'Alsancak Limanı için muhalefet samimi değil!'

SILA ARABACIOĞLU İzmir Alsancak Limanı’nın Araplara satılacağı iddia edildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu da...

'Alsancak Limanı için muhalefet samimi değil!'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

SILA ARABACIOĞLU

İzmir Alsancak Limanı’nın Araplara satılacağı iddia edildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu da iddiayı doğruladı. AK Parti’de sessizlik sürerken konu ile ilgili muhalefetten sert tepkiler geldi. Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) İzmir Şube Başkanı Erdal Akyol muhalefetin tepkisinin yeterli ve samimi olmadığını dile getirerek, “Gördüğümüz kadarıyla maalesef özelleştirmeye değil yabancılara satışa karşılar. Liman’da açıklamalar yapıldı ama orada o örgütlü sendikalara haber bile vermiyorlar” dedi.

‘İŞÇİLER ÜCRETLİ KÖLE’

Alsancak Limanı’nda yetkililerin iddiaları kabul etmediğini hatırlatan Akyol, “Bakan’ın söylediği ifadeler ortadayken bunları ifade etmenin anlamı anlamak gerçekten çok zor. Bu durumun tek anlamı limandaki işçilerin ve halkın tepkilerini dindirmektir. Alsancak Limanı, İzmir’in yurt dışına açılan kapısıdır. Evinizin dış kapısını, yabancılara teslim eder misiniz? Alsancak Limanı, stratejik açıdan önemlidir. Özelleştirilmek de sert bir şey. Limanda çalışan işçilere ücreti köle haline getirecektir. Bu aynı zamanda işçilerin sürgün edilmesi ve asgari koşullarda esnek çalıştırılması demektir” diye konuştu.

‘TOPLU SÜRGÜN’

Erdal Akyol, özelleştirmenin işçiler açısından toplu sürgün anlamına geldiğini kaydederek, “Zaten özelleştirme ve kamu kurumlarının satışı nedeniyle şu andaki ekonomik çıkmaz içerisindeyiz. Bu hafta içerisinde akaryakıta yapılan zammın nedeni de aslında özelleştirme. Üretmeyen bir ülke sürekli satış üzerine kurulan bir ülkenin ekonomisi maalesef bu duruma geldi. Bu ülkenin ekonomisi çökmeye mahkum. Özelleştirme olursa işçiler başka kurumlara gönderilecek. Tüm çalışanların İzmir’deki kurumlarda istihdam edilmesi mümkün olmadığından onların istekleri dışında başka illere nakilleri söz konusu olacaktır” ifadelerini kullandı.

‘KAMU MALININ SATIŞI’

Muhalefetin tepkisini yeterli bulmadığının altını çizen BTS İzmir Şube Başkanı Akyol, “Gördüğümüz kadarıyla muhalefet özelleştirmeye değil yabancılara satışa karşılar. Bunu doğru bulmuyoruz. Özel sermaye olsun, yerli sermaye olsun, özelleştikten sonra hiç fark etmez. Biz kamu mallarının satışına karşıyız. Liman’da açıklamalar yapıldı ama orada o örgütlü sendikalara haber bile vermiyorlar. O yüzden bu açıklamaları yeterli de bulmuyoruz samimi de bulmuyoruz. Halka inmeyen sendikalarla birlikte hareket etmeyen hiçbir eylem zaten başarılı olamaz” açıklamasını yaptı.

‘KAPALI KAPILAR ARDINDA PAZARLIK’

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, “İzmir’in gözbebeği konumundaki Alsancak Limanı’nın kapalı kapılar ardında peşkeş çekilmesinin kabul edilemez. Alsancak Limanı’nın körfez ülkelerine peşkeş çekileceğini dış basından öğreniyoruz. Alsancak Limanı’nı özelleştirmek İzmir’e yapılacak en büyük kötülük olacaktır. Limanın akıbetinin ne olacağını bilmek bütün İzmirlilerin en doğal hakkıdır. Bir an önce şeffaf bir şekilde kamuoyuna açıklanmalıdır” dedi.

Bakmadan Geçme