79'unda kanser oldu, 80'inde kanseri yendi

79 yaşında Akciğer kanserine yakalandığını öğrenen emekli mali işler müdürü Hasan Irgat, ilerlemiş yaşı nedeniyle yaşı...

79'unda kanser oldu, 80'inde kanseri yendi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

79 yaşında Akciğer kanserine yakalandığını öğrenen emekli mali işler müdürü Hasan Irgat, ilerlemiş yaşı nedeniyle yaşı nedeniyle kanser tedavisini kaldıramaz diyenlere inat immünoterapi tedavisi ile 1 yılda kanseri yenmeyi başardı. Hasan Irgat akciğerindeki tümörler, aradan geçen 1 yılda neredeyse tamamen yok oldu. 1-7 Nisan Kanser Farkındalık Haftası için en güzel sözü söyleyen Irgat, “Eski halime geri döndüm” dedi.

Kanser olduğunu öğrendikten sonra dünyasının yıkıldığını söyleyen Irgat’ yaşadıklarını şöyle anlattı, ”

Bir gün banyoda ağzından düğme büyüklüğünde kan geldi. Yapılan tetkiklerinde akciğerinde tümör olduğum tespit edildi. Yaşım itibariyle kemoterapi için uygun olmadığı söylediler. Ama önümde bir seçenek daha vardı; immünoterapi. Yapılan tetkiklerde immünoterapi için uygun olduğum belirlenendi.1 yıl boyunca bu tedaviyi aldım. Hastanın akciğerindeki tümörler, aradan geçen 1 yılda neredeyse tamamen yok oldu. Şu an ciğerlerim temizlenmiş durumda. Ben çok iyiyim. Hatta bahçe işleriyle uğraşmaya da başladım. Öncesinde 5 metre uzaklıktaki tuvalete bile nefessizlikten yürüyemiyordum. Eski halime geri döndüm” diye konuştu.

TÜMÖRLE SAVAŞAN İLAÇ DEĞİL BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ

Hasan Irgat’ın tedavisini gerçekleştiren Medicana International İzmir Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Gülcan Bulut, “Hasan Bey’in vücudu hızlı bir şekilde tümör marker yanıtı aldı. Akciğerlerinin neredeyse tamamına yakını tümörsüz şu an. Sadece 1 yılın sonunda bu duruma geldik. Sadece tek ilaç alıyor. Yan etki olarak da ciddi bir yan etki yaşamadı. Kortizon kullanmadı, tedavi arası vermedi. Yapılan son tetkikleri de gayet güzel” dedi. İmünoterapinin diğer tedavi yöntemleriyle birleştirildiğinde etkinliğinin yüzde 30 kadar arttığını ifade eden Doç. Dr. Bulut, “Tümörle savaşan aslında ilaç değil. Bağışıklık sisteminin kendisi. Kemoterapiden farkı bu. Kemoterapi hızla üreyen tüm hücreleri etkiliyor. Ancak immünoterapi, kişinin kendi bağışıklık sistemini yeniden eğitip ‘Vücudunda tümör olmaması gerekiyor. Sen bunu kaçırmışsın. Şimdi gidip onları yakalamalı ve vücuttan uzaklaştırmalısın’ diyor. Kanserli hücreler, çeşitli stratejilerle çoğu kez bağışıklık sisteminden ustaca gizlenmeyi başarabilirler. İmmünoterapi, vücudun onları bulmasına yardım eder” ifadelerini kullandı. Doç. Dr. Bulut, immünoterapinin her kanser hastası için uygun olmadığını da belirten Doç. Dr. Bulut, “Melanom, akciğer, mesane, mide kanseri gibi tümör tiplerinde, daha önce faz-3 çalışması yapılmışsa ve hastanın durumuna katkı sağladığı ortaya koyulmuşsa, o zaman immünoterapi uygulamaya karar verilebilir”dedi.

Bakmadan Geçme