• Haberler
  • İzmir
  • AK Parti'den Büyükşehir'e 'Mazeret değil faaliyet raporu'

AK Parti'den Büyükşehir'e 'Mazeret değil faaliyet raporu'

Sıla Arabacıoğlu/YENİ İZMİR-İzmir Büyükşehir Belediyesi Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nın 3'üncü oturumu Kültüpark'ta bulunan meclis salonunda...

AK Parti'den Büyükşehir'e 'Mazeret değil faaliyet raporu'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sıla Arabacıoğlu/YENİ İZMİR-İzmir Büyükşehir Belediyesi Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın 3’üncü oturumu Kültüpark’ta bulunan meclis salonunda gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi 2022 Yılı Faaliyet Raporu’nun tartışıldı. AK Parti Grubu adına konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “Faaliyet değil mazeret raporunu görüşüyoruz” dedi. CHP ve İYİ Parti ilgili rapora ‘olumlu’ oy kullanırken MHP ve AK Parti ‘ret’ oyu verdi.

‘AYKIRI’

CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Buca Cezaevi Arazisinde yapılan planın kamu yararına aykırı olduğunu vurgulayarak, “Arazinin yüzde 85’ine bina yapan, yeşil alanı sadece yüzde 15’lik kısma sıkıştıran plan hukuka da aykırıdır. Bu planın iptali istemi ile CHP Meclis Grubu olarak dava açtık.  Bizim dışımızda İzBB, İzmir Barosu, meslek odaları, STK’lar ve kişiler de devam açtı. Bu davalar halen görülmekte. Yapmış olduğumuz yürütmeyi durdurma talebinin reddine dair kararı geçtiğimiz günlerde İzmir Bölge İdare Mahkemesi kaldırdı ve yerinde keşif yapıldıktan sonra karar verilmesini istedi. Davayı gören İzmir 4. İdare Mahkemesi yakında keşif günü belirleyecek. Buca Cezaevi arazisi halkındır ve halka, İzmirlilere ait araziyi İzmir’in kurtuluşunun 100 yılı kutlanırken 9 Eylül 2022’de satılmasını İzmir halkı hiç unutmayacak, bu arazinin kamunun kullanımına açık yeşil alan olması için mücadele etmeyi sürdürecektir” dedi.

2022 yılında Buca Metrosu’nun inşaatının hızla ilerlediğini söyleyen Aydın, “Buca Metrosu 4 yıllık inşaat süresinin sonunda İzmir halkının hizmetinde olacak. 2022 yılında Narlıdere Metrosu ile Çiğli Tramvayı inşaatları önemli ölçüde ilerledi. 2023 yılında bu iki önemli demir ağ hizmete girecek ve İzmir’e demir ağlarla örme hedefine bir kez adım daha yaklaşacağız. Buca Metrosu 1 milyar avroya yaklaşan bedeli ile İzmir’de yapılan en büyük kamusal yatırım ve bu yatırımı hepimizden vergi alan milyarlarca dolarlık bütçeyi yöneten daha doğrusu çarçur eden merkezi hükümet değil İBB yapıyor” diye konuştu.

‘EN BÜYÜK YATIRIM’

Murat Aydın, İzBB’nin 2022 yılında Karabağlar-Gaziemir Metrosu için de yola çıktığını dile getirerek, “Bu proje ile kendi yatırım rekorumuzu yine kendimiz kırıyoruz. Karabağlar-Gaziemir Metrosu toplam 2 milyar 105 milyon avroluk bütçesi ile İzmir’in en büyük yatırımı olacak. Metro demişken bir kez daha hatırlatalım. İzmir’de merkezi idarenin bütçesi ile yapılmış hiçbir metro hattı olmadığı için İzmir’de U harfi ile gösterilmiş metro istasyonu göremezsiniz. Ve merkezi hükumet yıllardır yapma sözü verdiği Otogar-Halkapınar Metrosunu yapmayacağını bir kez daha dile getirdi. 2014 yılından bu yana bu metro hattı için yatırım bütçesine para ayırmadı ve İzmir halkıyla alay edercesine bu yıl da 3 bin liralık iz bedel koymakla yetindi” ifadelerini kullandı.

