• Haberler
  • Sağlık
  • Ağız sağlığında sessiz tehlike: Enfeksiyona neden olabilir!

Ağız sağlığında sessiz tehlike: Enfeksiyona neden olabilir!

Tükürük bezi taşları neden oluşur ve hangi belirtilerle kendini gösterir? Hangi durumlarda cerrahi müdahale gereklidir? Sialendoskopi yöntemi nedir ve avantajları nelerdir? Tükürük bezi taşlarının tedavisinde hangi adımlar izlenir? Açık cerrahi hangi durumlarda tercih edilir? Tüm detaylar haberimizde...

Tükürük bezlerinde oluşan taşlar, genellikle göz ardı edilse de ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Medicana Sağlık Grubu KBB Uzmanı Doç. Dr. Nesrettin Fatih Turgut, bu hastalığın tanı ve tedavi süreçlerini anlattı.

TÜKÜRÜK BEZİ TAŞI NEDİR ?
Ağız sağlığında sessiz tehlike: Enfeksiyona neden olabilir!

Kulak, Burun, Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nesrettin Fatih Turgut, tükürük bezi taşı hastalığının, tükürük bezlerinde veya bu bezlerin ağız içine açılmasını sağlayan kanallarda taşların oluşmasıyla meydana geldiğini belirtti. Çoğunlukla çene altı tükürük bezlerinde görülen bu hastalık, 30-60 yaş aralığında, özellikle erkeklerde daha sık rastlanıyor. Dr. Turgut, “Hastaların yemek sonrası çene altı veya yanak arkasında şişlik ve ağrı hissetmeleri, tipik belirtiler arasındadır” dedi.

TÜKÜRÜK BEZİ TAŞLARININ NEDENLERİ?
Ağız sağlığında sessiz tehlike: Enfeksiyona neden olabilir!

Tükürük bezi taşı hastalığının nedenleri arasında yetersiz sıvı alımı, enfeksiyonlar, bazı ilaçların kullanımı ve tükürük bezi kanallarının darlığı bulunuyor. Dr. Turgut, tükürük bezlerinde biriken taşların, tükürük salgısının dışarı atılamaması nedeniyle enfeksiyona zemin hazırladığını ve tedavi edilmediği takdirde derin boyun enfeksiyonuna neden olabileceğini ifade etti.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ!

Dr. Turgut, küçük ve kanala yakın taşlar için ağrı kesiciler, bol sıvı tüketimi ve sıcak uygulamalar gibi geleneksel tedavilerin önerildiğini söyledi. Daha büyük taşlar için cerrahi müdahalenin gerekebileceğini belirten Dr. Turgut, “Sialendoskopi yöntemi, taşların kamera sistemi ile yer tespit edilip çıkarılmasını sağlar. Büyük taşlar ise havalı kırma tekniği ile küçültülerek çıkarılır” dedi.

YÖNTEMİN AVANTAJLARI 

Sialendoskopinin, tükürük kanallarında taşların yanı sıra Sjögren hastalığı gibi durumlarda da kullanıldığını belirten Dr. Turgut, “Bu yöntem kesi veya dikiş gerektirmez, bu nedenle işlem sonrası ağrı görülmez. Hastalar genellikle aynı gün taburcu edilir” dedi.

AÇIK CERRAHİ SEÇENEKLERİ 

Dr. Turgut, taşın büyük olması veya sık enfeksiyona bağlı olarak sialendoskopi ile çıkarılamaması durumlarında açık cerrahi müdahalenin gerektiğini belirtti. “Taşın yerleşimi ve büyüklüğüne bağlı olarak ağız içinden veya çene altından yapılan kesilerle taş çıkarılabilir” ifadelerini kullandı.

 

 

Bakmadan Geçme