Açılanı açtılar!

İzmir Büyükşehir eski Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Agora bölgesinde bin 718 metrekarelik arazi içinde yer alan...

Açılanı açtılar!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İzmir Büyükşehir eski Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Agora bölgesinde bin 718 metrekarelik arazi içinde yer alan 16. Yüzyılda yapılan tarihi Namazgah Hamamı’nın 1.2 milyon lira harcayarak restorasyonunu yaptırttı. 9 Şubat 2019’da da açılışını gerçekleştirdi.

RESTORASYON ÖNCESİ

Kocaoğlu’nun el atması sonrası uzun bir süre atıl durumda olan Namazgah Hamamı’nın restorasyon çalışmasını Artı3 Mimarlık firması üstlendi.  Firma, yaptığı incelemede bakımsızlık, niteliksiz onarımlar ve uygulamalar nedeniyle özgün yapıda malzeme/mimari eleman kayıpları, nem problemleri ve sıva raspası gibi ciddi sorunlar da tespit etti. Restorasyonun zorunlu olduğunu raporladı. Çalışmalar başladı. 2019’da da tamamlandı ve açılışı gerçekleştirildi.

Haber

6 ŞUBAT 2019

Aziz Kocaoğlu, 9 Şubat 2019’da Namazgah Hamamının yanı sıra Agora Parkının da açılışını gerçekleştirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesinde yer alan 9 Şubat 2019’daki haberde şu ifadeler yer aldı:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent tarihinin önemli yapılarını restore ederek onları yeniden eski ihtişamına kavuşturmaya devam ediyor. İzmir mimarisinin önemli köşe taşlarından Namazgah Hamamı’nı ve Agora Parkı’nı restore eden Büyükşehir Belediyesi, bu iki önemli yapının açılışını gerçekleştirdi. Agora bölgesinde 1718 metrekarelik arazi içinde yer alan tarihi hamamın eski görkemine kavuşturulduğunu ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 16. yüzyılda yapıldığı bilinen Namazgah Hamamı uzun bir süredir virane bir durumda olduğunu belirtti. Başkan Aziz Kocaoğlu, tören konuşmasında önemli açıklamalarda bulundu.

Seçim sürecine girildikten sonra uzunca bir süredir açıklama yapmadığını hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ‘‘Bakıyorum kim neler söylüyor, neler vaat ediyor? Bugün biraz perdeyi aralayıp, konuşma ihtiyacı duydum. Bugüne kadar AKP’nin sayın adayına hiç cevap vermedim. İzninizle bugün itibariyle başlıyorum. Çok sevdiğim bir söz var; ‘Köpeksiz köy bulmuş, değneksiz gezer’ diye. Nihayetinde İzmir sahipsiz değil! En azından 31 Mart akşamına kadar buradayım’’ diye konuştu.

Aziz Kocaoğlu döneminde tamamlanan restorasyon çalışmalarının ardından Namazgah Hamamı, 26 Ocak 2024’te İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından, açılışı gerçekleştirildi.

Restore edildiği ve Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’na kiralandığı ifade edilen Namazgah Hamamı ikinci kez açılışa ev sahipliği yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi internet sitesinde yer alan haberde projeye ayrılan bütçe, yapılan çalışmaların ne olduğu ise cevapsız bırakıldı.

Haber

26 OCAK 2024

İzmir Büyükşehir Belediyesi internet sitesinde yer alan haberin dikkat çeken bölümü şöyle yer aldı:

Namazgâh Hamamı kadınların elinde yaşayacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Cittaslow projesi kapsamında, Pazaryeri Mahallesi’nde yaklaşık 400 mahalle sakiniyle anketler ve derinlemesine görüşmeler yapılarak mahalledeki sorunlar belirlendi. Mahalle sakinlerinin talepleri doğrultusunda, Sarımsak Sokak’ta ‘Sakin Mekân’ açıldı. Mahalle analizinde ortaya çıkan sorunlar arasında istihdam sorunu ve hanelerde banyo eksikliği tespit edildi. Bölgenin düşük gelir ve istihdam seviyeleri ile kadınların çalışma hayatına katılamaması gibi sorunlar birleşince, iki temel sorunu bir arada çözmek için Namazgâh Hamamı’nın restore edilerek tekrar açılma kararı alındı. 16. Yüzyıl sonu ya da 17. Yüzyıl başında inşa edildiği kabul edilen Namazgâh Hamamı’nın restorasyonu tamamlanarak hamamın işlevinin sürdürülmesine yönelik çalışmalar yapıldı. Hamamın işletmesini Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı üstlendi. Hamam yenilenen haliyle haftanın 6 günü kadınlara hizmet verecek.

Aysun Güler

Bakmadan Geçme