‘Altın sıvı’nın hasadı başladı
Turgay Kılıç/YENİ İZMİR- 2023-2024 Zeytin ve Zeytinyağı sezon açılışı Bergama'da gerçekleştirildi. Zeytin hasadına İlçe Kaymakamı Avni...
Turgay Kılıç/YENİ İZMİR- 2023-2024 Zeytin ve Zeytinyağı sezon açılışı Bergama’da gerçekleştirildi.
Zeytin hasadına İlçe Kaymakamı Avni Oral, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Kolat ve kuruluşların yönetim heyeti katıldı. Hasat töreninde başlayan yağmur ve oluşan çamur katılımcılara zor anlar yaşattı.
Zeytin hasasının yapılmasının ardından Bergama Belediyesi’nin sosyal tesisinde sezonluk hasat konusunda bilgi verildi.
YÜZDE 71 ARTIŞ
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, zeytin ağacının bölge topraklarına bahşedilmiş en büyük zenginliklerden biri olduğunu vurgulayarak ‘sıvı altın’ yakıştırması yaptı, şöyle devam etti:
Türkiye’de toplam zeytin üretimi 2021 yılında 1,7 milyon ton iken 2022’de yüzde 71 artış ile 2,9 milyon tonluk rekor seviyeye ulaştı. Zeytin ve zeytinyağı sektörünün toplam ihracatı da 2022/23 sezonunda toplam 922 milyon dolara yükselerek rekor kırdı. Ancak üretimde bu sezon bir düşüş olacağını hepimiz biliyoruz. Nitekim, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin yaptığı rekolte tahmin çalışmasına göre; 2023-24 sezonunda sofralık zeytin üretiminin 443 bin ton ve zeytinyağı üretiminin 179 bin ton olacağı açıklandı. Zeytin üretiminde bu yıl yaşanan düşüşte küresel iklim değişikliğinin neden olduğu aşırı sıcaklığın, şiddetli doğa olaylarının ve kuraklığın önemli bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Zeytin miktarının önceki sezonuna göre yüzde 55 azalacağı öngörülüyor. Sadece bizde değil tüm dünyada rekolte beklentileri son beş yılın en düşük seviyelerinde. Zeytin ve zeytinyağı üretimindeki artışını istikrarlı şekilde devam ettirirse İspanya ve İtalya ile dünya pazarlarında önde gelen konumunu kalıcı hale getirebilir. Geçen sezon sofralık zeytin üretiminde liderliğe, zeytinyağı üretiminde ise dünya ikinciliğine yükseldiğimiz gibi buradaki konumumuzda kalıcıda olabiliriz.
MERDİVENALTI ÜRETİM
İlimizde bu sezon yaklaşık 32 bin ton zeytinyağı ve 28 bin ton sofralık zeytin rekoltesi tahmin ediliyor. Zeytinyağında tağşiş, sofralık zeytinde merdiven altı üretim sektörün en önemli sorunlarından birisi. Özellikle fiyatların bugünlerde olduğu gibi yükseldiği dönemlerde. Haksız rekabet neden olan, tüketici sağlığını ve güvenini olumsuz etkileyen bu sorunların ortadan kaldırılması amacıyla e-ticaret siteleri de dahil olmak üzere denetim mekanizmalarının daha etkin çalıştırılması gerekmektedir.”
Geçtiğimiz yıl gerçekleşen rekor ihracatın yüzde 79’u varilli ve dökme olarak yapılırken, sadece yüzde 21’inin kutulu olarak gerçekleştiğini hatırlatan Kestelli “Markalı ihracatı artırmak amacıyla teşvik sisteminde düzenlemeler yapmalıyız. Önemli pazarlarımızdan birisi olan Avrupa Birliği’ne ihracatta uygulanan gümrük vergisinin kaldırılmasına yönelik çalışmalarımızı ısrarla devam ettirmeliyiz” diye konuştu.
“DEĞER KATMAK ÖNEMLİ”
Bergama Kaymakamı Avni Oral da çiftçilerin emeğinin değerlendirilmesine pencere açarak “Bölgenin en kıymetli ve değerli olması zeytin ve zeytinyağı ile ilgilidir. Tüm tarımsal ürünlerimizde verimlilik ve kalite alanında biraz daha gayret göstermek gerekiyor. Ürünlerin üretilmesi sonrasında onlara değer katmak kıymetlidir. Çiftçilerimiz sezon boyunca bir yılını onlara harcıyor ve ürünün ekonomik değere dönüşmesi gerekiyor. Bu anlamda yapılması gereken asıl çalışma bu çerçevesinde olmalı” görüşünü aktardı.
Bergama Belediyesi Başkanı Hakan Koştu ise “Özellikle 2006 yılından sonra zeytin ekimi için önemli adımları atıldı ve tarım bakanlığımızın da elindeki veriler ile zeytin alanı olarak dünya pazarında söz sahibiyiz. İspanya ve Yunanistan’ın gerisindeydik, artık pazarda söz sahibi olacağız.” dedi.
Toplantının yapılması esnasında ise tüm katılımcılara tadımlık zeytin yağı ikram edildi.