20 yıldır kültürel mirasın izinde: İzmir'de Tarihe Saygı Ödülleri kimlere verildi?

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 20. kez düzenlediği Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri, kentin kültürel mirasına katkı sağlayan projeleri ödüllendiriyor. Kentin tarihi yapıları, geleneksel zanaatları ve eğitim projeleri bu özel törende bir araya geliyor. Peki, bu yıl hangi projeler ve ustalar ödüle layık görüldü? Kültürel mirasın korunmasında genç nesillere nasıl bir rol biçiliyor?

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin geleneksel hale getirdiği “Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri”nin 20'ncisi sahiplerini buldu. Tarihi ve kültürel mirasın korunması adına yürütülen projeleri teşvik etmeyi amaçlayan ödüller, bu yıl 20. yıla özel bir törenle sahiplerini onurlandıracak. Program kapsamında İzmir genelinden yapılan 62 başvuru arasından seçilen 36 proje ödüle değer bulundu.

5 MAHALLEDE EŞ ZAMANLI ÇALIŞMA BAŞLADI

Belediye, sürdürülebilir koruma için özel bir kategori olan “Korumada Süreklilik Ödülü” ile ilk on yılda ödül alıp kültürel varlıkları yaşatmaya devam eden 12 ismi onurlandırdı. Bu ödüllerin yanı sıra, çeşitli projelerle koruma alanında emek veren farklı kategorilerde birçok isim ve proje ödül aldı.

OKULLARDAN KÜLTÜR MİRASINA DESTEK

Bu yıl ilk kez “Tarihine Sahip Çıkan Okul Projeleri” başlığıyla eğitim kurumlarına da teşekkür ve teşvik belgeleri verildi. Genç nesillerin kültürel mirasa olan ilgisini artırmak için yapılan projelerden 18 okul ödüle değer bulundu. Öğrenciler, İzmir'in kültürel zenginliklerini tanıtarak bu mirasa katkı sağladı.

JÜRİ ÖZEL ÖDÜLLERİ GELENEKSEL ZANAAT USTALARINA

İzmir'in geleneksel zanaatlarına katkı sunan ustalar da “Tarihi Mekânda Geleneksel Zanaatların Yaşatılması” kategorisinde Jüri Özel Ödülü aldı. Kemeraltı bölgesinde saatçi olarak faaliyet gösteren Feti Pamukoğlu ve çalgı yapım ustası Ozan Özdemir, bu alandaki emekleriyle ödüle layık görüldü.

TÜRKİYE'DE BİR İLK

Türkiye'de kültürel miras alanında düzenlenen ilk yerel ödül programı olma özelliğini taşıyan ve 20 yılı geride bırakan “Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri”, 2021'de Europa Nostra Ödülleri'nden "Eğitim, Öğretim ve Bilinçlendirme" dalında jüri özel ödülü alarak uluslararası bir başarıya imza atmıştı.

ÖDÜL KAZANANLARIN LİSTESİ

Korumada Süreklilik Ödülü: Gülsen Ertürk Evi, Mahmut Karnas Evi, Nazmiye Arabacı Evi, Ali Rıza Cakubey Evi (Yeni Foça), Ahmet Can Taşkan, Köprübaşı Fırını (Urla), Mehmet Erol, Saatçi (Urla), Çetin & Sevil Özgül Evi (Urla), Yılmaz Eren, Terzi (Urla), Füsun & Güven Çağatay Evi (Varyant), Arife Döner Evi (Birgi), Ayşe Adalet Süzer Can Evi (Birgi), Ali Haydar Ayla, Kubbeli Bakkal (Menemen).

Tarihi Yapıda Yaşam Ödülü: Yahya & Fatma Şahinkoç, Şahinkoç Aile Apartmanı (Bergama), Sermin Demirutku Evi (Tire), Gülten & Halil Yeniyurt, Sakaoğlu Fırını (Basmane), Erdem Tok, Tokoğlu Fırını (Birgi), Nuran & Ayfer Yağcıer Evi (Birgi).

Tarihi Mekânda Geleneksel Zanaatların Yaşatılması Dalında Jüri Özel Ödülü: Feti Pamukoğlu (Saatçi, Kemeraltı), Ozan Özdemir (Çalgı Yapım Ustası, Kemeraltı).

Tarihi Mekânda Geleneksel Zanaatların Yaşatılması Ödülü: Cihangir Dinç (Fıçıcı, Kemeraltı), Ali Demirci (Kalaycı Ustası, Bergama), Hulki ve Hilkat İpek (Saz Yapım Ustaları, TRT Sanatçısı), Sakıp Taş (Tenekeci, Havra Sokağı).

Özgün İşlevin Değiştirildiği Esaslı Onarım Ödülü:Ziraat Bankası İzmir Sanat Müzesi (Konak).

Özgün İşlevin Korunduğu Esaslı Onarım Ödülü: Ender Hanım Gülcüoğlu Konağı (Tire), Balcıoğlu Evi (Foça).

Basit Onarım Ödülü: Natırzade Evi (Kemeraltı).

Tarihi Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Dalında Katkı Ödülü: Tire Bandosu; Sevcan Aytaç Sönmez, Basmane'nin kültürel mirasını anlatan Bedriye Gülay Beşikçi, Prof. Dr. Yavuz Çorapçıoğlu'nun İzmir Görsel Koleksiyonu.

Tarihine Sahip Çıkan Okul Projeleri: Liman Kenti İzmir, Çocukların Gözüyle Kültür Mirası İzmir gibi 18 okul projesi.

Bu yılki ödüller, kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılmasında büyük bir adım olarak görülüyor.

Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi

Bakmadan Geçme