Akciğer hasarına karşı yeni umut | Ege Üniversitesi'nden önemli araştırma
Mekanik ventilasyon kaynaklı akciğer hasarına umut: EÜ'nün TÜBİTAK destekli projesi neler vaat adiyor?
Ege Üniversitesi (EÜ) Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Doktora Öğrencisi Gülcan Demir yürütücülüğünde, Prof. Dr. Gülnur Sevin’in danışmanlığında hazırlanan "Ostolün Akut Respiratuar Distres Sendromundaki Yararlı Etkilerinin ve TRPV4 Kanalı ile İlişkisinin Araştırılması" başlıklı proje, TÜBİTAK 1002-B Acil Destek Modülü kapsamında destek almaya hak kazandı. Proje, mekanik ventilasyon uygulamalarına bağlı olarak gelişen akciğer hasarının önlenmesine yönelik umut verici bulgular ortaya koymayı hedefliyor.
REKTÖRDEN DESTEK VE TEBRİK
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, başarılı ekibi makamında ağırlayarak tebrik etti. Prof. Dr. Budak, "Üniversitemiz Eczacılık Fakültesi akademisyenleri, sağlık alanında bilime katkı sunmak için önemli çalışmalara imza atıyor. Pandemi döneminde önem kazanan mekanik ventilasyon konusundaki bu projeyi destekleyen TÜBİTAK‚ Prof. Dr. Gülnur Sevin ve ekibini kutluyor, başarılarının devamını diliyorum" dedi.
MEKANİK VENTİLASYON KAYNAKLI HASARA YENİ BAKIŞ AÇISI
Proje yürütücüsü Gülcan Demir, çalışmanın, COVID-19 pandemisi sürecinde yaygınlaşan mekanik ventilasyon uygulamalarının akciğerde oluşturduğu ciddi hasarları önlemeye odaklandığını belirtti. Demir, "Mekanik ventilasyon, sepsis, KOAH ve pulmoner ödem gibi durumlarda hayat kurtarıcı bir yöntem olsa da, Ventilatör İndüklü Akciğer Hasarı (VILI) gibi komplikasyonlara yol açabilir. Bu projede, ostol bileşiğinin hem laboratuvar ortamında (in vitro) hem de hayvan modelleri üzerinde (in vivo) etkilerini inceleyeceğiz" dedi.
TRPV4 KANALI VE YENİ TEDAVİ POTANSİYELİ
Projenin bir diğer önemli odak noktalarından biri de TRPV4 kanalının, akciğer hasarına yol açan inflamatuvar süreçlerdeki rolünü anlamaya yönelik olacak. Bu sayede, ostol’ün Akut Respiratuar Distres Sendromu (ARDS) gibi kritik durumlarda tedavi seçeneği olarak potansiyel taşıyabileceği ortaya konacak. Demir, "Bu çalışmanın sonuçları, mekanik ventilasyon uygulamalarından zarar gören hastalar için yeni tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesine ışık tutabilir" diye konuştu.
ALMANYA'DA ULUSLARARASI ARAŞTIRMA DENEYİMİ
YÖK 100/2000 bursiyeri olan Gülcan Demir, ayrıca Erasmus öğrenci değişim programı kapsamında tez çalışmasının bir bölümünü Almanya’nın Ulm Üniversitesi’nde, Plastik Cerrahi ve Translasyonel ve Deneysel Travma Araştırmaları Profesörü Dr. Borna Relja’nın laboratuvarında yürütecek. Bu uluslararası deneyim, projenin bilimsel derinliğine katkı sağlayacak.
Ege Üniversitesi’nin bu başarılı projesi, mekanik ventilasyon kaynaklı akciğer hasarına karşı geliştirilecek yeni tedavi yöntemleri için umut vadediyor.