Akciğer kanserinden korunmanın etkili yolu
Liv Hospital Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Adnan Sayar, sigaranın akciğer kanserine etkilerini anlattı. 'Sigarayı bırakmak riskleri azaltıyor, etkileri zamanla kayboluyor' diyen Prof. Dr. Sayar, akciğer kanserinden korunmanın yolunu anlattı.
Liv Hospital Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Adnan Sayar, akciğer kanserinin en önemli nedeninin sigara olduğuna dikkat çekerek, sigaranın bırakılması durumunda riskin azaldığını vurguladı. “Türkiye'de ve dünyada günde 2 paketten fazla sigara içen her 7 kişiden biri akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor. Ancak çok önemli bir nokta vardır ki; sigara bırakıldığında risk azalmaktadır, etkileri zamanla kaybolmaktadır” diyen Prof. Dr. Sayar, bu konuda toplumsal farkındalık yaratmanın önemine değindi.
Akciğer kanserinden korunmak için maddeler sıralayan Prof. Dr. Adnan Sayar, kanserin gelişiminde genetik yatkınlığın yanı sıra çevresel faktörlerin de etkili olduğunu belirtti. “Sigara içenlerde içmeyenlere göre akciğer kanseri gelişme riski 10 kattan fazladır” diyen Prof. Dr. Sayar, pasif içiciliğin de ciddi bir tehdit oluşturduğunu ifade etti.
Sayar, sigaraya başlamamanın en etkili korunma yöntemi olduğunu, ancak bırakmanın da kanser riskini azalttığını yineleyerek, “Günde 2 paketten fazla sigara içen her 7 kişiden biri akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Ancak çok önemli bir nokta vardır ki; sigara bırakıldığında risk azalmaktadır, etkileri zamanla kaybolmaktadır. Yani sigaraya başlamamak en iyi kanserden korunma yöntemi olsa da bırakmak da kanser riskini azaltmaya yardımcı olur” dedi.
Radon gazı ve yetersiz havalandırmanın da kanser riskini artırabileceğini ifade eden Sayar, özellikle bodrum katlarında yaşayan kişileri havalandırmaya özen göstermeleri konusunda uyardı. Genetik yatkınlığı olan kişilere ise düzenli göğüs hastalıkları muayenesi önerisinde bulundu.