Akaryakıt arttı tarifeler değişmedi

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık, mazot fiyatının 15,5 lira olduğunu ve cironun dörtte...

Akaryakıt arttı tarifeler değişmedi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık, mazot fiyatının 15,5 lira olduğunu ve cironun dörtte üçünün akaryakıta gittiğini belirterek taksimetre ücretlerine gelecek zammın sinyalini verdi

 

Geçtiğimiz günlerde yapılan oda seçimlerinde güven tazeleyerek yeniden başkan seçilen Celil Anık, taksi ücretleri için yeni hazırlıkların yolda olduğunu fakat Mart ayından sonra bir düzenlemeye gidileceğini belirtti. Anık: “Biz bugüne kadar kimseyi, hiçbir arkadaşımızı mağdur etmedik, bundan sonra da etmeyeceğiz” dedi ve zam konusunda şu bilgileri aktardı: “Bugün itibariyle pazara kazanıyoruz dersek, yalan söylemiş oluruz. Akaryakıt çok farklı bir hal aldı. 28 Kasım’da fiyat ayarlaması yaptık. Eylül’ün sonunda yazımızı verdiğimizde 8 TL olan mazot şu an 15 TL 60 kuruş. Mazot 9 TL’yi geçmez diye bu hesabı yaptık ancak 15 TL’yi geçti. Biz fiyat ayarlamasını yaptıktan sonra akaryakıta gelen zam oranı, yüzde 90 civarında. Bu da arkadaşları mağdur etti. 20 kilometrelik yola giderseniz 42 TL mazot yakıyorsunuz. Kilometrede 1 lira 20 kuruş yapıyor harcadığınız mazot. Mazot 8 lirayken yaptığımız düzenlemede, aynı mesafede harcadığımız mazot, 11 liraydı. Araçların mazot gideri, gelirin yüzde 30’u. Bir de şoför gideri var, servis gideri, yedek parça gideri var. Cironun yüzde 60’ı, çalışan taksiye gidiyor. Normalde ideal olan yüzde 25-30’dur. Şu an içinden çıkmak çok zor. Zararına çalışıyoruz.” dedi.

“AKARYAKIT 18 TL OLURSA İŞİMİZ ZOR”
Mart ayını görmek istediklerini belirten Başkan Celil Anık, “Önümüzü göremiyoruz. Mutlaka bir şey yapacağız. Ben bir fiyat dersem, yarın zam olmayacağının garantisi yok, yanılabilirim. Mart ayı içinde zam olacağı söyleniyor; o yüzden Mart ayını bekleyeceğiz. Biz gerekli çalışmaları yapıyoruz. Mecbur kalmadığımız sürece bir zam yapmıyoruz, müşteriyi düşünmek zorundayız biz de. 2 bin 800 arabamız var. Aileye çarptığınızda 40-50 bin aileye tekabül ediyor. Bizim şu an kontak açılışımız 4 lira 50 kuruş. İndi bindi ücreti 13 TL. Biz bunları mazot 9’u geçmez diyerek hesaplamıştık. Biz bu işi hesap üzerinden yapıyoruz. Esnaf odaları ile görüşüp İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin olurunu alıyoruz. Kimseyi rahatsız etmeyecek bir şey olması lazım. Mart ayı içerisinde belirleyeceğiz. Akaryakıt fiyatları bu ibrede kalırsa ufak tefek zam ile geçiştirmeye çalışacağız ancak 18 TL civarı olursa işimiz zor.” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme