• Haberler
  • İzmir
  • 93. İzmir Enternasyonal Fuarı yoğun katılım ile başladı

93. İzmir Enternasyonal Fuarı yoğun katılım ile başladı

Bu yıl 'Teknoloji' temasıyla kapılarını açan 93. İzmir Enternasyonal Fuarı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay'ın ev sahipliğinde ve CHP lideri Özgür Özel'in katılımıyla büyük bir açılış töreni ile başladı.

Bu yıl “Teknoloji” temasıyla kapılarını açan 93. İzmir Enternasyonal Fuarı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın ev sahipliğinde ve CHP lideri Özgür Özel, İzmir milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşın yoğun katılımıyla başladı.

93. İzmir Enternasyonal Fuarı, 30 Ağustos-9 Eylül tarihleri arasında Kültürpark'ta ziyaretçilerini “Zamanın Ötesine Geçiyoruz” sloganıyla geleceğin kapılarını açtı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, 93. İzmir Enternasyonal Fuarı'nın açılışında önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Tugay, günler önce 93. İzmir Enternasyonal Fuar’ının katılımcılarını bir sürprizin beklediğini söylemişti. Açılış konuşmasından önce Merkezi Hong Kong’da olan Hanson Robotics şirketi tarafından geliştirilen insansı robot Sophia, ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. 

93. İzmir Enternasyonal Fuarı yoğun katılım ile başladı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Bir cumhuriyet çınarı, bir İzmir markası, Atatürk’ümüzün mirası İzmir Enternasyonal Fuarı’nı, 93’üncü yılında 30 Ağustos Zafer Bayramı’mızın gururuyla sizlerle buluşturmanın heyecanı ve mutluluğu içindeyiz. Sözlerime başlarken öncelikle İzmir Enternasyonal Fuarı’nı himayelerinde düzenlediğimiz Sayın Ticaret Bakanımıza, Sayın Valimize teşekkürlerimizi sunarım. Fuarımızı her yıl bin bir emek ve özenle düzenleyen İZFAŞ Genel Müdürlüğü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Ailemize teşekkürü bir borç bilirim. Ayrıca İzmir Enternasyonal Fuarı’nın destekçileri ana sponsorumuz Folkart’a, etkinlik sponsorumuz Migros’a, teknoloji sponsorumuz Vestel’e, ulaşım sponsorumuz Avec Rent a Car’a, otomotiv sponsorumuz Avek Otomotiv’e, tema etkinlikleri sponsorumuz Redbull’a teşekkür ederim” dedi.

93. İzmir Enternasyonal Fuarı yoğun katılım ile başladı

Başkan Tugay konuşmasının  devamında şu ifadelere yer verdi: 

Dünyanın en eski genel ticaret fuarlarından, Türkiye’nin ise ilk fuarı olan İzmir Enternasyonal Fuarı’nı, “Teknoloji” temasıyla ve “Zamanın ötesine geçiyoruz” sloganıyla düzenliyoruz. İzmir Fuarı zaten tarihi boyunca hep zamanının ötesine geçmiştir. Çünkü Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, zamanın ötesindeki ülküsü cumhuriyeti henüz planlarken fuarımızın temellerini atmıştır. 
Atatürk, 29 Ekim 1923’e giden süreçte, kuracağı cumhuriyetin ekonomi politikasını belirlemek için 17 Şubat 1923’te İzmir İktisat Kongresi’ni topladı. Kemeraltı’ndaki kongre binasının girişinde, yerli mallarının sergilendiği Numune Sergisi açıldı. Amaç, ülkedeki zirai ve sınai ürünlerin tanıtılması, yerli mallara ilginin artması, ülke ekonomisinin canlanmasıydı.  İzmir Fuarı’nın da Türkiye fuarcılığının da temelleri işte o sergide atıldı.

İzmir, bir kez daha öncülüğünü göstermişti:

15 Mayıs’ta işgal kuvvetlerine ilk kurşunu sıkarak kurtuluşun ateşini yakan, 9 Eylül’de Kurtuluş Savaşı’nı zafere ulaştırarak cumhuriyetin kurulmasına giden süreci başlatan bu şehir, fuarcılığı başlatarak cumhuriyetin ekonomi politikalarının da kurucu şehri olmuştu. Fuar, tarihi boyunca pek çok ekonomik krize, savaşa, politik sıkıntılara şahit oldu ama hep yoluna devam etti. Öyle ki sadece Türkiye’de değil, dünyada da insanların yaşama dört elle sarılmasının sembolü oldu.1929 Ekonomik Buhranı’nda kısa bir ara verilse de ekonomik krizin etkilerinin sürdüğü 1933’te, uluslararası ilgiyle düzenlendi. İkinci Dünya Savaşı yıllarında da fuar ara vermedi. Hem savaş yıllarında hem de sonrasındaki Soğuk Savaş döneminde karşı kutuplardaki ülkeleri bir araya getirdi. Yani İzmir Fuarı hep, hayatın tarafında oldu. Hep umut aşıladı, insanları neşelendirdi, yaratıcılığı teşvik etti ve ticaretin devamlılığını sağlayarak yeni geçim kaynakları yarattı. Fuarımız bugünlerde İzmir halkı olarak bize de yaşadığımız üzücü olayların ardından moral veriyor. Karşıyaka’da, Tire’de, Bayındır’da, Menderes’te, Bergama’da, Urla’da, Çeşme’de üzücü yangınlar yaşadık. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığımızın, ilçe belediyelerimizin büyük gayretleriyle mücadele ettik. Fuarı, bu yangınların ertesinde açıyoruz. İnanıyoruz ki küllerimizden yeniden doğacağız.

“İZMİR FUARI, TEKNOLOJİ TEMASIYLA GELECEĞE TAŞINIYOR”

Başkan Tugay, İzmir Fuarı’nın tarih boyunca yenilikleriyle "zamanın ötesine geçtiğini" belirterek, “İzmir Fuarı, getirdiği yeniliklerle de hep zamanın ötesine geçti. İcatlar, yeni teknolojiler, yeni ürün ve markalar, yıllar içinde hep dünyadan Türkiye’ye, İzmir Fuarı’nın açtığı kapıdan girdi. Bu yıl teknoloji temasını seçerken hedefimiz; İzmir’in geleceği hayal eden, hayallerini gerçeğe dönüştüren ve çağı yakalayan bir kent olmasıydı. Teknoloji temasıyla kentimizi geleceğe taşımayı hedeflediğimiz 93. İEF, uluslararası ve ulusal firmaların iş bağlantılarıyla ülke ekonomisine katkıda bulunacak. Teknoloji sektöründeki girişimciler ve start-uplar kendilerine ayrılmış özel alanlarda, yeni iş fikirlerini ve yaratıcı çözümlerini sergileyecekler. Genç girişimcileri destekleyebilmek amacıyla 50 start-up firmasına ücretsiz stant tahsis ettik. Teknolojiyi, hayatımızı daha da kolaylaştırması, hizmet alanlarımızı daha kaliteli hale getirmesi için kullanacağız. Biz de belediyemizin bu tema özelinde yürüttüğü tüm çalışmalarıyla fuarda yerimizi alacağız. İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi İzmir İnovasyon ve Teknoloji AŞ ile İzmir’de yeni yapay zekâ uygulamaları hayata geçireceğiz. Teknoloji teması bizim, Türkiye’yi gelecek yıllara nasıl hazırlamak istediğimize dair vizyonumuzun da önemli bir göstergesi” dedi.

93. İzmir Enternasyonal Fuarı yoğun katılım ile başladı

 


 

 

 

 

Bakmadan Geçme