2023'te dünyada gıda fiyatları yüzde 10 düştü!

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri izleyen FAO Gıda...

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi'nin geçen yılı 2022'deki seviyesinin yaklaşık yüzde 10 altında kapattığını duyurdu.

FAO'dan yapılan açıklamaya göre, FAO Gıda Fiyat Endeksi, aralıkta bir önceki aya kıyasla yüzde 1,5, Aralık 2022'ye göre yüzde 10,1 düşüşle ortalama 118,5 puan oldu.

FAO Dünya gıda emtia fiyatlarının ölçütü olan Endeks, 2023'ü bir önceki yılki seviyesinin yaklaşık yüzde 10 altında tamamladı. Endeks, 2023'ün tamamı için bir önceki yılın ortalama değerinden yüzde 13,7 daha düşük olurken, söz konusu dönem boyunca sadece uluslararası şeker fiyat endeksi bir önceki yıla göre yükseliş gösterdi.

Şeker Fiyat Endeksi, aralıkta bir ay öncesine göre gerilese de yıllık bazda yüzde 9 artış gösterdi. Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi 2023'ün tamamında bir önceki yılın seviyesinin yüzde 32,7 altına indi. Tahıl Fiyat Endeksi, aylık bazda yüzde 1,5 artarken yıllık bazda ise yüzde 15,4 düştü. Süt Ürünleri Fiyat Endeksi tatil sezonu öncesinde tereyağı ve peynir için daha yüksek fiyat tekliflerinin etkisiyle yüzde 1,6 artış gösterdi. Endeks, Aralık 2022 değerinin yüzde 16,1 altında kaldı. Et Fiyat Endeksi aralıkta yüzde 1 düşüş kaydet, bir önceki yıla göre ise yüzde 1,8 geriledi.

FİYAT DA ÜRETİM DE ARTTI

TÜİK'in yayınladığı gıda fiyat endeksine göre gıda fiyatları 2023'te geçen yıla oranla yüzde 72 artış gösterdi. TÜİK yıllık bazda yüzde 72 fiyat artış oranını açıkladığı raporun ayrıntılarında ise bakliyat, sebze, meyve üretim artışları verileri yer buldu.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme