Karabağlar-Gaziemir Metrosu için ilk adım atıldı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir’in en uzun metro hattı olan Karabağlar-Gaziemir Metrosu’nun tanıtım toplantısı Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “ok yaydan çıktı” diyerek İzmirli vatandaşlara Çamlıkule ile İzmir Körfezi arasının 15 dakikaya ineceği ve her gün 340 bin vatandaşın taşınacağını söyledi. Hattın, 24 istasyondan oluşacağını dile getiren Soyer, toplamda 32,6 kilometre olduğunu ve İZBAN ile birlikte diğer hatlara entegre edileceğini ifade etti.

Soyer konuşmasının sonunda, “İzmir’de Karabağlar’da uzun yıllar yaşamış Neşet Ertaş var. Neşet Ertaş hepimizin yüreğini bam telini titreten birisi. Bir istasyonun adı Neşet Ertaş olsa yakışmaz mı?” dedi.

“REKORUMUZU KIRIYORUZ”

“İzmir’i demir ağlarla öreceğiz” vaadini hatırlatan Soyer, “Ülkemizin kurucusunun bu evrensel vizyonuna sadık kaldık. Çamlıkule ile İzmir Körfezi arasındaki ulaşım süresi 15 dakikaya inecek. Dünyanın tüm çağdaş kentleri gibi İzmir’in her karışını demir ağlar ile örmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Soyer, hattın 32,6 kilometrelik olduğunu aktararak, İzmir’in en uzun metro hattı unvanını alacağını belirtti. Soyer, “24 istasyon olacak, istasyonların 3’ü Menderes’in içinde olacak. Karabağlar Gaziemir hattı ile 340 bin yolcu taşımayı hedefliyoruz. Buca Metrosu İzmir tarihinin en büyük yatırımıydı. Karabağlar Gaziemir hattının toplam maliyeti 2 milyar 105 milyon euro olacak. Kendi rekorlarımızı kırmaya devam ediyoruz. Bütçe rakamı Türkiye’nin en büyük rakamlarından biri. Bunu kendi kaynaklarımız ile başaracağız. Konak’ta ayrı bir istasyon inşa edeceğiz. Yolcular kılçık hattında inşaatı devam ede Buca Metrosu’na geçiş yapabilecek. Fuar İzmir de kent merkezine bağlanacak. Bu hattın tamlamamasıyla birlikte entegre toplu ulaşımda farklı ulaşım alternatiflerine geçişler çok kolaylaşmış olacak” açıklamasını yaptı.

“DÜNYA KENTİ”

Tüm bu ekonomik koşular altında çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Soyer, “Ne yazık ki 2022 yılı yatırım programına Otogar-Halkapınar Metrosu için 3 bin liralık bütçe koymaya devam ediyorlar. Sadece bu hatta değil, Selçuk’taki projeye ayrılan bütçe bin lira. İzmir’in hak ettiği kent yaşamını korumak için kaynağı nerede olursa olsun bulup İzmirliler’in hizmetine sunmaya devam edeceğiz. İzmir’in ulaşımda bir dünya kenti olması için çalışmaya devam edeceğiz. Kaybedilen yılların telafisi için varımızı yoğumuzu ortaya koyacağız” ifadelerini kullandı.

Soyer, Hükümet’in İzmir’e yaptığı hiçbir metro yatırımı olmadığını vurgulayarak, “İstanbul’a gittiğinizde metrolarda ‘U’ tabelasını görürsünüz, bu bakanlığın yaptığıdır. Ama İzmir’de hükümetin bir tane ‘U’ tabelası yoktur. İşte bu yüzden çıktığımız bu yolda geri dönüş yok, ok yaydan çıktı. Tüm zorluklara karşı İzmir’e hizmet getirmeye devam edeceğiz. İzmir’i demir ağlar ile örmeye devam edeceğiz. Çok az kaldı, bir şey değişecek her şey değişecek” dedi.

3 BİN LİRA GÖNDERMESİ

Menderes Belediyesi Başkanvekili Erkan Özkan, Projenin Menderes’e artı değer katacağını belirterek, “Menderesli vatandaşlar büyük rahatlık ve konfora ulaşacaktır. Bu mutluluğu ve gururu bizlere yaşattığı için bütün kısıtlamalara rağmen bize bu imkanı veren Sayın Soyer’e teşekkür etmek istiyorum. Tunç Başkanım verilen 3 bin liralık bütçeyi nasıl kullanacaksınız bilmiyorum ama hayırlısı olsun” diye konuştu.

“TUNÇ BAŞKANLA ALTIN ÇAĞI YAŞIYORUZ”

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, projenin İzmir’in en büyük yatırımı olacağını kaydederek, “Şu anda tarihi bir ana takın ettiğimizden şüpheniz olmasın. Gaziemir, Tunç Başkan ile altın çağını yaşıyor. 31 Mart sonrası bana bir numaralı projen ne demişlerdi, bende bu projeden bahsetmiştim. Başkanımız notunu aldı ve 1 hafta sonra Gaziemir Metrosu’nun geleceğini öğrendim. Ok yaydan çıktı, bu işin dönüşü yok” açıklamasını yaptı.

Gaziemir için 100 yıllık hayalin gerçekleştirildiğini söyleyen Arda, “Proje aynı zamanda birçok aracın trafikten kesilmesine etkisi olacak. Çevreci proje olması açısından ben çok kıymetli buluyorum. Hayal etmediğimiz hızda ilerleyen bir proje. Seçim broşürümüzde yazıyordu. Biz bu projeyi bir gün geriye çekebilirsek başardık demek demiştim. İnşallah iktidar değişimi de yaşayacağız ve İzmir’e 1 metre metroyu hak görmeyenler sandıkta cevabını alacaklar” şeklinde konuştu.

“KARABAĞLAR MODENRLEŞİYOR”

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Karabağlar-Gaziemir Metrosu’nun Karabağlar’ı geliştirecek bir adım olduğunun altını çizerek, “Bu sadece ulaşım projesi değil aynı zamanda dönüşü ve kentin gelişim projesidir. Karabağlar’ı fuar alanında bağlayacak cadde için çalışmalar sürüyor. Bununla birlikte iç ulaşımı tamamlayacağız metro da bunu taçlandıracak. Karabağlar modernleşmeye doğru hızla adım atılacak. Karabağlar her şeye muhtaç ama modernleşmeye doğru yürüyoruz” dedi.

Haber: Sıla ARABACIOĞLU

Fotoğraf: Batuhan VURUŞKANLAR

Karabağlar-Gaziemir Metrosu için ilk adım atıldı

Yorumlar kapalı.