Ağustosta da 29'u katledildi

Kadına yönelik şiddetin, ne bir sınırı var, ne de sebebi. Fiziksel şiddet, cinsel şiddet, psikolojik şiddetin...

Kadına yönelik şiddetin, ne bir sınırı var, ne de sebebi. Fiziksel şiddet, cinsel şiddet, psikolojik şiddetin birçoğu da cinayetle sonuçlanıyor. Kadın cinayetlerine bir kılıf bulunamıyor. Neredeyse her gün bir kadın cinayeti ve şüpheli ölümünün gerçekleştiği Türkiye’de, ayrılmak isteyen, ilişkiye rıza göstermeyen, erkeğin teklifini reddeden kadınlar, üstünlük duygusu zedelenen erkeklerce katlediliyor.

Gerçekleşen şüpheli ölümlerde kadınların eşleri tarafından pencereden ya da balkondan düştüğü öne sürülerek, cinayete kaza süsü vermeye çalışılıyor. Katil bir şekilde yakayı ele veriyor.

İFTİRA ATILIYOR

Üzeri örtülemeyen cinayetlerde ise yıllardır aynı gerekçe sunuluyor. ‘Namus cinayeti’ cinayeti haklı çıkarmak suçundan aklanmak isteyen katiller, öldürdükleri kadınları iftira ile lekeliyor.

‘Aldatıyordu, erkekliğime laf etti, ilişkiye rıza göstermedi’ gibi bahaneleri yıllardır neredeyse tüm cinayetlerde gerekçe gösteriliyor.  Mahkemelerce kabul görülen bu gerekçeler sayesinde ceza indirimine hatta affa dahi gidiliyor. Katillerce adeta bir kurtuluş yoluna dönüşen bu kararlar kadına yönelik suçlarda cesaretlendirici oluyor.

Yargı sürecinde detaylı soruşturma yapılması, herhangi bir sebeple suçun hafifletilmemesi kadınların ortak beklentisi olarak dile geliyor.

 NAMUS SAVUNMASI 

yenikiraz.com internet sitesinden Turgay Kılıç’ın haberine göre, koca, sevgili, baba veya kardeş gibi çeşitli sıfatlarla kadınları katleden erkeklerin hemen hemen hepsi, yaş, şehir, kültür fark etmeksizin, işledikleri cinayete ‘Namus’ kılıfı giydirerek aklanabileceklerini biliyor.

Kadın cinayetlerini durduracağız Platformu İzmir Temsilcisi Tülin Osmanoğulları, “Net bir çizgi yok.  Cinayet sebepleri arasında belirleyici bir farklılık yok. Türkiye’nin her yerinde her kesiminde yüzlerce cinayet işleniyor ve tüm katillerin bahanesi aynı. 17 yaşındaki sevgilisini öldüren de 70 yaşındaki karısını öldüren de aynı şeyi söylüyor,’ Aldatıyordu. Bu bir namus cinayetidir’ çünkü böylelikle haksız tahrik indirimi alacağını biliyor” sözleriyle uzun yıllardır bu gerekçenin değişmediğine dikkat çekiyor.

KEMERLE SALDIRI

Bursa’da bir kişi yol kenarındaki kadını kemerle darp etti. Çevredekilerin tepkilerine aldırış etmeyen kişi vatandaşlara tehdit yağdırdı. O anlar kameraya anbean yansıdı.

Olay, merkez Osmangazi ilçesi İzmir Yolu Sıcaksu yakınlarında meydana geldi. Yol kenarında bir şahıs, yakını olduğu iddia edilen kadınla tartışma yaşadı. Tartışmanın büyümesiyle belindeki kemere sarılan adam, bir anda kadına saldırmaya başladı. Trafikte ilerleyen sürücülerin tepkisiyle karşılaşan kişi, hem vatandaşları tehdit etti, hem de kadını darp etmeye devam etti. O anlar kameraya yansırken, çevredekiler kişilerin göçmen olduğunu ve bölgeyi yaşanmaz hale getirdiklerini iddia etti.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme