Akdenizli pamukçular İzmir'de buluştu

Akdenizli pamukçular, 7. Akdeniz Pamuk Yolu etkinliğinde Doğu Asya'ya kayan pamuk üretimi ve ticaretini yeniden Akdeniz'e çekmenin çözümünü aradı

Pamuk üretimi ve ticaretini geliştirmek adına Türkiye, Yunanistan, İspanya ve İtalya'da faaliyet gösteren pamuk sektörü temsilcileri  İzmir Ticaret Borsası'nın  ev sahipliğinde İzmir'de buluştu. Swiss Otel Büyük Efes'te gerçekleştirilen buluşmaya, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Yunan Pamuk Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Prodromos Ousoultzoglou, İspanya Ulusal Pamuk Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Paulo Romero, Türk, Yunan, İspanyol, İtalyan ve Alman sektör temsilcileri katıldı. Dünya pamuk üretiminin yüzde 5’ini ve tüketiminin yüzde 7’si Akdeniz coğrafyasında gerçekleştiriliyor. 

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Akdeniz coğrafyasındaki pamuk sektörü temsilcilerinin benzer sorun, dezavantaj ve avantajları yaşadığını belirterek, farklı tecrübelere de sahip olduğunu vurguladı. Bu buluşmada sadece yeni ticari iş birliklerinin kurulmasını değil, sektörün geleceğine ve sürdürülebilirliğine ilişkin tecrübelerin de paylaşılmasını arzu ettiğini ifade eden Kestelli, "Bizler bu topraklarda yarattığı zenginlik nedeniyle pamuğu beyaz altın olarak adlandırırız ve ekonomimiz için de büyük önem taşır. Küresel ekonomik gelişmelere paralel olarak son yıllarda üretim ve ticaretinde ağırlık Doğu Asya coğrafyasına kaymış olsa da pamuğun bizler açısından önemi değişmedi. Türkiye dünyanın güçlü ekonomik bölgelerinden Avrupa’ya en yakın ve en büyük pamuk ve pamuklu sanayi sektörlerine sahip ülke.
Avrupa ve yakın coğrafyasında, pamuk üretim, tüketim ve dış ticaretinde lider, dünyada ise en büyük yedinci pamuk üreten ve beşinci büyük pamuk tüketen ülkeyiz. Üretimimizin tüketimimizi karşılamaması nedeniyle de en çok pamuk ithal eden ülkeler arasında beşinci sıradayız. Pamuğun temel hammadde olarak kullanıldığı tekstil ve konfeksiyon ihracatımız 33 milyar dolar seviyelerinde ve bunun yaklaşık 21 milyar dolarını Avrupa ülkelerine gerçekleştiriyoruz. Türkiye’nin geçmişte ve bugün olduğu gibi gelecekte de bu sektörün en önemli küresel oyuncularından birisi olmayı sürdüreceğini rahatlıkla söyleyebiliriz" dedi.

Dünyanın son yıllarda her alanda büyük sınamalardan geçtiğini hatırlatan Işınsu Kestelli, "Yaklaşık yedi milyon kişinin hayatını kaybettiği Covid-19 pandemisi ve neden olduğu küresel ekonomik istikrarsızlık işlerimizi derinden etkiledi. Yakın coğrafyamızda yaşanan, nereye ulaşacağı ya da ne zaman biteceği belli olmayan savaşlar da ciddi tehdit olarak bizleri etkiliyor. Çok daha uzun süre önce etkilerini görmeye başladığımız ama son yıllarda şiddeti artan iklim değişikliği de küresel bir sorun olarak karşımızda ve çözümü için topyekûn bir mücadele gerekiyor. Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayınlanan 2024 yılı Global Riskler Raporuna göre önümüzdeki 10 yıl içerisinde dünyanın karşı karşıya kalacağı en önemli 10 riskin 5’i çevresel sorunlardan oluşuyor. Bilimsel çalışmalar iklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgelerden birisinin Akdeniz coğrafyasındaki ülkelerin; yani bizlerin olacağını işaret ediyor. Kuraklık, rekor sıcaklıklar, zamansız ve ani yağışlar bir taraftan tarımsal üretimimizi diğer taraftan günlük yaşamlarımızı olumsuz ölçüde etkiliyor. Bu ay başında İspanyol dostlarımızın yaşadığı sel felaketini hepimiz hatırlıyoruz. Dolayısıyla iklim değişikliği ile mücadelede sera gazı emisyonlarının azaltılması amacıyla pamuk üretiminde ve pamuklu ürün sanayisinde  sürdürülebilir uygulamaları hayata geçirmek zorundayız. Bu ülkelerimizin “Net Zero” hedefleri içinde bir zorunluluk. Tüm dünyada üretim ve ticaret politikaları köklü bir dönüşüm yaşarken, teknoloji hiç olmadığı kadar tarım sektöründe de yaygınlaşıyor. Pamuk sektörü de bu büyük dönüşümün etkisiyle hızla değişiyor. Dijitalleşme, akıllı tarım uygulamaları, verimlilik artırıcı teknolojiler ve çevresel sürdürülebilirlik gibi konular, pamuk üretiminden pamuk işleme ve ticaretine kadar her aşamada büyük bir etki yaratıyor. Daha çok iş birliği ve daha çok istişarede bulunmamız, bunun içinde daha çok bir araya gelmemiz gereken bir süreci hep birlikte yaşıyoruz" diye konuştu. 

“YÜZDE 100 EGE PAMUĞUNDAN ÜRETİLMİŞTİR”

Ege Bölgesi'nin dünyanın en verimli ve kaliteli pamuk üretilen coğrafyalardan biri olduğuna dikkat çeken Kestelli, konuşmasını şöyle tamamladı; "Bu nedenle Ege Pamuğu her daim tüm dünyada ayrıcalıklı bir yere sahip oldu. 'Yüzde 100 Ege Pamuğundan Üretilmiştir' ibaresi, nihai ürünlerde pazarlama stratejisi olarak kullanıldı. Bu kalitenin oluşmasında, verimli topraklarımızın yanında, yeniliğe açık çiftçilerimizin, pamuğu işleyen çırçır işletmelerimizin, tekstil ve konfeksiyon sanayicilerimizin ve tüccarımızın önemli katkısı bulunuyor. Huzurlarınızda onlara da teşekkürlerimizi sunuyorum. İzmir Ticaret Borsası olarak pamuk ticaretinde fiyat oluşturmak temel görevimiz ama pamuğun üretilmesinden, işlenmesine, ticaretinden markalaşmasına kadar her alanda aktif rol üstlenmeye çalışıyoruz. Ege Bölgesi pamuk rekolte tahmin çalışması ile sektörü bilgilendiriyoruz. 25 yıldır bu çalışmayı uydu görüntüleri kullanarak gerçekleştiriyoruz. 35 bin ton kapasiteli ülkemizin ilk pamuk lisanslı deposu ELİDAŞ ile uygun şartlarda depolama imkanlarını sektöre sağlıyoruz. İZLADAŞ pamuk lif analiz laboratuvarımız, uluslararası laboratuvar çalışma standartlarında faaliyet göstererek tüm pamuk sektörüne hizmet veriyor. ICA-Bremen Laboratuvar Sertifikası için gerekli denetimleri tamamlayacak olan laboratuvarımız, ICA Tüzüğü ve Kuralları ile kalite anlaşmazlıklarını çözen, pamuk endüstrisine değerlendirme hizmeti sunma yetisine sahip, uluslararası tahkim laboratuvarlardan birisi olacak. “GMO FREE Turkish Cotton” projesi ile ülkemiz pamuklarının, “Ege Pamuğu” coğrafi işaretimiz ile bölgemiz pamuklarının markalaşması ve rekabet gücünün artırılması için çalışıyoruz. Yaklaşık 200 bin ton olan Ege Bölgesi pamuk üretiminin, yıllara göre değişmekle birlikte 800 bin ile 1 milyon arasında değişen ülkemiz pamuk üretiminin gelecekte sürdürülebilir artırılması için çalışacağız."

Bakmadan Geçme