‘RİVAYET’

‘Ankara-İzmir hızlı tren hattı nerede?’ diyerek sözlerini sürdüren Aydın, “En son Salihli civarlarında olduğu söylenmişti. Nerede ve ne zaman hizmete açılacak? Tıpkı Bayraklı Şehir Hastanesinde olduğu gibi hızlı trende de açılış tarihi konusunda rivayet muhtelif. Binali Yıldırım 21 Eylül 2013 tarihinde temeli atılan bu hattın 1080 günde yani 3 yılda biteceğini söylemişti. Bu açıklamaya göre hattın Eylül 2016 yılında açılmış olması ve biz İzmirlilerin ve Ege Bölgesinde yaşayanların tam altı buçuk yıldır bu hattı kullanıyor olması gerekirdi. Oysa ortada ne hat var ne tren. Tam 10 yıl geçti. Beş ayrı ulaştırma bakanı gördük ama hızlı tren bir türlü İzmir’e varamadı” açıklamasını yaptı.

‘Hat ne zaman hizmete açılacak?’ sorusunu yönelten Aydın, “16 Kasım 2018 tarihinde açıklama yapan dönemin Ulaştırma Bakanı Cahit Turan’a göre hat 2020 sonunda ya da en geç 2021 başında İzmir’e ulaşmış ve hizmete açılmış olacaktı. 31.08.2022 tarihinde açıklama yapan Bakan Adil Karaismailoğlu’na göre hattın açılışı 2025 yılında. Fakat aynı bakan 16.10.2021 tarihinde, hattın Eşme ilçesinde tünelle ilgili törende, hattın 2022 yılının sonunda tamamlanacağını söylemişti. CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter’in soru önergesi üzerine TBMM’ne verdiği cevapta hattın 2024 yılında biteceğine dair bakanlık öngörüsünün olduğu söylenmiş. Yani tahmin yani hayırlısı inşallah cevabı verilmiş. Mesela Ocak 2023’te açıklama yapan AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur’a göre hızlı tren 2024 yılında açılacak” dedi.

‘HESAP TUTMUYOR’

Aydın, 2013 yılında ilk ihale yapıldığında projenin bedeli 4 milyar 500 milyon lira, temel atma tarihindeki dolar kuruna göre yaklaşık olarak 2 milyar 300 milyon dolar olduğunu öne süren Aydın, “Ama bu parayla iş bitmedi. İşi üstlenen firma 19 Mart 2022 tarihinde bir müjde verdi. Hızlı tren için 17 Mart 2022 tarihinde 2,3 milyar dolarlık kredi bulunmuş. Ne demek bu? Hızlı tren için temel atıldığı tarihte bu projenin finansmanı yokmuş, varsa da gerçekçi olmadığı için ya da paralar attaya gittiği için para yetmemiş ve 9 yıl sonra para arayışına girilmiş, neredeyse projenin ilk ihale bedeli kadar bir miktar dış finansman bulunmuş. Gözlerindeki ışıltı gözlerimizi kamaştıran sayın bakan kredi bulduklarını müjdeliyor ama hat bir türlü bitmiyor, belirlenen hiçbir maliyet hesabı tutmuyor” açıklamasını yaptı.

‘HANİ BİTİYORDU?’

Murat Aydın, finansmanın bulunduğuna dair 19 Mart 2022 tarihli açıklamada hattın yapımının 42 ayda biteceği söylendiğini dile getirdi ve ekledi:

