Agrobay işçilerinin eylemleri devam edecek

İzmir’in Bergama ve Dikili ilçeleri arasında bulunan Agrobay Seracılık’ta sendikalanan işçilerin küçülme nedeniyle işten çıkarıldıkları iddia...

İzmir’in Bergama ve Dikili ilçeleri arasında bulunan Agrobay Seracılık’ta sendikalanan işçilerin küçülme nedeniyle işten çıkarıldıkları iddia edilmişti. İşçiler tazminatlarının ve promosyonlarının verilmediğini, Kod46 ile çıkarıldıklarını, aşırı iş yüküne maruz kaldıklarını ve kalitesiz ekipmanlar kullandıklarını iddia ederken seranın sahibi Bayburt Grup ve Arzu Şentürk iddiaları yalanlamış, işten çıkarmaların nedeninin domateslerde görülen bir hastalık yüzünden kaynaklanan kar düşüklüğü olduğunu söylemişti.

MÜZAKERE SÜRECİNDE KAPILAR KAPANDI

Geçtiğimiz günlerde işçilere destek için eylem alanına gelen Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanı ve genel başkan adayı Özgür Özel, işçilerin taleplerinin iletilmesi için şirket yönetimi ile görüşme yapmış, yönetimin işçilerle müzakere sürecine kapıyı kapattığı bilgisi verilmişti.

İşçilerin sera önünde başlattığı eylemler sendikaların desteğe gelmesi ile çadırlı bir eyleme dönüşmüştü. Destek için bölgede bulunan sendikacılardan Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, şirketin müzakere sürecine kapıyı kapatmasına karşı işçilerin mücadeleye devam edeceğini dile getirdi.

“DİRENİŞE DEVAM EDECEĞİZ”

İşçilerin yıllar boyunca hukuki sürecin sonunu beklemeyeceğini, sendikaların çizgisinin belli olduğunu ve meşru mücadelenin işçilere hakları tanınana kadar süreceğini belirten Aksu, “İşçinin hakkını 3-4 yıl daha beklemesini sağlayacak bir sendika değil Tarım-Sen. Kaç defa gözaltı olursa olsun, mesele çözülünceye kadar direnişe devam edeceğiz. Patronların kibrinin ve ukalalıklarının kurbanı olmayacak işçiler. Eğer müzakere köprüleri bir kenara atıldıysa işçilerin müzakere sürecinde durgunlaştırılan mücadeleleri hızla tekrar başlayacaktır” ifadelerini kullandı.

İŞÇİLERİN MÜCADELESİ ALMAN BASININDA

Agrobay, ayrıca Alman market devi Lidl’ın tedarikçilerinden biri konumunda. Alman yayın organı Frankfurter Rundschau’da yayınlanan ve Yağmur Ekim Çay tarafından yazılan yazıda, işçilerin Çarşamba günü İstanbul’daki Alman Başkonsolosluğu önünde gösteri yaptığı ve Alman yetkililerine tedarik zinciri yasasına ilişkin sorumluluklarını hatırlatmak için Alman Başkonsolosu’na açık bir mektup yazdıkları vurgulandı.

Almanya Başkonsolosu Johannes Regenbrecht’e yazılan mektupta işçilerin su ve tuvalet gibi temel ihtiyaçları gidermek için bile vakit bulamadığı, firmada yaşanan iş kazalarının üstünün örtüldüğü, ekipmanların kalitesiz olduğu ve kimyasalların kontrolsüz kullanıldığı, bayılma dahil olmak üzere farklı sağlık sorunları yaşandığı iddia edildi.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme