13 kadın istihdama katıldı

İzmir Ticaret Borsası Eğitim, Kültür ve Sosyal Entegrasyon Vakfı (BORSAV) ile Akdeniz Koruma Derneği ortaklığında ve Sabancı Vakfı'nın destekleriyle yürütülen 'Denizin Üreten Kadınları' projesi ile su ürünleri işleme mesleki eğitim belgelerini alan 13 genç kadın istihdama kazandırıldı

İzmir Ticaret Borsası Eğitim, Kültür ve Sosyal Entegrasyon Vakfı (BORSAV) ile Akdeniz Koruma Derneği iş birliğinde hayata geçirilen ve Sabancı Vakfı ‘Denizin Üreten Kadınları' projesi kapsamında, 13 kadın su ürünleri işleme alanındaki kurs programını başarıyla tamamlayarak ömür boyu geçerli meslek belgesini almaya hak kazandı. Buca Halk Eğitim Merkezi koordinasyonunda, Buca Balık Hali'nde, İzmir'in önde gelen balık işleme tesisinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen su ürünleri işleme kursu ile ne eğitimde ne istihdamda yer alan 13 genç kadın meslek belgesi sahibi oldu. Birçoğu daha önce iş deneyimine sahip olmayan kadınlar, kurs gördükleri işletmede istihdam edildi.

Mezuniyet töreni İzmir Ticaret Borsası (İTB) Alaçatı Deneyim Noktası'nda İTB ve BORSAV Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, İTB Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer, Akdeniz Koruma Derneği Başkanı Zafer Kızılkaya, Sabancı Vakfı Proje Yöneticisi Simla Yavaş, İZTO Yönetim Kurulu Üyesi ve MSC Su Ürünleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Çakan, Buca Halk Eğitim Merkezi Müdürü Eyüp Pekmezci, ÇEŞTOB Yönetim Kurulu üyeleri ile gerçekleştirildi.

İTB ve BORSAV Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “Kadın istihdamı, ekonomik büyümeyi doğrudan etkileyen faktör. Hayatın her alanında olduğu gibi, çalışma hayatında da kadınların etkinliğini en üst seviyeye taşımak için projeler geliştiriyoruz. Sürdürülebilirlik, çevre ve gıda söz konusu olduğunda kadın emeği pozitif anlamda büyük fark yaratıyor. Su ürünlerinin en az israfla tüketiciyle buluşmasını sağlayacak yetişmiş kadın iş gücü, ekonomiye olduğu kadar çevreye de katkı sağlayacak. Projemizin hayata geçmesine destek veren tüm paydaşlara teşekkür ediyorum” dedi.

Akdeniz Koruma Derneği Başkanı Zafer Kızılkaya Akdeniz'deki yeni balık türlerinin evlerde, otel ve restoranlarda tüketiminin yaygınlaştırılması ile balıkların yerel türler üzerinde yarattığı baskının azaltılabileceğini vurguladı. Projede genç kadınların nitelikli iş gücüne dahil edilmesini ve balıkçılıkta sürdürülebilir yöntemlerle deniz ekosisteminin korunmasına ilişkin farkındalığı artırmayı hedeflediklerini belirtti. Davetliler, törenin ardından denizlerimizin yeni balık türlerinden aslan balığının tadımını gerçekleştirdi.

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan vakfın 50 yıldır bireylerin haklardan eşit yararlandığı toplum yaratma idealiyle çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek şöyle devam etti: “Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesi ile ülkemizde ne eğitimde ne istihdamda (NEET) yer alan genç kadınların ekonomik ve toplumsal hayata katılımlarını artırmak için çalışıyoruz. Bugüne kadar proje kapsamında eğitimler, mentorluk programı, hibe programı gibi pek çok bileşeni birlikte hareket ettirdik. ‘Denizin Üreten Kadınları' hibe programında, genç kadınların güçlendirilmesi için desteklediğimiz çok kıymetli bir proje. Ne eğitimde ne istihdamda diye nitelendirdiğimiz mesele çok büyük. Böylesine büyük bir sorun karşısında iş birliğinin önemine çok inanıyoruz. Bu anlamda, NEET kadınların eğitime ve istihdama katılımı için fırsat sunan, destek veren herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

“Denizin Üreten Kadınları” projesi, Sabancı Vakfı tarafından desteklenen, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliğinde Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Vakfı tarafından yürütülen Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi Hibe Programı ile hibe almaya hak kazandı. Proje ile 18-29 yaşları arasındaki ne eğitimde ne istihdamda (NEET) yer alan genç kadınların güçlenmesi, toplumsal ve ekonomik hayata katılımlarının artması hedefleniyor.

Bakmadan Geçme