Almanya en yakın ticari partneri İzmir'i cezalandırıyor mu?
Almanya Federal Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Sibylle Katharina Sorg ve İzmir Başkonsolosumuz Ralf Schröer'i ağırlayan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, çarpıcı verilerle İzmirli iş insanlarının yaşadığı vize engelini ortaya koydu.
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Almanya ile Türkiye arasındaki ticari ilişkiler ve yatırım fırsatlarının değerlendirildiği Türk-Alman Yatırım ve İş Birliği Günü toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Toplantıya Almanya Federal Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi, İzmir Ticaret Odası, Türkiye’den ve Almanya’dan iş insanları, delegasyon üyeleri yoğun katılım gösterdi.
İZMİR'DE 2300 KALEM ÜRÜN ÜRETİLİYOR
Yorgancılar, İzmir'in sanayideki gücüne dikkat çekerek, "Türkiye’nin batıya açılan kapısı İzmir’de, toplam 2.300 ürün üretilmekte olup, bu veri tabanına kayıtlı ürünlerin %58,6’sına denk gelmektedir. Bu ürün çeşitliliğinin yanında sektör çeşitliliği de, İzmir’de üretim kabiliyetini göstermesi açısında çok önemlidir. Diğer yandan, net ihracatçı bir şehir olup, ülke sanayisinin %8’i, ihracatının %9,3’ü İzmir’de gerçekleştiriliyor.
17 OSB, 3 Serbest bölge, 4 teknoparkı ile doğrudan yabancı sermayeli firmaların sanayide öncelikli tercih ettiği şehirdir. Alman üreticiler de, İzmir’de ilk sıradadır. İzmir’den her gün Almanya’nın 13 şehrine direkt uçuş var.
Almanya, Türkiye’deki en önemli yabancı yatırımcı ülke. Türkiye’de de 7 bin üzerinde Alman firması faaliyet gösteriyor. Bugün Almanya’da 80 bin Türk girişimci, yıllık 50 milyar avro ciro yapıyor. 500 bin civarında istihdam sağlıyor. Küresel ekonomide, sanayisi ve teknolojisi ile marka olan Almanya’nın kıymetli yatırımcılarına İzmir’de kapımız sonuna kadar açık. Her türlü desteğe hazırız" diye konuştu.
ALMANYA'DAN EN FAZLA RET YİYEN KENT İZMİR
Almanya ile İzmir'in işbirliği potasiyeline dikkat çektikten sonra vize sorunu ile ilgili verileri de ortaya koydu. Yorgancılar, "Bugün, bu başarıyı karşılıklı olarak, yenilediğimiz birlik ve ortaklık tohumları ile büyütmek için de vize sorununu çözümlememiz öncelik arz ediyor. Vize için randevu alma süreci maalesef ki çok uzun, randevu alabildikten sonraki bekleme süreci de uzuyor, vize alabilenlerin çoğu kısa süreli vize alabiliyor veya red görüyor. Üyelerimiz fuarlara gidemiyor, teknik ekiplerimiz makine kurulumu için vize alamıyor. Almanya vize red oranı ile listemizde 7. sırada. Ve Almanya’dan en fazla red yiyen şehir; Almanya'nın 1. sıradaki ticaret partneri olan İzmir.
Bremen-Frankfurt İzmirimiz ile kardeş şehir. En fazla fuarlara katılım sağladığımız ülke Almanya. İthal ürünleriniz ile ihraç ürünleri en fazla kesişen şehirlerdeniz. O nedenle, Sayın Büyükelçimizden ricamız, iş insanlarımızın bu vize sıkıntısının hızla çözümlenmesi yönündeki kıymetli desteğidir" sözlerini kayda geçirdi.
YORGANCILAR-ÖZGENER-KATHARİNA BULUŞMASI
Almanya Federal Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Sibylle Katharina Sorg ve İzmir Başkonsolosu Ralf Schröer ile özel olarak da görüşen EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ile İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Türk iş insanlarının yaşadığı vize sıkıntısının çözümü başta olmak üzere, ülkeler arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişimi, dijitalleşme, yeşil enerji gibi sektörlerde ortak yürütülebilecek projelere ilişkin görüş ve taleplerini ilettiler.