ABD'den Lübnan'daki patlamaya ilişkin açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Lübnan'daki çağrı cihazı saldırılarına dair açıklamalarda bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Lübnan'daki çağrı cihazı saldırılarına dair açıklamalarda bulundu. Miller, “ABD'nin bu olayda bir dahli yoktu, bu olaydan önceden haberdar değildi. Şu anda bilgi topluyoruz” diye konuştu. 

Saldırının ardından öne çıkan bilgilere göre, bu patlamalarda 9 kişinin hayatını kaybettiği, bunlar arasında yaralanan İran'ın Lübnan Büyükelçisi Mojtaba Amani'nin de bulunduğu belirtildi. Miller, "İran'ı herhangi bir olayı daha fazla istikrarsızlığa yol açmak ve bölgedeki gerginliği daha da artırmak için kullanmamaya çağırıyoruz. "Hiçbir ülke, hiçbir örgüt sivilleri hedef almamalı. Bir terör örgütünün üyeleri, ülkelerin operasyon başlatması için meşru hedeflerdir. Bunlar bağlı olduğumuz ilkelerdir ve diğer ülkelerin operasyonlarında bu ilkeleri desteklemesini bekliyoruz" ifadesini kullandı.

İRAN VE HİZBULLAH'DAN SERT TEPKİ

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, saldırıyı kınayarak Lübnan'a destek sundu. Arakçi, yaralıların tedavisi için İran'ın yardımda bulunmaya hazır olduğunu vurguladı. Ayrıca, Hizbullah milletvekili Ali Ammar'ın oğlu Mehdi'nin de saldırılarda hayatını kaybettiği öğrenildi. Ammar, bu durumu "Bu, Lübnan'a karşı yeni bir İsrail saldırısıdır. Direniş, uygun zamanda uygun şekilde misilleme yapacaktır" açıklamasıyla misilleme yapılacağını açıkladı. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın saldırılarda zarar görmediği ifade edildi. 

İSRAİL'DEN HENÜZ BİR AÇIKLAMA YOK

İsrail, saldırıyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapmadı ancak Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin üst düzey askeri yetkililerle toplantı yaptığı belirtildi. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), olayla ilgili “Herhangi bir değişiklik olması durumunda derhal güncelleme yapacağız" açıklamasında bulundu. 

HAMAS'TAN KINAMA

Hamas da, saldırıyı şiddetle kınayarak, bunun İsrail’in başarısızlığına yol açacağını belirtti. Hamas’ın yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Lübnan topraklarının çeşitli bölgelerinde iletişim cihazlarını patlatarak Lübnanlı vatandaşları hedef alan Siyonist terörist saldırıyı şiddetle kınıyoruz"

LÜBNAN HÜKÜMETİNİN ADIMLARI

Lübnan hükümeti, saldırı için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne başvuruda bulunacağını açıkladı. Saldırılarda 1 çocuk da dahil olmak üzere toplamda 9 kişinin hayatını kaybettiği ve 2.750 kişinin yaralandığı belirtiliyor.
  
 

Bakmadan Geçme