• Haberler
  • Genel
  • Akdemir: Önceliğimiz yurttaşlarımızla İzmirli edebiyatçıları tanıştırmak

Akdemir: Önceliğimiz yurttaşlarımızla İzmirli edebiyatçıları tanıştırmak

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS)İzmir Temsilcisi Özer Akdemir ile 28 Ekim ile 6 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen...

Akdemir: Önceliğimiz yurttaşlarımızla İzmirli edebiyatçıları tanıştırmak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS)İzmir Temsilcisi Özer Akdemir ile 28 Ekim ile 6 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen İzmir Kitap Fuarı (İZKİTAP) hakkında konuştuk.  Yaklaşık 2 yıl aranın ardından gerçekleşen İZKİTAP’ı değerlendiren  Akdemir: “İzmirlilerin yıllar sonra yeniden kitap fuarı ile buluşması başlı başına güzel bir gelişme oldu. Hepimiz çok özlemişiz kitap fuarlarını. Okurlarla, edebiyatçı, yayıncı dostlarla buluşmak hepimize iyi geldi” dedi.

Sizleri  TYS İzmir Temsilcisi Akdemir ile gerçekleştirdiğimiz söyleşiyle baş başa bırakıyorum…

Tuğçe Yerdelen: Sayın temsilcim, sizi Yeni İzmir Gazetesi okurları adına saygı ve sevgiyle selamlıyorum.  Yoğun bir pandemi sürecini atlattık ve artık hayatımız normalleşmeye başladı. TYS sosyal mesafe kısıtlamaların sona ermesinin ardından hangi çalışmalar yaptı?

Özer Akdemir: Sendika olarak Yeni İzmir Gazetesi emekçilerine ve okurlarına saygı ve sevgilerimizi sunuyoruz biz de. İnsanlar arası sosyal ilişkileri ve etkinlikleri büyük oranda kısıtlayan pandemi sürecinin sonuna geldiğimizi ümit ediyoruz. Kısıtlamaların kalkması ile birlikte TYS olarak İzmir’deki edebiyat, kültür ve sanat aktiviteleri için üzerimize düşeni yapma gayreti içinde olduk. Öncelikle pandemi nedeniyle yapamadığımız üye toplantılarımıza tekrar başladık. Yıllar sonra kendi pankartımız ve taleplerimizle 1 Mayıs Emek Bayramında yerimizi aldık. “Dünyanın bütün kalemleri birleşin” yazılı pankartımız, hem emeğin birleşik gücüne bir vurgu hem de dağınık haldeki edebiyat-kültür-sanat alanına yönelik bir birlikte mücadele çağrısıydı. Günümüzde Cumhur ittifakı denilen gericiliğe, karanlığa ve sömürüye karşı (Emek, edebiyat, doğa, inanç… her alanda sömürüden bahsediyorum) tüm aydınların, edebiyatçıların, sanatçıların birleşmelerinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Birleşirsek eğer karşı koyabiliriz ve gelecek güzel günlerin kurulması çabasına kendi alanımızdan bir katkı sunabiliriz. Bu amaçlara uygun çeşitli söyleşiler, paneller yaptık, yapıyoruz. Sendika olarak, okurlarımızla buluşmak için her olanağı kullanırken, ülkemiz edebiyatçı, şair ve sanatçılarının halkı aydınlatma görevlerini yerine getirebilmeleri için kolaylaştırıcı bir işlev görebilmeyi arzu ediyoruz.

Haber

“HEDEFİMİZ EDEBİYATÇI-SANATÇILARI HALKLA BULUŞTURABİLECEK ETKİNLİKLER DÜZENLEMEK”

Tuğçe Yerdelen: Yaşar Kemal, Aziz   Nesin, Bekir Yıldız, Adalet Ağaoğlu Orhon Murat Arıburnu,  Adnan Özyalçıner, Turgut Uyar, Tomris Uyar, Leyla Erbil, Nihat Behramoğlu ve Ali Özgentürk’ün kurucusu olduğu TYS’nin, İzmir’de 2023 yılında nasıl hedefleri var?

Özer Akdemir: En önemli hedeflerimizden birisi İzmir’in merkez ve metropol ilçelerinin ötesine gidebilmek, üyemiz olan – olmayan tüm edebiyatçı-sanatçıları halkla buluşturabilecek etkinlikler düzenlemek. Bunun için taşra kasabalarından, dağ köylerine, ovada işinde gücünde çalışan köylülerin tarlalarından, fabrika yemekhanelerine kadar bulabildiğimiz her yer ve fırsatta yurttaşlarımızla İzmirli edebiyatçıları tanıştırmayı amaçlıyoruz.

 Tuğçe Yerdelen: Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumuna ait Amasra Taşkömürü İşletme Müessesinde meydana gelen ve 41 işçinin yaşamını yitirmesine yol açan kazadan sonra TYS basın açıklaması yaparak, duyarlılığını gösterdi. Aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi’ni ziyaret eden TYS, nöbete de destek verdi. Sadece edebiyat değil, emek mücadelesinde de sesini yükselten TYS’nin toplumsal ve kültürel katkılarından biraz bahseder misiniz?

Özer Akdemir: Bizler, yazarlar olarak emeğimizle, deyim yerindeyse beynimizin teri ile kazanıyoruz yaşamımızı. Çok zor şartlarda yaşamımızı idame ettiriyoruz ve sadece edebiyat yaparak geçinemiyoruz ne yazık ki. Oysa mesaimizin büyük bir çoğunluğunu yazıya, şiire, sanata ayırmak isterdik. Ülkenin ekonomik, politik her gelişmeleri tüm işçi-emekçileri, halkı olduğu gibi bizleri de fazlasıyla etkiliyor. Bunun için sendika olarak üyelerimizle birlikte verdiğimiz mücadele bir emek mücadelesi, sınıf mücadelesinin bir parçasıdır. O yüzden kendi sınıfımızın hak alma taleplerine, kendi özgün taleplerimizi de katarak, (edebiyata, sanata, düşünceye özgürlük gibi) bu mücadelenin içerisinde yer almaya çaba gösteriyoruz. Ülkenin aydınları, şair ve edebiyatçıları olarak işçi sınıfının edebiyatını, şiirini, tiyatrosunu oluşturmaya çalışırken, kendi örgütlülüğümüzü güçlendirerek ve örgütsüz edebiyatçıları, sanatçıları da bünyemize katarak emek mücadelesine katılıyoruz.

“HEPİMİZ ÇOK ÖZLEMİŞİZ KİTAP FUARLARINI”

Tuğçe Yerdelen: Yaklaşık 2 yıl aranın ardından İzmir’de kitap fuarı gerçekleşti. İzmir Kitap Fuarı (İZKİTAP), okuyucu ile okurları bir araya getirdi.  TYS İzmir Temsilciliği de İzmir Kitap Fuarı’nda stant açarak, fuar süresince imza günleri düzenledi. Siz, İzmir Kitap Fuarı’nı  nasıl değerlendiriyorsunuz?

