Akciğer kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor!

Dünyanın en ölümcül hastalıklarından biri olan akciğer kanserinde erken teşhis için geliştirilen tarama yöntemleri, ölüm oranlarını azaltıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Ket Alkan, düşük doz BT tarama programlarının, hastaların yaşam süresini uzatma konusunda çığır açtığını vurguladı. Peki, bu tarama programları nasıl işliyor? Tüm detaylar haberimizde...

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Ket Alkan, akciğer kanserinin dünyada en sık ölüm sebeplerinden biri olduğunu belirterek, erken teşhisin ve tarama yöntemlerinin hayat kurtarıcı rol oynadığını vurguladı.

Akciğer kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor!

VM Medical Park Bursa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Ket Alkan, akciğer kanserine yönelik tarama programlarının erken teşhis sayesinde tedavi edilebilir aşamalarda kanseri tespit etmeye olanak sağladığını ifade etti. Uzm. Dr. Alkan, "Etkin bir tarama programı ile invaziv teşhis prosedürleri azaltılabilir, ölüm oranlarında ciddi düşüş sağlanabilir" dedi.

AVRUPA’DA TARAMA PROGRAMLARI YAYGINLAŞIYOR

Avrupa Birliği ülkelerinde akciğer kanseri tarama programlarının giderek yaygınlaştığını belirten Dr. Alkan, Hırvatistan ve Birleşik Krallık gibi ülkelerde ulusal düşük doz BT tarama programlarının başlatıldığını, Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nin ise geçiş aşamasında olduğunu kaydetti.

ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ

İngiltere’de 10 yıllık bir takipte, tarama programlarının akciğer kanserine bağlı ölümleri erkeklerde yüzde 26, kadınlarda yüzde 33 oranında azalttığı tespit edildi. Dr. Alkan, evre 1 teşhisi alan hastalarda 5 yıllık yaşam oranının yüzde 70 iken, evre 3 teşhisi alanlarda bu oranın yüzde 20’ye düştüğüne dikkat çekti.

YENİ TEKNOLOJİLER VE YAPAY ZEKA DESTEĞİ

Düşük doz BT tarama programlarının düzenli olarak güncellenmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Alkan, yapay zeka destekli sistemlerin pulmoner nodüllerin doğru tespiti ve takibi için önemli bir araç olduğunu ifade etti. Ayrıca, mobil tarama araçlarıyla daha fazla kişiye ulaşılabileceğini belirtti.

SİGARA BIRAKMA PROGRAMLARI ŞART

Sigara kullanımının akciğer kanseri üzerindeki etkisine dikkat çeken Uzm. Dr. Alkan, tarama programlarına sigara bırakma hizmetlerinin de dahil edilmesi gerektiğini söyledi. Tarama dışında kalan bireylerin ise detaylı bilgilendirilmesinin önemine vurgu yaptı.

Erken teşhis ve düzenli tarama programlarının akciğer kanseriyle mücadelede hayati öneme sahip olduğunu belirten Dr. Alkan, doğru bir programın ölüm oranlarını ciddi şekilde azaltabileceğini sözlerine ekledi.

 

Bakmadan Geçme