Aile hekimlerinden 'eziyet yönetmeliği' tepkisi!
Sağlık Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan yeni Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği, aile hekimlerinden büyük tepki aldı. 5-7 Kasım arasında iş bırakma eylemi yapan hekimler, yönetmeliğin geri çekilmesini için basın açıklaması gerçekleştirdi.
1 Kasım’da Resmi Gazete’de yayımlanan ve yürürlüğe giren "Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği", aile hekimlerinin tepkisine neden oldu. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve hekimlerin çalışma koşullarına müdahale olarak değerlendirilen yönetmelik, Türk Tabipler Birliği (TTB), sendikalar ve sağlık derneklerinin desteğiyle ülke genelinde iş bırakma eylemlerine yol açtı.
Yeni yönetmeliği "Eziyet Yönetmeliği" olarak nitelendiren aile hekimleri, 5, 6 ve 7 Kasım tarihlerinde iş bırakarak Türkiye’nin dört bir yanında protesto gösterileri düzenliyor. İzmir'de ise hekimler, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanarak, yönetmeliğin geri çekilmesi için çağrıda bulundu. İzmir Tabip Odası, İzmir Aile Hekimleri Derneği (İZAHED), Birlik Sağlık Sendikası (Birlik Sağlık-Sen), Birlik Dayanışma Sendikası ve çeşitli sağlık örgütlerinin katıldığı eylemde, topluca basın açıklaması yapıldı.
"SAĞLIK HİZMETLERİNİN NİTELİĞİNİ TEHDİT EDİYOR"
İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Muhteber Çolak, tüm sendikalar adına yaptığı basın açıklamasında, yönetmeliğin hekimlerin meslek haklarını ve sağlık hizmetlerinin niteliğini tehdit ettiğini belirtti. Çolak, "1 Kasım’da bizlere rağmen yürürlüğe giren yönetmelik, yalnızca hekimlerin değil vatandaşların da sağlık hizmeti alma hakkını kısıtlıyor. Sağlık Bakanlığı'na bu yönetmeliğin geri çekilmesi için buradayız" dedi.
Çolak, açıklamasında ayrıca koruyucu sağlık hizmetleri sunan aile hekimlerinin işlerinin bu yönetmelikle zorlaştırıldığını vurguladı. “Bugüne kadar yaptığımız iş sağlık için vazgeçilmezdir. Çocuk felci, kızamık gibi hastalıklar artık yoksa bu bizim sayemizde. Ancak şimdi şifa veren eli kırıyorlar. Reçetelerimize sınır koyarak, sağlıkta şiddete sessiz kalarak mı nitelik artırılacak?” ifadelerini kullanan Çolak, Sağlık Bakanlığı'nın yönetmeliği geri çekmesini talep etti.
"AŞI TEMİNİNE ODAKLANILMALI"
Çolak, aile sağlığı merkezlerinde aşı temininde yaşanan sorunlara da dikkat çekti ve “Bebek aşıları yokken, sağlık hizmetlerinin niteliği nasıl artırılacak?” diye sordu. Çolak, vatandaşların her 6 ayda bir muayene için aile hekimine gelmesinin zorunlu tutulmasını eleştirerek, vatandaşların çalışma koşulları göz önünde bulundurulmadan yapılan bu düzenlemelerin halk sağlığını da tehlikeye attığını söyledi.