• Haberler
  • İzmir
  • Aliağa limanlarında üretim engelleri kaldırılacak mı ?

Aliağa limanlarında üretim engelleri kaldırılacak mı ?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Ege Bölgesi'nin önemli ekonomik merkezlerinden biri olan Aliağa'da, bölge limanları ve gemi söküm tesislerini yerinde inceledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Ege Bölgesi’nin istihdam, üretim ve ticaret merkezi konumundaki Aliağa’yı ziyaret ederek liman bölgesindeki faaliyetleri değerlendirdi. Aliağa’nın Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 8,5’ini gerçekleştirdiğini vurgulayan Tugay, bölgedeki ulaşım sorunlarının çözümü için bir master plan hazırladıklarını ifade etti. Tugay, “Aliağa’da üretimin önündeki engelleri kaldırmak için çalışacağız” dedi.

Denizden İnceleme Yapıldı 

Başkan Tugay, incelemeleri sırasında Nemport Liman İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Cem Heris, Genel Müdürü Hakan Turunç ve diğer yönetim kurulu üyeleriyle birlikte liman bölgesini denizden gözlemledi. Ziyaret sırasında, Nemport, Petkim, TC Ege, İDÇ, Nemrut, Batı, Ege Çelik, Akçansa limanları ve Aliağa Gemi Söküm Tesisi gibi önemli tesisler incelendi. Yetkililer, limanların faaliyetleri hakkında Tugay’a detaylı bilgi verdi.

Ekonomik Katkılar Konuşuldu 

Aliağa limanlarında üretim engelleri kaldırılacak mı ?

İncelemelerin ardından gerçekleştirilen sunumda Aliağa limanlarının Türkiye ekonomisine katkıları ele alındı. Sunumda, Aliağa'daki firmaların Türkiye’nin en büyük 10 sanayi kuruluşu arasında 2, en büyük 100 sanayi kuruluşu arasında 6 ve en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında 9’unun bulunduğu bilgisi verildi. 2023 yılı itibarıyla Aliağa limanlarından gerçekleştirilen toplam dış ticaret hacminin 36 milyar 100 milyon dolara ulaştığı ve bu süre zarfında Aliağa’nın 7 yıldır dış ticaret fazlası verdiği belirtildi. 2023 yılında, Aliağa'nın yarattığı dış ticaret fazlasının 7 milyar 559 milyon dolar olduğu ve bölgede ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 152,9 olduğu aktarıldı.

Ulaşım Sorununa Çözüm Arayışları

Aliağa limanlarında üretim engelleri kaldırılacak mı ?

Başkan Tugay, liman bölgesinin ulaşım sorunlarının çözümü için hazırlanan ulaşım master planına dikkat çekti. Tugay, “Limanlar için lojistik merkezi ile geri stok sahası ve TIR parkına ihtiyaç duyuluyor. Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 8,5’ini gerçekleştiren Aliağa’da üretimin önündeki engellerin kaldırılması için çalışacağız” dedi.

Aliağa limanlarında üretim engelleri kaldırılacak mı ?

Başkan Tugay’ın incelemeleri, Aliağa’nın ekonomik potansiyelini artırmayı hedefleyen projelerin gelecekteki yönü hakkında önemli ipuçları sunuyor.

Bakmadan Geçme