“Aflı yapıların güvenliği yok!”

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ayatar, son gelen imar affında vatandaşların yapısının güvenli olduğuna dair belgeyi kendisinin verdiğini hatırlatarak, 'Yapıların güvenliğinden bahsetmek mümkün değil' dedi.

“Aflı yapıların güvenliği yok!”
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhuriyet dönemi içinde 14 defa çıkan imar affı, kaçak yapıların kayıt altına alınması anlamına geliyor. Son imar affı, Haziran 2018 genel seçimleri öncesi ‘imar barışı’ adı altında yürürlüğe girdi. Nüfusa oranlandığında İzmir 811 bin 452 imar affı başvurusunda Türkiye’de ilk sırada. Öte yandan bu yasayla İzmir’de en az 672 bin binanın imar affından yararlandığı dile getiriliyor. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, son gelen imar affında vatandaşın kendi yapısının güvenli olduğuna dair belgeyi kendisinin verdiği kaydederek, “İmar aflı yapılar mühendislik hizmetine tabi tutulmadığı için güvenliğinden bahsetmek mümkün değil” diye konuştu.

“KAĞIT ÜSTÜNDE”

İmar affında, herhangi bir mühendislik hizmeti almadan vatandaşın kendi yapısının güvenli olduğuna dair belge verdiğini dile getiren Ayatar, “Bunun karşılığında da yapı kayıt belgesi aldı. Bunu ifade ederken de bir bakanımız ‘Mühendislere 3–5 bin lira kaptırmasınlar diye o kısmı devre dışı bıraktık’ demişti. Dolayısıyla bir hizmet alınmamış yapı gelende imar affı. Ama bunda sadece gece kondu aklımıza gelmesin. Bazı yapılar mühendislik hizmeti alınarak yapılsa bile imara uygun olmuyor. ‘Nasıl olsa affı çıkar’ deyip ona göre yapanlar da af aldı. İmar affı alan yapıların güvenli olup olmadığına dair bir belge alınmadı. İmar affı dediğim şey, mevzuata ya da ruhsata aykırı yapıların tescillenmesidir” ifadelerini kullandı.

Ayatar, mühendislik hizmeti alan yapı ve almayan yapı olarak ikiye ayrılası gerektiğini aktararak, “Deprem ve yapı güvenliği açısından o yapının mühendislik hizmetini kağıt üzerinde değil reelde almış olması gerekiyor. İmar aflı yapılar böyle bir hizmete tabi tutulmadığı için güvenliğinden bahsetmek mümkün değil” açıklamasını yaptı.

“SAĞLAM OLDUĞUNU GÖSTERMEZ”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2019 yılında yaptığı açıklamada, “İmar barışı, ‘Yapılar sağlamdır, riskli değildir’ anlamı taşımıyor. İmar affından yararlanınca riskli bina kesinlikle kurtulmuyor, bunun altını çizerek söyleyeyim. İmar affı binanın sağlam olduğunu göstermiyor” demişti.

ERDOĞAN DA ÖVMÜŞTÜ!

Seçim çalışmaları kapsamında 24 Şubat 2018’de Hatay’da miting düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetmişti: “Hatay’da 8 bin konut projesini hayata geçirdik. İmar barışıyla, toplam 205 bin Hataylı vatandaşımızın sorununu çözdük…”

 

HABER: SILA ARABACIOĞLU

Bakmadan Geçme