Açız, aç!

Gıda enflasyonundaki hızlı artışla halk ucuz gıdaya yönelirken bu durum büyük bir sağlık riski yaratıyor. Uzmanlar...

Açız, aç!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Gıda enflasyonundaki hızlı artışla halk ucuz gıdaya yönelirken bu durum büyük bir sağlık riski yaratıyor. Uzmanlar halkın bu dönemde ucuz gıdaya mecbur bırakılmasının gelecek dönemde sağlık harcamalarının patlamasına yol açacağı uyarısını yapıyor. Halk en ucuz gıda olan hamur işine yönelince obezitede büyük artış yaşanıyor. Son BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) raporuna göre Türkiye’de yetişkin obez sayısı 17.8 milyonu aşmış durumda.

 

“EKMEK BİLE PAHALI”

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar Türkiye’de 42 milyon kişinin açlık sınırının altında yaşadığını ve büyük bir çıkmaz içinde olduğunu söyledi. Çakar, “Asgari ücretin zamlı hali de açlık sınırının altında. Ekmek bile pahalı artık. İnsanlar un alıp evde hamur işi yaparak karnını doyurmaya çalışıyor. Meyve yemek unutuldu, ucuzsa sebze alabiliyorlar. Eskiden köyden gıda ürünleri gelirdi artık tarımı öyle bir hale getirdiler ki o bağ da koptu. Hastalıklar arttı ama sağlık özelleştirildiği için iyileşmek de artık mümkün değil” dedi.

ÇOCUĞU OLAN NE YAPSIN?

Uzmanlarca çocuklar için günlük 2 bardak süt ve 3-4 köftenin et ve süt ihtiyacını karşılayabileceği belirtiliyor. 2 çocuğun günlük süt ihtiyacını karşılamanın bedeli günlük 16 TL’ye çıkmış durumda; aylık ise 500 liraya dayanıyor. Günlük 3 köfte için ödenmesi gereken minimum ücret ise 10 TL seviyesinde. Bu, iki çocuğunuza her gün protein yedirebilmenin aylık maliyetini 600 TL’ye çıkarıyor. Yani aylık 5.500 TL alan bir kişi, iki çocuğunun sadece yeterli et ve süt tüketebilmesi için maaşının 5’te birini ödemek durumunda.

TÜİK’E GÖRE…

TÜİK’e göre gıda enflasyonu haziranda yüzde 93’ü aştı. Et, süt, sebze, meyve, yumurta, peynire erişemeyenlerin sayısının arttığını söyleyen ekonomi eski bakanı Ufuk Söylemez, yetersiz beslenme nedeniyle artan hastalıkların, sağlık harcamalarını katlayacağı uyarısı yaptı.

Bakmadan Geçme