“Hadi para hemen geldi ve işe hemen başladınız diyelim ve 42 aylık süreyi Mart 2022 tarihinden başlatalım. Bu tarihe 42 ay eklersek hattın bitiş tarihi Haziran 2025’e geliyor. Ne oldu şimdi? Hani hat 2024’te bitiyordu? Bu durumda hızlı tren hattının açılışı en erken 2025’e kalmış oldu. Hedefimiz 2024 yılında İzmir’i, nitelikli turistin tercih ettiği ve kişi başına düşen turist harcamasının her geçen yıl arttığı bir kent haline getirmek. Bu hedef doğrultusunda 2022 yılında da faaliyetlerimizi sürdürdük. Biz İzmir’e ulaşımı kolaylaştırmak, ulaşım seçeneklerini arttırmak için çaba sarf etmeye devam ediyoruz. Nisan 2022’den itibaren İzmir’e turist taşıyan kruvaziyer gemileri gelmeye başladı. Biz daha çok kişi İzmir’e gelsin, daha kolay gelsin diye uğraşırken, İzmir’e ulaşmanın en kolay yollarından birisi olan hava yolu ulaşımının azaltılması ile karşılaştık. İzmir’den Ankara’ya ve İstanbul’a karşılıklı olarak yapılan tarifeli uçak ve uçuş sayısında ciddi azalmalar var. Mali yapımızdan bahsetmek gerekirse, istikrarlı mali ve finansal yapımız sayesinde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından yüksek kredi derecelendirme notları alıyoruz. Yatırım yapılabilir seviyesindeki kredi derecelendirme notumuz sayesinde birçok farklı yabancı finans kuruluşundan kredi kullanabilme imkânı sağlayan nadir belediyelerden biriyiz. Aldığı uluslararası krediler ve üst derece notlar bunun en büyük kanıtıdır. Güçlü finansal yapımızı ve dinamik ekonomimiz sayesinde Fitch Ratings, İBB’nin kredi notunu dördüncü kez en yüksek kredi notu olan AAA olarak belirledi.”

‘KISA ÇÖP HAKKINI ALACAK’

Aydın, “İstediğiniz kadar, rakam ve kelime oyunları yapın, ödenen destek ve maaşları yatırım diye önümüze getirin gerçeği saklayamazsınız. İzmir vergi ödemede üçüncü şehir olduğu halde kamu yatırımlarında 70 ile 73 sıralar arasında gidip gelmesini nedenini size hep soracak. Bu partizan tutumu, merkezi yönetimin, siyasi tercihleri nedeniyle İzmir’e olan bakışını hep dile getirecek. Bu şehir, bütçe tercihleriyle kendisine yönelik olarak uygulanan cezalandırma politikalarına boyun eğmedi ve eğmeyecek. İzmir, vergilerinin hakkı olan yatırımı talep etmeyi sürdürecek. Ve çok değil 1 ay sonra kısa çöp, uzundan hakkını alacak” dedi.

SOYER’E 3 SORU

Grubu adına konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “Belediyecilik deyince aklımıza şehir ve yaşayan unsurların günlük temel ihtiyaçlarının karşılanıp karşılanmadığına ve çağın gelişmelerine göre ortaya çıkan yeni ihtiyaçların nasıl giderildiğine bakılır. Bunun birisini yapmazsanız başarısız olursunuz ikisini de yapmazsanız şehir için facia olur. Biz bugün 4 yılı aslında 4 yılın ötesinde 25 yılı konuşacağız. Sayın Başkan’a birkaç soru sormak isterim; İzBB Başkanı’na göre İzmir’in en temel sorunu nedir ve çözümü noktasında hangi adımlar atıldı? Yine Başkan’a göre göreve geldiği ve gelmediği önceki süreçte vermiş olduğu vaat ve sözlerin kaçını yerine getirdi? Başkana göre İzmir temel belediyecilik anlayışında ileri mi geri mi gitmiştir? Bu soruları arttırmamız mümkün” diye konuştu.

‘REKLAM BEDELİ 104 MİLYON’

