• Haberler
  • İzmir
  • Ahmet Piriştina’nın ölümünün 19. yıldönümü

Ahmet Piriştina’nın ölümünün 19. yıldönümü

İzmir’in unutulmaz Büyükşehir Belediye Başkanlarından olan Ahmet Piriştina’nın bugün ölümünün 19.yıldönümü. Ahmet Piriştina’yı rahmetle anıyoruz. Ahmet...

İzmir’in unutulmaz Büyükşehir Belediye Başkanlarından olan Ahmet Piriştina’nın bugün ölümünün 19.yıldönümü. Ahmet Piriştina’yı rahmetle anıyoruz.

Ahmet Piriştina Kimdir?

Ahmet Piriştina, 8 Nisan 1952 tarihinde İzmir’in Buca ilçesinde doğdu. Kosova’dan göç etmiş Arnavut kökenli bir ailenin çocuğuydu. İlköğretimini Buca’da tamamladıktan sonra İzmir Saint Joseph Ortaokulu’na, ardından İzmir Atatürk Lisesi ve Türkay Koleji’ne devam etti. 1976 yılında Mine Piriştina ile evlendi ve bu evlilikten bir oğlu ve bir kızı oldu.

Siyasi kariyerine Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkan Vekili olarak başlayan Piriştina, 1991 yılında Demokratik Sol Parti (DSP)’den milletvekili adayı oldu, ancak seçilemedi. İlk somut siyasi deneyimini 1994 yerel seçimlerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi olarak yaşadı ve aynı zamanda DSP grup sözcüsü olarak görev yaptı. 1995 yılında İzmir milletvekili seçildi ve KİT yan kurulunda daimi üye olarak görev aldı. Ayrıca TBMM genel kurul salonunun yenilenmesi ve Uğur Mumcu suikastini araştırma gibi yan kurul görevlerinde bulundu.

Ahmet Piriştina’nın siyasi macerası, 1999 yerel seçimlerinde DSP’den İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesiyle yeni bir döneme girdi. İzmir Büyük Kanal Projesi, İzmir Kordonboyu Projesi ve İzmir Metrosu gibi projeleri tamamladı veya hızlandırdı. Ayrıca İzmir’deki birçok okulun yenilenmesini ve Eşrefpaşa Hastanesi’nin olanaklarıyla ilköğretim okullarında sağlık taramaları yapılmasını sağladı. Belediye bütçesinden ayrılan kaynaklarla sosyal güvencesi olmayan yoksul öğrencilerin tedavi masraflarını karşıladı.

Ahmet Piriştina, 28 Mart 2004 yerel seçimlerine CHP’nin adayı olarak “Değişim Sürecek” sloganıyla girdi ve %45 oy oranıyla ikinci kez seçildi. Ancak 15 Haziran 2004 tarihinde aniden geçirdiği bir kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. İzmir halkının katıldığı bir törenin ardından Aşağı Narlıdere mezarlığına defnedildi. Yerine CHP üyesi olan Bornova belediye başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme