14 tarihi eser Türkiye'ye iade edildi

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılan 14 arkeolojik ve etnografik eserin Türkiye'ye geri kazandırıldığını duyurdu. Eserler, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı'nın katılımıyla New York'taki Türk Evi'nde düzenlenen törenle teslim alındı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılan 14 arkeolojik ve etnografik eserin Türkiye'ye geri kazandırıldığını duyurdu. Eserler, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı'nın katılımıyla New York'taki Türk Evi'nde düzenlenen törenle teslim alındı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanlığı'nın, Manhattan Bölge Savcılığı ve Amerikan İç Güvenlik Soruşturma Birimi (HSI) ile yürüttüğü iş birliği sonucunda elde edilen eserler arasında, yaklaşık 50 yıldır iadesi beklenen Burdur'daki Boubon Antik Kenti kökenli iki bronz heykel başı ve anıtsal boyutlarda bir bronz kadın heykeli bulunuyor. Ayrıca, çeşitli dönemlere ait seramik eserler, madeni paralar, bir mücevher parçası ve Osmanlı dönemine ait iki hançer de Türkiye'ye geri kazandırıldı.

KAP VE BİZANS DÖNEMİNE AİT SİKKELER YER ALIYOR

Eserler arasında M.Ö. 1. yüzyıla tarihlenen genç bir erkeği tasvir eden bronz heykel başı, Jean Paul Getty Müzesi tarafından iade edildi. Santa Barbara Sanat Müzesi'nden sağlanan M.S. 3. yüzyıla tarihlenen sakallı erkek başı, Roma İmparatoru Gallienus döneminin modasını yansıtırken, Miami Üniversitesi'ne bağlı Lowe Sanat Müzesi'nden getirilen pişmiş toprak eserler arasında M.Ö. 1. binyıla tarihlenen kap ve Bizans dönemine ait sikkeler yer alıyor. Ayrıca, Anadolu Türkmen işçiliğinin örneği olan 10. ve 11. yüzyıla tarihlenen bir mücevher parçası ve 19. yüzyıla ait iki Osmanlı hançeri de iade edildi.

“GELECEK NESİLLERE AKTARILACAK”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yaptığı açıklamada, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün çalışmaları sayesinde Türkiye'ye geri kazandırılan bu eserlerin, ülkenin kültürel mirasına önemli katkı sağladığını belirtti. Ersoy, “Boubon Antik Kenti kökenli iki bronz heykel başı ve anıtsal boyutlarda bir bronz kadın heykelinin yanı sıra, çeşitli dönemlere ait seramik eserler, madeni paralar, bir mücevher parçası ve Osmanlı dönemine ait iki hançer gibi 14 arkeolojik ve etnografik eser yıllar süren çabanın ardından yeniden milletimizin kültürel mirasına katıldı. Türkiye'nin tarihî zenginliklerini koruma kararlılığıyla Manhattan Bölge Savcılığı ve Amerikan İç Güvenlik Soruşturma Birimi (HSI) ile yürüttüğümüz iş birliği neticesinde bu çok özel eserler ait oldukları topraklara geri döndü. Bu eseler binlerce yıllık geçmişimizin ve köklü mirasımızın sembolleri olarak ait oldukları yerde korunarak gelecek nesillere aktarılacak. Kültürel mirasımıza sahip çıkmaya, onu dünyaya tanıtmaya kararlıyız” dedi.

Bakmadan Geçme