Alerjik bünyeler için tehlike çanları çalıyor!

Uzmanlar uyarıyor: Alerjik hastalıklar hızla artıyor, polen sezonu birçok kişi için kabusa dönüşüyor.

Doğa bahar aylarında tüm canlılığıyla kendini gösterirken, alerjik bünyeye sahip olanlar için bu dönem pek de iç açıcı geçmiyor. Özellikle Mart ve Haziran ayları arasında havada yoğun şekilde dolaşan polenler; göz kaşıntısı, sulanma, art arda hapşırıklar, öksürük ve burun tıkanıklığı gibi şikayetleri beraberinde getirerek yaşam kalitesini ciddi biçimde düşürüyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Artunç Kaan Turanoğlu, “Doğanın adeta uykudan uyandığı bahar aylarında özellikle polenler yaygın olarak dolaşmaya başlıyor ve rüzgarlar yoluyla çok uzak mesafelere kolaylıkla taşınıp evlerimizin içine kadar giriyor, kıyafetlerimize yapışıyor. Bu nedenle özellikle Mart ile Haziran ayları arasında alerjik şikayetler yoğunlaşarak çoğu kişi için kabusa dönüşebiliyor” diyerek bu sürecin etkilerini anlatıyor.

Alerjik hastalıkların son yıllarda hem çocuklarda hem de yetişkinlerde artış gösterdiğini belirten Dr. Turanoğlu, bu artışın temelinde çevresel koşullar ve modern yaşam tarzlarının bulunduğunu ifade ediyor. “Modern çağda sağlıksız yaşam alışkanlıkları, ev içinde daha çok vakit geçirme, hareketsizlik, doğal olmayan ürünlerle beslenme ve aşırı hijyen nedeniyle bağışıklık yanıtının değişmesi alerjik hastalıkların son yıllarda gerek çocuklarda gerekse yetişkinlerde hızla yaygınlaşmasına neden oluyor” uyarısında bulunuyor.

SOĞUK ALGINLIĞIYLA KARIŞTIRMAYIN!

Alerjik reaksiyonların grip ya da soğuk algınlığı ile karıştırılabileceğini dile getiren Dr. Turanoğlu, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor: “Oysa alerjiyi diğer hastalıklardan ayırt etmenin en kolay yolu süresine ve ilave semptomlara bakmaktır. Üst solunum yolu enfeksiyonları yaklaşık bir haftada geçerken alerjik reaksiyonların yol açtığı şikayetler alerjen maruziyetine göre daha uzun bir döneme yayılmaktadır.” Özellikle geç kalınan alerji tedavilerinin başka sağlık sorunlarına zemin hazırlayabileceğine dikkat çekiyor: “Alerjik hastalıkların tedavisinden iyi sonuç alabilmek için alerji uzmanının önerdiği tedavinin aksatılmadan uygulanması, semptomlar azaldığında ya da ortadan kalktığında tedavinin doktora danışılmadan yarıda bırakılmaması çok önemlidir.”

7 ETKİLİ YÖNTEM 

Dr. Turanoğlu, polen sezonunda şikayetlerin hafifletilmesi ve yaşam kalitesinin artırılması için alınabilecek basit ama etkili önlemleri şöyle sıralıyor:

Polenler özellikle sabah saatlerinde çok daha yoğundurlar. Bu nedenle sabahları dışarı çıkmak zorundaysanız polen maskesi ve geniş çerçeveli güneş gözlüğü kullanarak maruziyeti azaltabilirsiniz.

Burnunuzun dış kısmına ve gözlerinizin etrafına ince bir tabaka vazelin sürerek polenlerin vücuda girişini azaltabilirsiniz.

Polenler sabah erken saatlerde ve akşam geç saatlerde yoğunlaştığından evinizi havalandırmak için öğle vakitlerini tercih etmeye çalışın. Güneşli ve rüzgarlı günlerde polenizasyon arttığından böyle günlerde dışarıda fazla vakit geçirmemeye özen gösterin ve pencerelerinizi kapalı tutun.

  • Polen mevsiminde balkonda çamaşır kurutmayın.
  • Aracınızla işe gidiyorsanız pencereleri kapalı tutun, havalandırma için klima kullanmaya özen gösterin ve klimanın polen filtresi bakımlarını ihmal etmeyin.
  • Dışarıdan eve girince ılık suyla duş alın ve burnunuzun içini polenlerden temizlemek için tuzlu suyla hazırlanmış spreyler kullanın.
  • Yatak örtülerinizi her hafta en az 60 derece sıcaklıkta yıkayın
  • Bahar mevsiminin tadını alerjik şikayetlerle değil, sağlıklı günlerle geçirmek için bu önerilere kulak vermekte fayda var.