Hızal, İzmir’in en temel sorununun deprem ve kentsel dönüşüm olduğunu belirterek, “Bu şehrin ne kadar çarpık olduğunu hepimiz biliyoruz. Belki de İzmir gecekondulaşmanın en fazla olduğu şehirdir. Deprem korkunç bir gerçek ama bugün ortaya çıkmadı. İzmir’in altındaki onlarca diri fay bugün ortaya çıkmadı. Biz diyoruz ki İzmir Büyükşehir Belediyesi bu anlamda ne yaptı? Depreme hazırız diyen Soyer, Kiraz’dan depremin en çok etkilenen Bayraklı’ya trafik nedeniyle 4 saatte gelebildi. Sonra 6 Şubat Depremi oldu, Sayın Başkan ne yaptı? Bütçemizin yüzde 10’unu dirençli kentler için kullanacağız dedi. Sonra Soyer dedi ki İzmir’in yapı stokunun yüzde 85’i depreme dayanıklı değil. Biz bunu zaten öncesinde dile getirdik. Sizin rakamlarınıza göre 8,5 milyarlık bir yatırım bütçesi ayrılmış, bu da şaibeli ama doğru kabul edelim. Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı’na önce 55 milyon ayırmış, 30 milyonu kullanılmış. Kapatın Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı’nı, uzman olduğunu söyleyen başka insanlar var. Deprem Dairesi kurmuşsunuz 78 milyon bütçe öngörmüşsünüz daha azını kullanmış. Bunları topladığınız zaman sizin İzmirlilere 80 milyon borcunuz var. Reklam için 70 milyon yetmemiş 104 milyon reklam ve tanıtıma ayırmışsınız. -Mış gibi yapmak o işi yapmışsınız anlamına gelmez” ifadelerini kullandı.

‘BİR MİLYONCU’

12 yılda 970 konut dönüştürüldüğünü paylaşan Özgür Hızal, “Bu 12 yılın 4’ü sizin. Siz kentsel dönüşümde kendinize pelerini olmayan İZBETON kahramanını bulundu. Ama gerçek olmayan çizgi roman kahramanı. Ben bürokratları buradan uyarıyorum. İZBETON yaptığı inşaatları bitiremeyeceği için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ceza ödemek zorunda kalacak. Bürokratlara baskı kurup vermek istemeyecekler. Sakın imza atmayın zimmet çıkar. Genel başkanınız deprem için ücretsiz konut yapacağız diyor ama bilmiyor ki yerelde iktidar olan kendi milletvekili olduğu bir şehirde parasıyla bile yapılamıyor. Hiçbir şey yapmadınız derken haksızlık yaparız; zor koşullarla yapılmış gece gündüz çalışarak anıt yapıldı, çalıştaylar, konferanslar, toplantılar… Bir milyoncuya çevirdiniz, bir liralık işleri önümüze faaliyet diye koyuyorsunuz” açıklamasını yaptı.

‘TİYATRO SERGİLENDİ’

Tunç Soyer’in geçtiğimiz yıllarda Narlıdere Metorsu’na canlı bağlantı yaptığını hatırlatan Hızal, “Sizi bir konuda tebrik etmek istiyorum reklamı PR’ı ve algıyı çok güzel yapıyorsunuz. İzmir’i hiç görmemiş biri Sayın Başkan’ı izlese ‘Büyükşehir ne güzel metro yatırımları yapıyor’ der.  Ben ‘Narlıdere Metrosu inşaatı durdu’ dedim, salonda tiyatro sergilendi. Ama ben sözümün arkasındayım. Narlıdere Metrosu 2 yıl önce bitmeliydi, sizin İzmirlilere 2 yıl borcunuz var. Sizin bu Metro için 1 milyara ihtiyacınız vardı, bütçeden kullanamıyorsunuz çünkü kasa tamtakır. Size bir teklif sunuyorum, şu an itibariyle gelin Çiğli Tramvay’ına canlı bağlanalım” diye konuştu.

Hızal, İZBETON’a dikkat çekerek, “Yol yapmayan, asfalt dökmeyen, kentsel dönüşüm yapmayan İZBETON; Aralık 2022, Ocak 2023 Mart 2023 tarihlerinde yani 3 ayda adında İzmir olan ama gazetecilik faaliyeti dışında her türlü şeyi yapan gazeteye 506 milyon para vermiş. İz Gazete. Kim veriyor? İZBETON. Peki, diğer basın kuruluşlarına veriyor musunuz? İzmir Büyükşehir Belediyesi, yapılmayanları yapılıyor gibi göstermek için tanıtım faaliyetleri yapmış. Bunun miktarı da 5 milyon 730 bin” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme