6 yaşında evlendirmeye 36 yıl hapis! 

6 yaşında evlendirildiği iddia edilen H.K.G. davasında, Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi 23 Ekim 2023'te kararını açıkladı. Duruşmada tutuklu sanık Kadir İstekli'ye 30 yıl, baba Yusuf Ziya Gümüşel'e 20 yıl ve anne Fatıma Gümüşel'e ise 16 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

6 yaşında evlendirildiği iddia edilen H.K.G. davasında, Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi kararını açıkladı. 

Duruşmada tutuklu sanık Kadir İstekli’ye 30 yıl, baba Yusuf Ziya Gümüşel’e 20 yıl ve anne Fatıma Gümüşel’e ise 16 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

VERİLEN CEZALAR YETERSİZ BULUNDU

Ancak, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi, sanıklara verilen cezaların yetersiz olduğunu belirterek kararı bozdu. Mahkeme, sanık Kadir İstekli’nin 2004-2013 yılları arasında ‘Çocuğun nitelikli cinsel istismarı’ suçundan, 2020 yılı için ise ‘Eşe karşı nitelikli cinsel saldırı’ suçundan iki ayrı ceza alması gerektiğine vurgu yaptı. Önceki kararda tek bir suçtan cezalandırılmasının adil olmadığını kaydeden mahkeme, sanık anne ve baba Gümüşel’in cezasının da, anne ve baba olmaları nedeniyle yasa gereği artırılması gerektiğini ifade etti.

6 yaşında evlendirmeye 36 yıl hapis! 

ANNE FATIMA GÜMÜŞEL DURUŞMAYA KATILMADI

H.K.G. davasında, Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi, bugün gerçekleştirilen karar duruşmasında sanıkların ceza miktarlarını belirledi. Tutuklu sanıklar baba Yusuf Ziya Gümüşel ve imam nikahlı eşi Kadir İstekli, duruşmaya cezaevinden SEGBİS (Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi) aracılığıyla katıldılar. Ancak, hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı bulunan anne Fatıma Gümüşel duruşmaya katılmadı.

VERİLEN CEZALAR

Mahkeme heyeti, firari anne Fatıma Gümüşel için tutuklamaya yönelik yakalama kararının devam etmesine hükmetti. Duruşmada sanık Kadir İstekli, "zincirleme çocuğun nitelikli cinsel istismarı" suçundan 21 yıl, "nitelikli cinsel saldırı" suçundan ise 15 yıl olmak üzere toplamda 36 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Baba Yusuf Ziya Gümüşel ise "zincirleme çocuğun nitelikli cinsel istismarı" suçundan 18 yıl 9 ay hapis cezası aldı.

OLAYIN GEÇMİŞİ

2024 yılında 1998 doğumlu H.K.G 6 yaşındayken 29 yaşındaki Kadir İstekli ile evlendirildi. H.K.G. henüz 7 yaşında iken cinsel taciz görmeye başladı. 13 yaşındayken hastalanarak doktora görünen H.K.G'nin içinde bulunduğu durum, doktor tarafından fark edildi. Doktor, emniyet birimlerine ihbarda bulundu.  

TAKİPSİZLİK KARARI VERİLMİŞTİ

Davaya takipsizlik kararı verilmesi süreci, soruşturmaya bakan savcının H.K.G.'nin yaşını tespit etmek amacıyla doğum raporu yerine kemik yaşı hesaplanması talimatı vermesiyle başladı. Ancak, bu hesaplama için H.K.G. yerine 21 yaşında bir kadın muayeneye alındı ve böylece sahte bir rapor hazırlandı. Bu yanıltıcı raporun etkisiyle, H.K.G.’nin gerçek yaşı göz ardı edilerek davaya takipsizlik kararı verildi.


 

Bakmadan Geçme