8 saat uyumak gerçekten iyi midir?

Gerçekten ne kadar uykuya ihtiyacınız olduğunu tekrar düşünün. Uluslararası bir araştırma ekibi az uyumanın daha iyi...

8 saat uyumak gerçekten iyi midir?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Gerçekten ne kadar uykuya ihtiyacınız olduğunu tekrar düşünün. Uluslararası bir araştırma ekibi az uyumanın daha iyi olduğunu tespit etti. Hepimiz iyi bir uykunun 8 saat olması gerektiğini biliriz. Uzmanlar bu kuralın biraz değişmesi gerektiği görüşünde. Yapılan araştırmalar özellikle belirli bir yaşa gelen kişiler için bunun doğru olmayabileceğini gösteriyor. İngiltere’nin Cambridge Üniversitesi ve Çin’in Fudan Üniversitesi’nden oluşan bir araştırma ekibi orta yaş ve üstü için 7 saatlik uykunun ideal olduğunu ortaya koydu.

RUH SAĞLIĞI İÇİN 7 SAAT UYKU YETERLİ

Natural Aging adlı bilim dergisinde yayımlanan makalede araştırmacılar, bilişsel performans ve ruh sağlığı için 7 saat uykunun ideal olduğu sonucuna vardı. Araştırma için 38 ila 73 yaş arasındaki 500 bin deneğin verilerini inceleyen ekip, yetersiz veya aşırı uyumanın ise bilişsel performans ve ruh sağlığı üzerinde kötü etkileri olduğunu belirledi.

DENEDİLER, GÖRDÜLER

Denekler, araştırmada uyku şekilleri, sağlıkları ve ruhsal durumlarına ilişkin sorulara yanıt verdi. Katılımcılar işlem kapasiteleri, görsel dikkat, hafıza ve sorun çözme yeteneklerini sınayan bazı testlerden de geçti. Tüm bu testlerde 7 saat kesintisiz uyuyanlar en iyi performansı sergiledi.

DEMANSA DAVETİYE

Araştırmacılar, uyku eksikliğinin beynin kendisini toksinlerden arındırma sürecini engelleyebileceğini söylüyor. Ayrıca derin uykunun bozulmasının bilişsel gerilemeden de sorumlu olabileceği belirtiliyor. Derin uyku düzeni bozulduğunda, bu hafıza konsolidasyonunu etkiliyor. Bu durum da beyinde bazı bunama türlerine neden olabilen amiloidin birikmesine yol açabiliyor.

BEYİN VE UYKU İLİŞKİSİ

HaberAraştırmacılar ayrıca beyin görüntüleme ve genetik verilere de baktı, bu veriler, uyku miktarının beynin hafıza ve öğrenme merkezi olarak kabul edilen hipokampus ve gönüllü hareketleri yürütmekten sorumlu olan precentral korteks gibi beyin bölgelerinin yapısındaki farklılıklarla bağlantılı olabileceğini gösterdi.

Bakmadan Geçme