İddia: 1'i bebek 14 hasta yoğun bakımda ölüme terk edildi

AFAD gönüllüsü Serkan Ayten, 6 Şubat depremleri sırasında büyük hasar gören Hatay Antakya'daki Özel Defne Hastanesi yoğun bakımında biri bebek 14 hastanın ölüme terk edildiğini, tesadüfen girdikleri hastaneden yaşama tutunabilen 5'ini kurtarabildiklerini vurguladı.

TAKİP ET

Sözcü'den Lafit Sansür'ün haberine göre, AFAD gönüllüsü Serkan Ayten, 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri sırasında büyük hasar alan Hatay Antakya'daki Özel Defne Hastanesi yoğun bakımında biri bebek  olmak üzere 14 hastanın ölüme terk edildiğini aktarırken, tesadüfen girdikleri bu elektriği olmayan bu hastaneden  çıplak ve yoğun bakım cihazlarına bağlı şekilde terk edilen 5 kişiyi kurtarabildiklerini ifade etti.

Ayten, 'Bir amca hastanede yoğun bakımdaki hastaların çıkarılmadığını söyleyince ekibimle kontrol amacıyla hastaneye girdik. 7 katlı hastanenin tüm merdivenleri yıkılmıştı. Biz tarama yaparak üst katlara çıkmaya başladık. Üçüncü katta, kuvöz içinde yaşamını kaybetmiş bir bebek gördük. Bebek yaşamını yitirdiği için çarşafa sarıp üst kata çıktık. Üst katta inleme sesleri duyduk. Yoğun bakımda hayatını kaybetmiş hastalar ile inleyenleri görünce şok olduk. İndiğimizde akrabaları veya yetkililer durumlarını sorarsa diye o anları cep telefonu kamerasıyla kayda aldık. Oradaki ortamı anlatmaya çalıştık. Nabzını kontrol ettiğimizde sadece 5'inin yaşadığını ama çok çaresiz olduklarını gördük' dedi.

Unutulan 1 bebek, 8 yetişkin  yoğun bakım hastasını ölü halde bulduklarını söyleyen Ayten, 3'ü kadın 5 yaşlı hastayı yaşarken bulduklarını ifade etti. Ayten, 'Bu vicdansızlığın hesabını hastane yönetimi ve orada yaşlıları unutan doktorundan hasta bakıcısına kadar herkesin vermesi gerekiyor' dedi.

'Büyük vicdansızlık'

Deprem sonrasında İstanbul'a döndüğü zaman hastane ile ilgili bir kurtarma operasyonu haberi okuduğunda çok üzüldüğünü ifade eden gönüllü Serkan Ayten, 'O haberi okuyunca şok oldum. Bizim hastaneye girmemizden yaklaşık 20 saat önce hastaneden kurtarma yapıldığı, 7'inci kattan vinç yardımıyla hastaların indirildiğini görünce içim yandı, o anlar gözümün önüne geldi. Oradaki hastaların tahliye edilip yoğun bakımdakilerin bırakılmasını kabullenemedim. O hastalar orada nasıl bırakılır. Biz tesadüfen ertesi gün gitmezsek kalan 5 kişi de yaşamını yitirmiş olacaktı. Bu büyük bir vicdansızlık' diye konuştu.

'Zamanında kurtarma olsaydı yaşayabilirlerdi'

Arama kurtarma çalışmalarını sürdürdükleri için kurtardıkları 5 vatandaşın durumunu takip edemediklerini dile getiren Ayten,  'Deprem 6 Şubat'ta oldu, biz hastaneye 8 Şubat'ta girdik. Hastanede o zamana kadar arama kurtarma faaliyeti yapılmış olsaydı o vatandaşlarımızın orada kalması, soğuktan vefat etmeleri mümkün olmazdı. Biz kata geldiğimizde inleme seslerini duyduk. En azından hastanede bir tarama yapılsa sesler duyulurdu. Ancak olayın içinde olduğu süreçte çok detayları düşünemiyor insan. Orada neden bir tarama yapılmadığını düşünmedik. Çünkü biz arama kurtarmaya odaklanmıştık. Bir enkaza geliyorsunuz ve o enkazdan bir ses duyuyorsunuz. Tek hedefiniz o sese ulaşmak ve kurtarmak. Başka hiçbir şey düşünmüyorsunuz' şeklinde konuştu.

 

 

Bakmadan Geçme