rüzgarlar. Yani her yıl bu aylarda olan olağan bir durum. Lodos dönemlerinde de bunun tam tersi olarak sular 60 santimetreye kadar yükselerek Mavişehir ve İkinci Kordon’u su basmasına neden olur” dedi.