Aliağa'dan Türkiye'ye örnek proje

Yenikiraz.com’dan Semi Tektaş’ın haberine göre Aliağa Kimya İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi (ALOSBİ) sanayide işgücünü...

Aliağa'dan Türkiye'ye örnek proje
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yenikiraz.com’dan Semi Tektaş’ın haberine göre Aliağa Kimya İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi (ALOSBİ) sanayide işgücünü karşılamak amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ALOSBİ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi projesini ALOSBİ’de hayata geçirdi. Eğitimde nitelikli öğrenci yetiştirme amacıyla 3 bölümde eğitim verilecek. ALOSBİ Yönetim Kurulu Başkan’ı Haluk Tezcan, “Öğrencilerin eline altın bilezik takarak dünya insanı olmalarını istiyoruz” dedi.

İKİNCİ SANAYİ KENTİ İZİMİR

Türkiye’ye örnek bir sanayi bölgesi yaratmak istediklerini söyleyen Tezcan, “İzmir’de  sanayi hızlı büyüyor. İzmir ikinci büyük sanayi şehri. Dağınık  olduğu için belki tam olarak anlaşılmıyor. Aslında İzmir öncü fakat pazarlamada sıkıntı var.  Bu bağlamda medyaya önemli bir görev düşüyor, yapılanları anlatmak bizim için çok önemli. ALOSBİ önceden dağdı, sanayi dağlık alanlarda olsun tarımı etkilemesin istedik. İzmir’in Türkiye’nin ikinci yüzyılının sanayi şehri olmasını istiyoruz. Burada dikkat çekmemiz gereken  koca bir dağı sanayi bölgesi yaptık. Bu organize sanayi bir araçla tur edebilirsiniz, tüm alt yapı hazır, istediğiniz tüm envanter hazır. Türkiye’de bir ilk, geleceğe ışık tutan ender sanayi bölgesi yaratıyoruz” diye konuştu.

ÇEVRECİ OSB

“Yeşil OSB için ilk başvuran biziz” diyen Tezcan, “Geçmişten bugüne kadar her işin çevreci olması için çabalıyoruz, gelen her sanayiciyi de buna göre belirliyoruz. Sanayicimizin ve geleceğin en büyük problemi su. Burada sanayicimiz su problemi yaşamasın diye, tüm altyapıyı kurduk. Gri hat, mavi hat bağlamını kuruyoruz.  Buraya gelecek olan her sanayiciyi de gelmeden uyarıyoruz. Çevreye vereceğiniz en ufak zararın karşısında olacağız diye uyarıyoruz” dedi.

BAKANLIK YENİ ALAN İÇİN İZİN VERMEDİ

Gelen sanayicilerin çoğunun yabancı sermayedar olduğunu söyleyen Tezcan şöyle devam etti: “Gittikçe büyüyor OSB’miz. Büyük parseller bitti, küçükleri kaldı. Büyük parsellere ihtiyaç var . Arkada bir dağ vardı onun için başvurduk  ama  bakanlık izin vermedi Yapılan yatırımlar için  sanayicilere ihtiyacı var. Tüm projeleri kendi imkanlarımızla yapıyoruz. Sanayici taşın altına elini koydu. Devlete yük olmak istemiyoruz. Devlet hepimizin devleti.”

“DİĞER OSB’LERE ROL MODELLİK YAPACAĞIZ”

OSB’lerin en büyük problemi iş gücü yetersizliği  olduğunu belirten Tezcan, “Herkes şikayetçi ama icraata döken yok. Ara eleman sıkıntısı var. Türkiye’de 3 tip model var eğitimde. İlki devlet meslek lisesi yapar ve eğitim verir. İkincisi binayı yaparsınız MEB’e devir edersiniz, üçüncü olarak ise siz kurup siz işletirsiniz. Bizim yaptığımız sitemde İzmir’de tek, köye enstitülerinden esinlendik. Almanya’da yapılmış tecrübelerden esinlendik, biz de modern köy enstitüsü yaptık. TOBB bizim için  taşın altına elini  yoldu tüm masrafları karşıladı. Diğer OSB’lere rol modellik yapmak istedik” değerlendirmesinde bulundu.

SIFIR İŞSİZLİK GARANTİSİ

Yapılan okul ile öğrencilere sıfır işsizlik garantisi verdiklerini söyleyen Tezcan, “Kaliteli öğretmenleri buraya getirdik eğitim versinler diye. Bizde ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Okulun yatılı olmasını istedik. Gelemeyen, uzak olan, maddi imkanı olmayan öğrencilerinde faydalanmasını istedik.  Sıfır işsizlik politikası güdüyoruz.  Sanayiciler, 116 fabrikada tüm öğrencilere staj imkanı sağlayacak, iş başı yapabilecekler, rehberlik derslerinde sanayiciler kendilerini anlatıyor,  öğrenciler gidip fabrikaları ziyaret edebiliyor. En büyük hayalimiz buradaki çocukların koluna bir bilezik takalım istedik. Sondaki öğrencilere de ışık tutsun. Dünya insanı olsun bu öğrenciler. Dünyanın her yerine gitme imkanı sağlamak istiyoruz. Yatılı olsun öğrenci bizimle yaşasın, eğitilsin, tam donanımlı olsun” diye konuştu.

ÜÇ BÖLÜMDE EĞİTİM HİZMETİ

Tezcan, “Okulumuzda üç bölüm açtık. Kimya, elektrik elektronik, endüstriyel otomasyon bölümleri var, çok bölüm açmak istemiyoruz” diyerek sözlerini şöyle noktaladı:“Öğrencilerimizin hangi alanda istiyorlarsa o alanda gelişmelerini istiyoruz. Biz temel eğitim veriyoruz. Üniversite de olsun isteriz, bu gün üniversite diplomalı çok işsiz var, biz üniversite değil hayatı yaşasın, sanayiyi solusun istiyoruz. 2027 yılında 363 burda faaliyet gösterecek tüm öğrencilerin bundan faydalanmasını istiyoruz. 24 derslik bir okul, 200 öğrenci kapasiteli yurt, eğlence sosyal aktivite alanı var. Yeter mi? Yetmez. Atölye, seminer bacağı da var. Öğrencilerimizin tiyatro, müzik, resim yapsınlar istiyoruz. Her şey iş değil hobilerde olsun, şimdide onun temelini atacağız bir seneye bitirmeyi hedefliyoruz”

 

Özel Haber

Bakmadan Geçme