Özer Akdemir: İzmirlilerin yıllar sonra yeniden kitap fuarı ile buluşması başlı başına güzel bir gelişme oldu. Hepimiz çok özlemişiz kitap fuarlarını. Okurlarla, edebiyatçı, yayıncı dostlarla buluşmak hepimize iyi geldi. Gönül isterdi ki bu kitap fuarı da Kültürpark’ta olsaydı. Kültürpark kent merkezinde herkesin kolaylıkla ulaşabileceği ve nefes alabileceği bir sosyal-doğal alan. Temel işlevinin de kentlinin doğayla bütünleşmesi kadar edebiyata, sanata ve kültürel etkinliklere de kolayca ulaşabilmesini sağlamak olduğunu düşünüyorum. İBB tiyatrosunun İsmet İnönü’ye taşınması, İzmir Sanat gibi bir kültür sanat mekanına sahip olması, çeşitli müzelerin yanı sıra konserlerin de Kültürpark’ a verilebilmesi bunun olumlu örneklerinden birisi. Adı üstünde zaten “Kültürpark”. Dolayısıyla kitap fuarının da Kültürpark’ta olmasını tüm İzmirliler gibi bizler de tercih ederiz ve umarız ki önümüzdeki kitap fuarlarını yine Kültürpark’ta yapabilelim.  Buna karşın Gaziemir Fuar İzmir’de yapılan kitap fuarının da başarılı geçtiğini düşünüyorum. Belediyenin kitap fuarına ulaşım için gerekli önlemleri alması ve birçok yerden otobüsler kaldırması kadar İzmirlilerin kitap fuarına olan özlemleri de bu fuarın güzel geçmesine yol açtı. İmza etkinliklerine ve söyleşilerine katılan üyelerimiz ve yayıncılar da fuardan memnun kalarak ayrıldılar. Fuar İzmir, geniş alanı, fiziki kapasitesi ve mekansal artıları ile İzmir’in fuar alanındaki açığını kapatacak iyi bir mekan olmuş kuşkusuz. Ancak sektörel fuarlarla kitap fuarlarını birbirinden ayırmak gerekiyor. Bu nedenle bizler yıllardır olduğu gibi kentlinin kültür/sanata en rahat ulaştığı Kültürpark’ta kitap fuarlarının yapılmasını tercih ediyoruz.

“MANİSA KİTAP FUARI’NA DA TYS OLARAK KATILACAĞIZ”

Tuğçe Yerdelen: İzmirlilerin heyecanla beklediği diğer fuar ise 11 ile 19 Mart 2023 tarihleri arasında gerçekleşecek olan TÜYAP İzmir Kitap Fuarı. TYS, TÜYAP İzmir Kitap Fuarı’nda da  yer alacak mı?

Özer Akdemir: TYS olarak TÜYAP Kitap fuarında da yerimizi almayı, standımızda üyelerimizin (üye olmayan edebiyatçılara da olanaklarımız ölçüsünde imza saatleri ayırabildik bu sene) okurlarla buluşmasını istiyoruz. Bunun için şimdiden girişimlerimiz başladı. 25 Kasım- 4 Aralık 2022 tarihleri arasında yapılacak 5. Manisa Kitap Fuarı’na da TYS olarak katılacağız ve fuarda standımızı açacağız. Bizlere bu olanağı sağlayan Yeni İzmir Gazetesine ve değerli bir üyemiz olarak size de tekrar çok teşekkür ederiz.

TYS  NEDİR?

Kısa Adı TYS olan Türkiye Yazarlar Sendikası, merkezi İstanbul’da olan bir sivil toplum kuruluşudur. TYS , 1973 yılında Aziz Nesin’in girişimleriyle kuruluş çalışmalarına başladı.  1974 yılında kurulan TYS, kendi deyimiyle “Türkiye’nin özgürlük, barış ve kültürel gelişim ve dayanışma mücadelesinde üzerine düşen görevi onurla yerine getiren bir aydınlar kuruluşu”dur. TYSnin amaçları, Sermaye – emek çelişkisinde, sermayeye karşı disiplinli bir güç oluşturma ve emeğin örgütlenmesi gereksiniminden doğmuştur. Yazarların emeğini, sermayeye karşı korumak; hukuki, sosyal, kültürel, ekonomik temel hak ve özgürlükleri savunmak ve geliştirmek; gerçek söz ve yazı özgürlüğünün sağlanması, korunması için her türlü mücadeleyi yürütmek şeklinde açıklanmaktadır.

Haber

Bakmadan Geçme